Chlupaté knedlíky: Nejoblíbenější příloha většiny Čechů. Připravte si je podle tradičního receptu
Knedlíky jako takové jsou pro mnoho Čechů nejoblíbenější přílohou. Do české kuchyně patří naprosto neodmyslitelně. Knedlíky se podávají jako příloha k masu, omáčkám, ale jsou také považovány za hlavní chod, kdy se plní uzeným masem nebo ovocem.

Knedlík má svůj domov nejen v Čechách, ale také v jiných (převážně evropských) zemích. Podává se například ve Slovinsku, Maďarsku, Itálii či na Slovensku, kde se připravuje hlavně v podobě noků.
U nás známe několik druhů knedlíků:
- houskové kynuté, které se připravují z mouky, droždí a housek či rohlíků,
- karlovarské knedlíky, kde je základem nakrájená houska a vyšlehané vejce,
- knedlíky bramborové, kam řadíme i již zmiňované chlupaté knedlíky, protože jejich základní surovinou jsou brambory.
Bramborový knedlík vs. chlupatý knedlík
Bramborové knedlíky i chlupaté knedlíky můžeme použít jako přílohu. Avšak chlupatý knedlík v historii byl vnímán spíše jako hlavní jídlo, kdy se podával se smaženou cibulkou či kyselým zelím. Bylo to jídlo především pro chudinu.
Hlavním rozdílem mezi klasickým bramborovým knedlíkem a chlupatým knedlíkem je způsob přípravy. Bramborový knedlík se připravuje z uvařených brambor především ve formě válečků, chlupatý knedlík se připravuje z brambor syrových v podobě noků či kuliček. Svůj název si získal díky postupu vaření, kdy syrové brambory po uvaření na povrchu vysráží škrob z brambor a vypadá to jako malé chloupky.
Recept na chlupaté knedlíky
(pro 4 osoby)
Ingredience
1 vejce
800 g syrových brambor
250 g polohrubé mouky
špetka soli
Postup přípravy
Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno na struhadle. Z brambor slijeme přebytečnou vodu, aby těsto nebylo moc řídké. Do brambor přidáme prosátou polohrubou mouku, sůl a vejce. Zpracujeme těsto. Do vroucí osolené vody pomocí lžíce vhazujeme nočky, které vaříme po dobu cca 10 minut, dokud nevyplavou na povrch. Podáváme jako přílohu nebo s osmaženou slaninou.