Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou výborným pokrmem a mnozí je považují za český vynález. Ale není tomu tak. Tento recept naučili české ženy obchodníci z Balkánu. Přesto je to skvělé jídlo, které nezatíží vaši peněženku, je lehké na přípravu, bude chutnat celé rodině a k jeho přípravě vám postačí pár základních ingrediencí.
Recept na plněnou papriku s rajčatovou omáčkou se na území České republiky objevil až koncem 19. století a dostal se k nám z balkánských území. Tehdy jej české hospodyňky považovaly za trochu exotický, ale velmi rychle mu přišly na chuť, a tak se neodmyslitelně zapsal i do českých kuchařek a svým způsobem zlidověl. Bylo to dáno také tím, že i ta nejlepší plněná paprika je na přípravu poměrně jednoduchá, levná, a hlavně velice chutná.
Recept plněné papriky s rajčatovou omáčkou
Na přípravu plněné papriky s mletým masem pro 4 osoby budete potřebovat:
Suroviny na rajčatovou omáčku
- 2 lžičky oleje,
- 20 g hladké mouky,
- 2 plechovky drcených rajčat,
- sůl, cukr, sladkou mletou papriku,
- 5 kuliček černého pepře,
- 5 kuliček nového koření,
- 1,5 l vody.
Suroviny na plněnou papriku
- 500 g mletého masa,
- 200 g vařené rýže,
- 3 vejce,
- 4 větší čerstvé papriky,
- sůl,
- pepř.
Postup přípravy
- Ve větším hrnci si mírně rozpalte olej, přidejte hladkou mouku a připravte světlou jíšku.
- Přimíchejte mletou papriku a za stálého míchání nalijte do směsi studenou vodu.
- Přidejte drcená rajčata, sůl, cukr, pár kuliček pepře a nového koření – a vařte zhruba 20 minut.
- Po uvaření pepř a nové koření vyjměte.
- Uvařenou rýži přidejte k mletému masu společně se solí, pepřem a vejci.
- Vše důkladně promíchejte a touto směsí naplňte papriky, ze kterých předem vykrojíte jadérka.
- Plněné papriky opatrně vložíme do rajčatové omáčky a vaříme dalších alespoň 30 minut, dokud nevyplavou na povrch omáčky.
S čím podávat plněné papriky?
K takto připraveným babiččiným plněným paprikám v rajčatové omáčce se jako příloha skvěle hodí houskový knedlík nebo rýže.
Tipy na další recepty