Chlupaté knedlíky – Recept na tradiční přílohu

Chlupaté knedlíky se podávají jako příloha k masu, omáčkám, ale jsou také považovány za hlavní chod. Připravte si tradiční babiččiny chlupaté knedlíky, které si zamilují všichni v domácnosti.

Knedlíky jako takové jsou pro mnoho Čechů nejoblíbenější přílohou. Do české kuchyně patří naprosto neodmyslitelně. Plní se uzeným masem nebo ovocem.

Chlupaté knedlíky
Zdroj foto: Dar1930 / Shutterstock.com

Knedlíky

Knedlík má svůj domov nejen v Čechách, ale také v jiných (převážně evropských) zemích. Podává se například ve Slovinsku, Maďarsku, Itálii či na Slovensku, kde se připravuje hlavně v podobě noků.

U nás známe několik druhů knedlíků:

  • houskové kynuté, které se připravují z mouky, droždí a housek či rohlíků,
  • karlovarské knedlíky, kde je základem nakrájená houska a vyšlehané vejce,
  • knedlíky bramborové, kam řadíme i již zmiňované chlupaté knedlíky, protože jejich základní surovinou jsou brambory.

Bramborový knedlík vs. chlupatý knedlík

Bramborové knedlíky i chlupaté knedlíky můžeme použít jako přílohu. Avšak tradiční chlupatý knedlík v historii byl vnímán spíše jako hlavní jídlo, kdy se podával se smaženou cibulkou či kyselým zelím. Bylo to jídlo především pro chudinu.

Hlavním rozdílem mezi klasickým bramborovým knedlíkem a chlupatým knedlíkem je způsob přípravy. Bramborový knedlík se připravuje z uvařených brambor především ve formě válečků, chlupatý knedlík se připravuje z brambor syrových v podobě noků či kuliček. Svůj název si získal díky postupu vaření, kdy syrové brambory po uvaření na povrchu vysráží škrob z brambor a vypadá to jako malé chloupky.

Recept na chlupaté knedlíky

Pojďme se podívat na recept chlupatých knedlíků ze syrových brambor, které vám budou chutnat. Suroviny jsou pro 4 osoby/porce.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 800 g syrových brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Postup přípravy

  1. Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno na struhadle. Z brambor slijeme přebytečnou vodu, aby těsto nebylo moc řídké.
  2. Do brambor přidáme prosátou polohrubou mouku, sůl a vejce. Zpracujeme těsto.
  3. Do vroucí osolené vody pomocí lžíce vhazujeme nočky, které vaříme po dobu cca 10 minut, dokud nevyplavou na povrch.
  4. Ty nejlepší chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu nebo s osmaženou slaninou.

Můžete je také podávat jako hlavní chod, třeba když připravíte chlupaté knedlíky se zelím, případně můžete přidat uzené maso.

TIP: Vyzkoušejte také ty nejlepší recepty na langoše.

Další recepty na bezmasá jídla

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.