Smažené koblihy – Vyzkoušejte vynikající recept

Pěkně vypečené koblížky, které jsou posypané cukrem nebo ozdobené čokoládou mají rádi nejen děti, ale třeba také dospělí. Dát si tuto výbornou pochoutku je požitek. Běžně koupíte koblihy v obchodech, ale postupně objevíte také menší koblížky, které můžete různě ochutit, přidat k nim polevy, čokoládu, ovoce a další věci. Vzniká tak neotřelý nápad na dezert, který si zamilují úplně všichni. Připravte si koblížky také doma. Je to jednoduché a rychlé zároveň. Jak si doma připravit vynikající smažené koblížky?

Smažené koblihy. Zdroj foto: berni0004 / Shutterstock.com

Recept na Smažené koblihy

Suroviny

  • 50 g moučkového cukru
  • 500 g mouky hladké
  • 1 celá kostka čerstvého droždí
  • 60 g másla (ne Hera)
  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka polotučného
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 – 3 polévkové lžíce rumu
  • Dostatek rostlinného oleje
  • Náplň (marmeláda, džem, čokoláda, krém a podobně)
Smažené koblihy s džemem. Zdroj foto: HandmadePictures / Shutterstock.com

Postup

Připravte si mísu, do které dejte polovinu vlažného mléka. To můžete nechat předtím v pokojové teplotě, případně jej ohřát v kastrůlku. Přidejte do mléka vanilkový cukr a droždí, které rozdrobíte. Mísu poté přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby mohl vzejít kvásek. Ten je základem pro těsto.

Do druhé mísy dejte žloutky, přidejte cukr a spolu se změklým máslem vyšlehejte do pěny. Ideálně smíchejte žloutky s cukrem a poté přidejte máslo. Společně připravte lehkou pěnu. Přidejte mouku, kterou předtím prosejete, zbytek vlažného mléka a kvásek, který vám mezitím vzešel. Také přidejte rum, popřípadě vanilkovou esenci a promíchejte. Vypracujte následně hladké těsto. Jak poznat, že je hotovo? Těsto se nelepí.

Mísu poprašte moukou, přidejte těsto, posypte zlehka moukou a přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo, kde nechte kynout asi půlhodinky. Těsto by mělo řádně vykynout. Dejte jej na vál, vyválejte (těsto by mělo být vysoké asi 1,5 centimetru) a za pomoci tvořítka na pirohy nebo sklenice vykrajujte kolečka. Doprostřed dejte náplň a opatrně zabalte. Musí být pořádně utěsněné, aby se při smažení nerozevřeli. Dejte spojem dolů a nechte asi 20 minut kynout.

V hrnci nebo fritéze pořádně rozpalte dostatek oleje, přidejte trochu soli, díky čemuž nebude olej moc prskat. Vložte koblihy a smažte po obou stranách. Jakmile je hotovo, dejte na papírovou utěrku, aby přebytečný tuk odsála. Posypte cukrem nebo kakaem, podle chuti a podávejte.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.