Balkánský tarator: Recept na studenou okurkovou polévku

Studená polévka tarator je ideální pro letní dny. Tato okurková polévka vás zchladí i dobře zasytí. Hlavními surovinami jsou okurky a jogurt. Ideální recept na léto. Vyzkoušíte ho?

Letošní léto si opravdu užíváme se vším všudy a tropické teploty nám dávají pěkně zabrat. Pokud se chcete zchladit a zároveň se dobře najíst, vyzkoušejte si doma udělat skvělou a osvěžující studenou polévku z Bulharska. Bulharský tarator zvládnete udělat za chviličku.

recept na tarator - studená okurková polévka
Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Balkánský tarator

Polévka tarator (někdy nazývaná také taratur) se připravuje ze salátových okurek a jogurtu, polévka se podává studená – nejlépe vychlazená z lednice a přidávají se do ní i kostky ledu, aby byla skutečně osvěžující. Tarator, jak se polévce říká, je tradičním jídlem v Balkánských zemích a pro místní je to lahůdka. Existuje mnoho variací na tento pokrm, někdy je to pak už spíše osvěžující salát než polévka.

Bulharský tarator se ale připravuje výhradně z okurek, jogurtu, olivového oleje a kopru – někdy se přidávají i vlašské ořechy. Ať už jste tarator polévku na dovolené ochutnali, nebo ne, jistě si polévku zamilujete také, pokud si ji připravíte. Navíc je velmi snadná na přípravu a hotovo budete mít za chvilku – další plus, že nemusíte v této výhni trávit spoustu času u plotny.

Studená okurková polévka tarator

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Obtížnost: jednoduchá

Recept na tarator není složitý a dokonce ani náročný na ingredience. Přípravu zvládne i začátečník v kuchyni. Přestože studené polévky nejsou pro naši kuchyni zcela typické, tarator má velmi zajímavou chuť, kterou neváhejte vyzkoušet.

Suroviny

  • 1 větší salátová okurka,
  • 600 g bílého jogurtu,
  • 3 stroužky česneku,
  • čerstvý kopr,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • voda.

Postup

  1. Okurku si omyjeme, oloupeme a pokrájíme na hodně drobné kousky nebo ji nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Lehce osolíme podle chuti a přidáme jogurt.
  3. Asi hrstku kopru si omyjeme a nasekáme nadrobno, přidáme k okurce s jogurtem a promícháme.
  4. Česnek si oloupeme a prolisujeme, přidáme jej do polévky a podle potřeby ještě naředíme trochou vody, abychom získali řidší konzistenci.
  5. Polévka se podává vychlazená, popřípadě s ledem a kapkou olivového oleje.

Tip na servírování

Pro oživení chuti přidáme při servírování do polévky trošku nadrobno nasekaných nebo pomletých vlašských oříšků. Ozdobit polévku můžeme i semínky.

Pokud se vám letos na zahradě podaří vypěstovat velkou úrodu okurek, určitě okurkovou polévku vyzkoušejte. Kdo ví, možná vám bulharská kuchyně velmi zachutná a tarator polévka se stane součástí vašeho jídelníčku.

Zdroj: food.com, deliciousmeetshealthy.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.