Balkánský tarator: Oblíbená studená okurková polévka

Studená polévka tarator je ideální pro letní dny. Tato okurková polévka vás zchladí i dobře zasytí. Hlavními surovinami jsou okurky a jogurt. Ideální recept na léto. Vyzkoušíte ho?

Pokud se chcete zchladit a zároveň se dobře najíst, vyzkoušejte jak vám bude chutnat studená bulharská polévka. Bulharský tarator zvládnete udělat za chviličku.

okurková polévka tarator
Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Co je tarator?

Polévka tarator (někdy nazývaná také taratur) se připravuje ze salátových okurek a jogurtu, polévka se podává studená – nejlépe vychlazená z lednice a přidávají se do ní i kostky ledu, aby byla skutečně osvěžující. Tarator, jak se polévce říká, je tradičním jídlem v Balkánských zemích a pro místní je to lahůdka. Existuje mnoho variací na tento pokrm, někdy je to pak už spíše osvěžující salát než polévka.

Bulharský tarator se ale připravuje výhradně z okurek, jogurtu, olivového oleje a kopru – někdy se přidávají i vlašské ořechy. Ať už jste tarator polévku na dovolené ochutnali, nebo ne, jistě si polévku zamilujete také, pokud si ji připravíte. Navíc je velmi snadná na přípravu a hotovo budete mít za chvilku – další plus, že nemusíte v této výhni trávit spoustu času u plotny.

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutPorce:4 porce

Recept na tarator není složitý a dokonce ani náročný na ingredience. Přípravu zvládne i začátečník v kuchyni. Přestože studené polévky nejsou pro naši kuchyni zcela typické, tarator má velmi zajímavou chuť, kterou neváhejte vyzkoušet.

Suroviny

Postup

  1. Okurku si omyjeme, oloupeme a pokrájíme na hodně drobné kousky nebo ji nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Lehce osolíme podle chuti a přidáme jogurt.
  3. Asi hrstku kopru si omyjeme a nasekáme nadrobno, přidáme k okurce s jogurtem a promícháme.
  4. Česnek si oloupeme a prolisujeme, přidáme jej do polévky a podle potřeby ještě naředíme trochou vody, abychom získali řidší konzistenci.
  5. Polévka se podává vychlazená, popřípadě s ledem a kapkou olivového oleje.

Jak servírovat tarator?

Pro oživení chuti přidáme při servírování do polévky trošku nadrobno nasekaných nebo pomletých vlašských oříšků. Ozdobit polévku můžeme i semínky.

Pokud se vám letos na zahradě podaří vypěstovat velkou úrodu okurek, určitě okurkovou polévku vyzkoušejte. Kdo ví, možná vám bulharská kuchyně velmi zachutná a tarator polévka se stane součástí vašeho jídelníčku.

TIP: Lehká letní jídla – Tipy co uvařit během horkých letních dní

Zdroj: food.com, deliciousmeetshealthy.com


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.