Recept na sladký rýžový nákyp s ovocem má doma snad každý, kdo ho má rád. Připravili jsme pro vás recept na jednoduchý rýžový nákyp se švestkami nebo jiným ovocem.
Rýžový nákyp kdysi dělil strávníky školních jídelen na dvě linie. Jedna část ho milovala, druhá nenáviděla a chtěli ho sníst co nejdříve, aby měli klid. Navzdory pamětníkům je nutno říci, že tento pokrm nemusí být nutně „dusivý“, ale může se proměnit v lahodně šťavnatou a příjemně nasládlou delikatesu, jež už svou vůní láká k ochutnání. Dejme tedy rýžovému nákypu šanci a třeba i vy, co patříte k jeho odpůrcům, jej nakonec vezmete na milost. Přinejmenším uděláte jeho přípravou radost svým dětem.
Jak vznikl rýžový nákyp?
Člověkem, jenž může za to, že se tento pokrm dostal do českých zemí, byl zřejmě rakouský maršál, původem Čech, Josef Václav Radecký z Radče, který ho objevil na svých cestách Itálií. Jelikož to nebyl jen voják, ale také velký gurmán, návod na nákyp dovezl do Rakouska, kde se stal brzy vyhledávanou pochoutkou. V rakouských kuchyních tehdy pracovalo hodně českých a moravských děvčat, a ty se postaraly o to, že se tento pokrm dostal až do Česka. Rakouská verze se pekla s notnou dávkou másla, cukru a vajec, a to bylo potřeba, v chudobnějších zemích českých, trošku poupravit. Vznikla tedy jakási „odlehčenější“ verze, navíc obohacená o ovoce.
TIP: Pokud máte chuť na sladký oběd vyzkoušejte také recept na chutné palačinky.
Recept na rýžový nákyp se švestkami
Pokud máte rádi sladké ovocné pochoutky, rýžový nákyp se švestkami je pro vás ideální volbou. Následujte tento jednoduchý recept a během chvilky si pochutnáte na lahodném dezertu.
Ingredience
Postup přípravy
- Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí studenou vodou a uvařte ji ve vařící osolené vodě asi 5 minut.
- Uvařenou rýži slijte a zalijte ji téměř vařícím mlékem. Vařte na mírném plameni, dokud se mléko úplně nenasaje. Občas promíchejte, aby se rýže nepřipálila.
- Do mírně vychladlé rýže vmíchejte ¾ připraveného másla a nechte ji úplně vychladnout.
- Troubu vyhřejte na 170 °C bez horkovzduchu. Na sporáku přiveďte k varu 1,5 litru vody.
- Oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s polovinou cukru do světlé a husté pěny.
- Ve druhé misce šlehejte bílky s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu.
- V míse smíchejte vychlazenou rýži s žloutky, skořicí a ¾ tuhého sněhu.
- Vymažte zapékací nádobu máslem a nalijte do ní směs. Na vrch posypte vypeckovanými a na čtvrtinky nakrájenými švestkami.
- Na švestky nanesete zbylý sníh.
- Nádobu s nákypem vložte do vyššího plechu a do něj nalijte asi 1-2 cm vařící vody. Pečte bez otevírání trouby po dobu 50 minut.
- Po upečení nákyp nechte ještě 30 minut hodinky odpočívat.
Hotový rýžový nákyp se švestkami můžete podávat buď teplý nebo studený. Vychutnejte si tento lahodný dezert, který vás okouzlí svojí jedinečnou chutí. Přejeme dobrou chuť!
Jak vylepšit rýžový nákyp?
Rýžový nákyp můžete libovolně kombinovat s různými druhy ovoce, jako jsou jahody, meruňky nebo třeba jablka. Dejte své fantazii volný průchod a vytvořte si nákyp, který vám bude nejvíce chutnat.
Dobrou chuť!
Zdroj: bbcgoodfood.com
Další recepty na bezmasá jídla