Domácí škvarková pomazánka – Blesková pochoutka

Jemná škvarková pomazánka je velmi jednoduchá a potěší všechny strávníky. Vyzkoušejte chutný recept na domácí babiččinu pomazánku ze škvarků.

Na přípravu výborné a lahodné škvarkové pomazánky byste měli použit nejlépe doma připravené škvarky, které vzniknou při výrobě sádla. Získáte tak hned o jeden domácí produkt navíc, a hlavně budete mít jistotu, že vámi připravené škvarky jsou opravdu poctivé.

Co jsou škvarky?

Škvarky se vytvoří ze zbytku tkáně, která vám zůstane po vyškvaření tuku. Nejběžnější jsou škvarky z vepřového masa, ale někteří kuchaři zkoušeli experimentovat, a dokonce se jim povedlo vytvořit tuhle delikatesu i z jedlých lupenatých hub.

Oblíbené jsou také škvarkové pagáče, které si můžete připravit jednoduše i doma.

Klasické škvarky však vznikají tak, že sádlo s kousky masa hodíte na silně rozpálenou pánev. Dochutíme solí a kmínem pro ještě lepší chuť. Pro tu nejlepší škvarkovou pomazánku doporučujeme mít domácí škvarky z vepřového masa.

TIP: Pokud milujete pomazánky, určitě vyzkoušejte česnekovou pomazánku.

Recept na škvarkovou pomazánku

Čas přípravy: 15 minutCelkový čas: 15 minutPorce:4 porce

Tato luxusní škvarková pomazánka jak od babičky rozhodně není dietní, ale občas a v přiměřené míře si ji může dopřát každý. Je to lahůdka, která se skvěle hodí i na sváteční stůl v podobě jednohubek.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Škvarky pomelte. Můžete na to použít mlýnek na ořechy nebo na maso.
  2. Přidejte k nim nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčko nastrouhané na středně jemném struhadle. Můžete jen pomačkat i vidličkou.
  3. Všechny suroviny okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a přidejte hořčici.
  4. Můžete celou směs i osolit, ale nezapomeňte na to, že škvarky samy o sobě už bývají dost slané.
  5. Nakonec vše velmi důkladně promíchejte, aby se suroviny dostatečně spojily.

Doporučujeme: Recept na pravé škvarkové placky

Škvarková pomazánka recept
Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Jak vylepšit škvarkovou pomazánku?

Celou babiččinu škvarkovou pomazánku s vejcem můžete i umixovat ručním mixérem, aby byla opravdu jemná a ozdobit čerstvou petrželkou. Podáváme s chlebem. Hotová pomazánka vám v ledničce vydrží i několik dnů.

Často se můžete setkat s dalšími druhy pomazánky:

  • staročeská škvarková pomazánka – tahle verze obsahuje také vejce a máslo
  • moravská škvarková pomazánka – Jde o tradiční recept, jako je i ten náš
  • vegetariánska škvarková pomazánka – Chcete-li připravit vegan verzi, musíte nahradit škvarky. Ty ideálně můžeme nahradit cizrnou. V receptu také můžete využít sójovou omáčku a sušené droždí.

Vyzkoušejte i další pomazánky, které vám budou chutnat.


Další recepty na pomazánky

4.8/5 - (16 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra