Dejte ještě jednu šanci sladkému rýžovému nákypu a na ten ze školních jídelen navždy zapomenete

Sladká teplá jídla mají v České republice své příznivce i odpůrce. Kdo by s určitou nostalgií nevzpomínal na babiččiny švestkové knedlíky, kynuté buchty, žemlovku, krupičnou kaši nebo hvězdu někdejších školních kuchyní – rýžový nákyp?

Neblaze proslavená někdejší hvězda školních jídelen

Rýžový nákyp kdysi dělil strávníky školních jídelen na dvě linie. Jedna část ho milovala, druhá nenáviděla. Navzdory pamětníkům je nutno říci, že tento pokrm nemusí být nutně „dusivý“, ale může se proměnit v lahodně šťavnatou a příjemně nasládlou delikatesu, jež už svou vůní láká k ochutnání. Dejme tedy rýžovému nákypu šanci a třeba i vy, co patříte k jeho odpůrcům, jej nakonec vezmete na milost. Přinejmenším uděláte jeho přípravou radost svým dětem.

Zdroj foto: Irina Meliukh / Shutterstock.com

Rakouská delikatesa si začátkem 18. století našla cestu k nám

Člověkem, jenž může za to, že se tento pokrm dostal do českých zemí, byl zřejmě rakouský maršál, původem Čech, Josef Václav Radecký z Radče, který ho objevil na svých cestách Itálií. Jelikož to nebyl jen voják, ale také velký gurmán, návod na nákyp dovezl do Rakouska, kde se stal brzy vyhledávanou pochoutkou. V rakouských kuchyních tehdy pracovalo hodně českých a moravských děvčat, a ty se postaraly o to, že se tento pokrm dostal až do Česka. Rakouská verze se pekla s notnou dávkou másla, cukru a vajec, a to bylo potřeba, v chudobnějších zemích českých, trošku poupravit. Vznikla tedy jakási „odlehčenější“ verze, navíc obohacená o ovoce.

Na vaší chuti záleží

Nákyp je ideálním teplým sladkým obědem nebo studeným osvěžujícím dezertem. Ovoce v něm obsaženo může být čerstvé, kompotované i mražené. Samozřejmě jen to, co snese bez újmy tepelnou úpravu. Třeba takové banány nevidím jako ideální volbu. Co se týká druhu rýže, pak se jako nejlepší osvědčila ta nejobyčejnější, jenž se lehce rozvaří a nezůstávají v ní tvrdá zrníčka. Do nákypu si navíc můžete přidat, co je vám milé. Například rozinky, a ty potom v kombinaci s jablky a skořicí dávají pokrmu lahodnou chuť a vůni, co přiláká i sousedy. Kdo nemá rozinky rád, může přidat v podstatě jakékoliv jiné sušené ovoce, jejichž nabídka na trhu je značná. Obohatit rýži se dá i sekanými oříšky nebo strouhanou čokoládou. Hotový pokrm pak polijeme medem, javorovým sirupem, malinovou šťávou nebo třeba trochou rozvařeného a lehce zředěného ovoce s cukrem. Ten, kdo má rád „sušší“ verzi, pak si může pokrm posypat pouze hořkým kakaem a cukrem. V chuti a zdobení se vaší fantazii meze nekladou a jde o to, abyste si „vyrobili“ pokrm, který zachutná právě vám.

Zdroj foto: Cristian Sabau / Shutterstock.com

Osvědčená verze, kterou doporučuje 9 z 10 mlsounů

A teď k samotnému pokrmu. Je doba švestek, tak v návodu budou použity právě ony. Nemáte-li je rádi, klidně je nahraďte jakýmkoliv jiným ovocem.

Co budeme potřebovat

Na 4 pořádné porce si připravíme:

  • 150 g rýže, což je odhadem 1 čajový hrnek,
  • ½ litru plnotučného mléka,
  • 2 špetky soli,
  • 5 vajíček,
  • 100 g mletého cukru,
  • 80 g másla,
  • ½ lžičky mleté skořice,
  • 10 – 15 švestiček, ideálně z vlastní zahrádky.
Zdroj foto: AlenD / Shutterstock.com

Postup krok po kroku

  1. Rýži dáme na cedník a pořádně ji propláchneme tekoucí studenou vodou.
  2. Nasypeme ji do zhruba 1 litru vařící, 1 špetkou osolené vody a cca 5 minut povaříme.
  3. Poté rýži slijeme a vrátíme zpět do hrnce. Tentokrát ji zalejeme téměř vařícím mlékem. Zamícháme, osolíme druhou špetkou soli, zakryjeme poklicí a na co nejmenším plameni vaříme do měkka a do doby, až se veškeré mléko vsákne do rýže. Tato fáze trvá tak 10-15 minut. Rýže v mléce může mít snahu se připalovat, tak ji občas promícháme.
  4. Do měkké horké rýže vmícháme ¾ nachystaného másla a za občasného promíchání ji necháme téměř vychladnout.
  5. Zapneme troubu a vyhřejeme ji na 170 °C bez použití horkovzduchu.
  6. Na sporáku přivedeme k varu asi 1,5 litru vody.
  7. Než kaše vychladne, oddělíme bílky od žloutků. První zpracujeme žloutky, a to tak, že do nich přidáme polovinu dávky cukru a buď ručně, nebo za pomocí robota, je vymícháme do světlé, husté pěny.
  8. V druhé misce začneme šlehat bílky a postupně do nich přidávat druhou polovinu cukru. Šleháme tak dlouho, až je sníh krásně tuhý. I zde je lepší využít práci šlehače, popřípadě aspoň manžela, aby sníh byl opravdu dobře vyšlehán.
  9. Nyní si nachystáme velkou mísu, do níž dáme vychladlou rýži, našlehané žloutky, skořici a ¾ tuhého sněhu. Vše zlehka smícháme.
  10. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nalijeme do ní rýžovou hmotu, jejíž povrch poklademe vypeckovanými a na čtvrtinky překrájenými švestkami (řeznou stranou dolů). Na švestky natřeme zbytek sněhu.
  11. Nádobu s nákypem vložíme do vyššího plechu, do něhož opatrně nalijeme asi tak 1-2 cm vařící vody. Takto pečeme bez otevírání trouby 50 minut.
  12. Po této době vypneme troubu, lehce pootevřeme její dvířka a upečený nákyp necháme ještě ½ hodinky odpočívat.
  13. A to je celé. Nyní můžeme podávat buď teplý, nebo studený.
Zdroj foto: Cristian Sabau / Shutterstock.com

Dobrou chuť!

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací