Domácí koblihy: Vyzkoušejte tradiční recept pro masopust

Domácí koblihy jsou typickým dezertem, který se připravuje v období masopustu. Šišky posypané cukrem a plněné džemem milují děti i dospělí. Vyzkoušejte ověřený recept na koblihy.

Pěkně vypečené koblížky, které jsou posypané cukrem nebo ozdobené čokoládou mají rádi všichni. Dát si tuto výbornou pochoutku je požitek.

domácí koblihy
Zdroj obrázku: sherlesi / Shutterstock.com

Běžně koupíte chutné koblihy v obchodech, ale postupně objevíte také menší koblížky, které můžete různě ochutit, přidat k nim polevy, čokoládu, ovoce a další věci. Vzniká tak neotřelý nápad na dezert, který si zamilují úplně všichni.

Připravte si koblížky také doma. Je to jednoduché a rychlé zároveň. Jak si doma připravit vynikající smažené koblížky?

Tradiční domácí koblihy

Když se vrátíte do vzpomínek, určitě si uvědomíte, že ty nejlepší koblihy na světě dělala vaše babička. Od ní prostě chutnali nejlépe. Receptů na koblížky je nespočet, každý si oblíbí ten svůj. My vám přinášíme základní a jednoduchý recept na koblihy, který se vám dozajista povede.

Kdy se dělají koblihy?

V Česku je hlavně čas masopustu, tím nejběžnějším obdobím, kdy se koblihy zvyknou připravovat ve většině českých domácností. Samozřejmě, udělat si je můžete kdykoliv během roku, kdy na ně dostanete chuť. Avšak typickým obdobím na pečení koblih je právě zima, masopust a období před půstem.

Proč se jmenují masopustní koblihy?

Název masopustní koblihy vznikl podle toho, že se koblihy zvykly připravovat každoročně přes masopustní období. Proto se pojem masopustní koblihy zcela ustálil. Jedná se přece o tradiční sladké jídlo, které se v období před půstem připravuje, stejně jako boží milosti (fánky), vdolky, domácí trdelník či škvarkové pagáčky.

Pokud vždy zvyknete připravovat smažené koblihy na stejný způsob, vyzkoušejte něco nového a to je tradiční koblihy plněné vanilkovým (žloutkovým) krémem. Krém chutná velmi lahodně a koblihám dodá vynikající a lehkou chuť.

Recept na smažené koblihy

Suroviny

  • 50 g moučkového cukru
  • 500 g mouky hladké
  • 1 celá kostka čerstvého droždí
  • 60 g másla (ne Hera)
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka polotučného
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 – 3 polévkové lžíce rumu
  • dostatek rostlinného oleje
  • náplň (marmeláda, džem, čokoláda, krém a podobně)

Tradiční babiččiny koblihy byly vždy plněné domácím džemem a posypané cukrem.

Dobrý tip:

Chcete-li mít koblihy pěkně voňavé s výraznou chutí, přidejte do těsta rum a vanilkový cukr, jak je zmíněno v receptu. Přidat však můžete i další ingredience, které těsto krásně provoní, například vanilkový lusk nebo extrakt, kůru z citronu či skořici. Rovněž je můžete použít i jako směs na obalování koblih.

Postup

Těsto na koblihy

  1. Připravte si mísu, do které dejte polovinu vlažného mléka. To můžete nechat předtím v pokojové teplotě, případně jej ohřát v kastrůlku.
  2. Přidejte do mléka vanilkový cukr a droždí, které rozdrobíte. Mísu poté přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby mohl vzejít kvásek. Ten je základem pro těsto.
  3. Do druhé mísy dejte žloutky, přidejte cukr a spolu se změklým máslem vyšlehejte do pěny. Ideálně smíchejte žloutky s cukrem a poté přidejte máslo. Společně připravte lehkou pěnu.
  4. Přidejte mouku, kterou předtím prosejete, zbytek vlažného mléka a kvásek, který vám mezitím vzešel. Také přidejte rum, popřípadě vanilkovou esenci a promíchejte. Vypracujte následně hladké těsto. Jak poznat, že je hotovo? Těsto se nelepí.
  5. Mísu poprašte moukou, přidejte těsto, posypte zlehka moukou a přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo, kde nechte kynout asi půlhodinky. Těsto by mělo řádně vykynout.

Jak připravit koblihy

  1. Dejte jej na vál, vyválejte (těsto by mělo být vysoké asi 1,5 centimetru) a za pomoci tvořítka na pirohy nebo sklenice vykrajujte kolečka. Doprostřed dejte náplň a opatrně zabalte. Musí být pořádně utěsněné, aby se při smažení nerozevřeli. Dejte spojem dolů a nechte asi 20 minut kynout.
  2. V hrnci nebo fritéze pořádně rozpalte dostatek oleje, přidejte trochu soli, díky čemuž nebude olej moc prskat. Vložte koblihy a smažte po obou stranách. Jakmile je hotovo, dejte na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odsála. Posypte cukrem nebo kakaem, podle chuti a podávejte.
Jak naplnit koblihy?

Začátečníkům v pečení doporučujeme koblihy naplnit až po upečení. Často se totiž stává, že džem během smažení vyteče a vytvoří v oleji nehezké černé zbytky. Pro ty, kteří si troufají: po vykrájení těsta dejte do středu trochu džemu, těsto natáhněte a pevně uzavřete z každé strany. Další možností je připravit si krém, doporučujeme vanilkový, naplnit jej do cukrářského sáčku a naplnit jím již hotové koblihy.

Jak správně smažit koblihy?

Koblihy pečte ve vyšší pánvi, do které nalijte alespoň 3-4 cm tuku nebo oleje. Šišky musí v oleji plavat a nedotýkat se dna. Smažte vždy na velmi dobře rozpáleném oleji. Smažte přibližně 2 minuty, dokud nebudou koblihy zlaté barvy a potom obraťte na druhou stranu. Po upečení nechte okapat na papírových utěrkách, které vpijí přebytečný olej.

TIP: Náplň do koblih můžete dát už během přípravy do středu těsta nebo si můžete připravit obyčejné koblihy bez náplně a džem si natřete pak na vrch. Připravte si je tak, jak je máte nejraději.

Dobrou chuť!

Tak co, ve kterém období během roku zvyknete připravovat domácí koblihy u vás doma? Děláte klasický recept na koblihy, které se smaží na oleji nebo jste už zkoušeli i o trochu zdravější verzi a to koblihy z trouby?


Další recepty na bezmasá jídla

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.