Chlupaté knedlíky: Recept na tradiční přílohu
Chlupaté knedlíky se podávají jako příloha k masu, omáčkám, ale jsou také považovány za hlavní chod. Připravte si tradiční babiččiny chlupaté knedlíky, které si zamilují všichni v domácnosti.
Knedlíky jako takové jsou pro mnoho Čechů nejoblíbenější přílohou. Do české kuchyně patří naprosto neodmyslitelně. Plní se uzeným masem nebo ovocem.
Knedlíky
Knedlík má svůj domov nejen v Čechách, ale také v jiných (převážně evropských) zemích. Podává se například ve Slovinsku, Maďarsku, Itálii či na Slovensku, kde se připravuje hlavně v podobě noků.
U nás známe několik druhů knedlíků:
- houskové kynuté, které se připravují z mouky, droždí a housek či rohlíků,
- karlovarské knedlíky, kde je základem nakrájená houska a vyšlehané vejce,
- knedlíky bramborové, kam řadíme i již zmiňované chlupaté knedlíky, protože jejich základní surovinou jsou brambory.
Bramborový knedlík vs. chlupatý knedlík
Bramborové knedlíky i chlupaté knedlíky můžeme použít jako přílohu. Avšak tradiční chlupatý knedlík v historii byl vnímán spíše jako hlavní jídlo, kdy se podával se smaženou cibulkou či kyselým zelím. Bylo to jídlo především pro chudinu.
Hlavním rozdílem mezi klasickým bramborovým knedlíkem a chlupatým knedlíkem je způsob přípravy. Bramborový knedlík se připravuje z uvařených brambor především ve formě válečků, chlupatý knedlík se připravuje z brambor syrových v podobě noků či kuliček. Svůj název si získal díky postupu vaření, kdy syrové brambory po uvaření na povrchu vysráží škrob z brambor a vypadá to jako malé chloupky.
Recept na chlupaté knedlíky
Pojďme se podívat na recept chlupatých knedlíků ze syrových brambor, které vám budou chutnat. Suroviny jsou pro 4 osoby/porce.
Suroviny
- 1 vejce
- 800 g syrových brambor
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
Postup přípravy
- Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno na struhadle. Z brambor slijeme přebytečnou vodu, aby těsto nebylo moc řídké.
- Do brambor přidáme prosátou polohrubou mouku, sůl a vejce. Zpracujeme těsto.
- Do vroucí osolené vody pomocí lžíce vhazujeme nočky, které vaříme po dobu cca 10 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Ty nejlepší chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu nebo s osmaženou slaninou.
Můžete je také podávat jako hlavní chod, třeba když připravíte chlupaté knedlíky se zelím, případně můžete přidat uzené maso.
Další recepty na bezmasá jídla