Škvarková pomazánka: Jednoduchý recept

Jemná škvarková pomazánka je velmi jednoduchá a potěší všechny strávníky. Vyzkoušejte chutný recept na domácí babiččinu pomazánku ze škvarků.

Na přípravu výborné a lahodné škvarkové pomazánky byste měli použit nejlépe doma připravené škvarky, které vzniknou při výrobě sádla. Získáte tak hned o jeden domácí produkt navíc, a hlavně budete mít jistotu, že vámi připravené škvarky jsou opravdu poctivé.

Škvarková pomazánka
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Co to jsou škvarky

Škvarky se vytvoří ze zbytku tkáně, která vám zůstane po vyškvaření tuku. Nejběžnější jsou škvarky z vepřového masa, ale někteří kuchaři zkoušeli experimentovat, a dokonce se jim povedlo vytvořit tuhle delikatesu i z jedlých lupenatých hub. Klasické škvarky však vznikají tak, že sádlo s kousky masa hodíte na silně rozpálenou pánev. Dochutíme solí a kmínem pro ještě lepší chuť. Pro tu nejlepší škvarkovou pomazánku doporučujeme mít domácí škvarky z vepřového masa.

TIP: Pokud milujete pomazánky, určitě vyzkoušejte česnekovou pomazánku.

Škvarková pomazánka: Recept

Tato luxusní škvarková pomazánka jak od babičky rozhodně není dietní, ale občas a v přiměřené míře si ji může dopřát každý. Je to lahůdka, která se skvěle hodí i na sváteční stůl v podobě jednohubek.

Suroviny (pro 4 osoby)

  • 200 g domácích škvarků, pokud nemáte, klidně je můžete koupit v obchodě,
  • 1 vejce uvařené natvrdo,
  • 1 větší cibuli nakrájenou nadrobno,
  • 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice,
  • čerstvě mletý pepř a sůl na dochucení.
Nejlepší škvarková pomazánka
Zdroj foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Škvarky pomelte. Můžete na to použít mlýnek na ořechy nebo na maso.
  2. Přidejte k nim nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčko nastrouhané na středně jemném struhadle. Můžete jen pomačkat i vidličkou.
  3. Všechny suroviny okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a přidejte hořčici.
  4. Můžete celou směs i osolit, ale nezapomeňte na to, že škvarky samy o sobě už bývají dost slané.
  5. Nakonec vše velmi důkladně promíchejte, aby se suroviny dostatečně spojily.

Jak vylepšit škvarkovou pomazánku?

Celou babiččinu škvarkovou pomazánku s vejcem můžete i umixovat ručním mixérem, aby byla opravdu jemná a ozdobit čerstvou petrželkou. Podáváme s chlebem. Hotová pomazánka vám v ledničce vydrží i několik dnů.

Často se můžete setkat s dalšími druhy pomazánky:

  • staročeská škvarková pomazánka
  • moravská škvarková pomazánka
  • vegetariánska škvarková pomazánka – Chcete-li připravit vegan verzi, musíte nahradit škvarky. Ty ideálně můžeme nahradit cizrnou. V receptu také můžete využít sójovou omáčku a sušené droždí.
Vyzkoušejte i další pomazánky, které vám budou chutnat.
Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.