Plněné papriky s rajskou omáčkou: Jednoduchý recept

Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou výborným pokrmem a mnozí je považují za český vynález. Ale není tomu tak. Tento recept naučili české ženy obchodníci z Balkánu. Přesto je to skvělé jídlo, které nezatíží vaši peněženku, je lehké na přípravu, bude chutnat celé rodině a k jeho přípravě vám postačí pár základních ingrediencí.

plněné papriky
Zdroj foto: Alesia.B / Shutterstock.com

Převzatý recept z balkánu, který u nás zlidověl

Recept na plněnou papriku s rajčatovou omáčkou se na území České republiky objevil až koncem 19. století a dostal se k nám z balkánských území. Tehdy jej české hospodyňky považovaly za trochu exotický, ale velmi rychle mu přišly na chuť, a tak se neodmyslitelně zapsal i do českých kuchařek a svým způsobem zlidověl. Bylo to dáno také tím, že i ta nejlepší plněná paprika je na přípravu poměrně jednoduchá, levná, a hlavně velice chutná.

Recept plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Na přípravu plněné papriky s mletým masem pro 4 osoby budete potřebovat:

Suroviny na rajčatovou omáčku

  • 2 lžičky oleje,
  • 20 g hladké mouky,
  • 2 plechovky drcených rajčat,
  • sůl, cukr, sladkou mletou papriku,
  • 5 kuliček černého pepře,
  • 5 kuliček nového koření,
  • 1,5 l vody.

Suroviny na plněnou papriku

  • 500 g mletého masa,
  • 200 g vařené rýže,
  • 3 vejce,
  • 4 větší čerstvé papriky,
  • sůl,
  • pepř.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Plněná paprika krok za krokem

  1. Ve větším hrnci si mírně rozpalte olej, přidejte hladkou mouku a připravte světlou jíšku.
  2. Přimíchejte mletou papriku a za stálého míchání nalijte do směsi studenou vodu.
  3. Přidejte drcená rajčata, sůl, cukr, pár kuliček pepře a nového koření – a vařte zhruba 20 minut.
  4. Po uvaření pepř a nové koření vyjměte.
  5. Uvařenou rýži přidejte k mletému masu společně se solí, pepřem a vejci.
  6. Vše důkladně promíchejte a touto směsí naplňte papriky, ze kterých předem vykrojíte jadérka.
  7. Plněné papriky opatrně vložíme do rajčatové omáčky a vaříme dalších alespoň 30 minut, dokud nevyplavou na povrch omáčky.

K takto připraveným babiččiným plněným paprikám v rajčatové omáčce se jako příloha skvěle hodí houskový knedlík nebo rýže.


Tipy na další recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.