Domácí housky: Recept s jednoduchou přípravou

Vlastní domácí housky vám budou tak chutnat, že se po nich jen zapráší – a podruhé je raději uděláte rovnou ze dvou dávek. Není nic lepšího než byt provoněný právě vytaženým pečivem z trouby.

Nemusíte mít ani obavy, že by domácí housky byly složité na přípravu, protože právě v jednoduchosti je krása a upečení vlastních housek je jednoduché.

domácí housky
Zdroj foto: Jakub Zdeblo / Shutterstock.com

Není nic lepšího než domácí housky

Už nemusíte utíkat každé ráno do obchodu, abyste si koupili čerstvé pečivo. Nejlepší housky jsou ty domácí. S tímto jednoduchým receptem si ho zvládnete připravit doma sami. Postačí vám k tomu jen pár ingrediencí. Domácí pečivo nejenže skvěle chutná, ale navíc si budete zcela jistí tím, co jíte. Nemusíte se obávat, že by v těstě bylo přimícháno něco, co tam správně ani nepatří.

Recept na domácí housky

Vyzkoušejte recept na domácí housky. Na přípravu zhruba 10–12 domácích housek budete potřebovat:

Suroviny

  • 50 g másla nebo sádla,
  • 30 g droždí, ale můžete použít i droždí v prášku,
  • 500 g polohrubé mouky,
  • 250 ml vlažného mléka nebo vody,
  • 1 lžičku soli,
  • 1 vejce velikosti M,
  • 1 žloutek,
  • 1 lžičku krupicového cukru,
  • kmín, hrubozrnnou sůl či slunečnicová semínka na posypání,
  • 1 bílek.
housky recept
Zdroj foto: DHReeves / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Nejprve si připravte kvásek. Ten vytvoříte smícháním droždí, cukru, trochu polohrubé mouky a vlažného mléka nebo vody.
  2. Připravte si velkou mísu, do níž dáte zbytek polohrubé mouky, nakrájené změklé máslo nebo sádlo, sůl, celé vejce a žloutek.
  3. Nakonec přidejte předpřipravený kvásek.
  4. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, které necháte alespoň hodinu a půl kynout na teplém místě. Využít k tomu můžete po vzoru vašich babiček peřiny, nebo rozehřejte troubu na velmi nízkou teplotu a dejte těsto tam. Troubu však ponechejte otevřenou.
  5. Po vykynutí těsto ještě mírně prohněťte.
  6. Předehřejte si troubu na 180°.
  7. Z těsta vytvarujte housky. Dělejte je tak, jako byste pletli malé copy.
  8. Housky nechte ještě zhruba 10 minut kynout, a pak je potřete bílkem, posypte hrubozrnnou solí, kmínem nebo slunečnicovými semínky – a pečte dozlatova 25 minut.

Hotové housky můžete nechat vychladnout, ale když je budete jíst ještě teplé, budou vám chutnat daleko více.


Tipy na další recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.