Domácí škvarková pomazánka – Blesková pochoutka
Jemná škvarková pomazánka je velmi jednoduchá a potěší všechny strávníky. Vyzkoušejte chutný recept na domácí babiččinu pomazánku ze škvarků.
Na přípravu výborné a lahodné škvarkové pomazánky byste měli použit nejlépe doma připravené škvarky, které vzniknou při výrobě sádla. Získáte tak hned o jeden domácí produkt navíc, a hlavně budete mít jistotu, že vámi připravené škvarky jsou opravdu poctivé.
Co jsou škvarky?
Škvarky se vytvoří ze zbytku tkáně, která vám zůstane po vyškvaření tuku. Nejběžnější jsou škvarky z vepřového masa, ale někteří kuchaři zkoušeli experimentovat, a dokonce se jim povedlo vytvořit tuhle delikatesu i z jedlých lupenatých hub.
Oblíbené jsou také škvarkové pagáče, které si můžete připravit jednoduše i doma.
Klasické škvarky však vznikají tak, že sádlo s kousky masa hodíte na silně rozpálenou pánev. Dochutíme solí a kmínem pro ještě lepší chuť. Pro tu nejlepší škvarkovou pomazánku doporučujeme mít domácí škvarky z vepřového masa.
TIP: Pokud milujete pomazánky, určitě vyzkoušejte česnekovou pomazánku.
Recept na škvarkovou pomazánku
Tato luxusní škvarková pomazánka jak od babičky rozhodně není dietní, ale občas a v přiměřené míře si ji může dopřát každý. Je to lahůdka, která se skvěle hodí i na sváteční stůl v podobě jednohubek.
Ingredience
Postup přípravy
- Škvarky pomelte. Můžete na to použít mlýnek na ořechy nebo na maso.
- Přidejte k nim nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčko nastrouhané na středně jemném struhadle. Můžete jen pomačkat i vidličkou.
- Všechny suroviny okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a přidejte hořčici.
- Můžete celou směs i osolit, ale nezapomeňte na to, že škvarky samy o sobě už bývají dost slané.
- Nakonec vše velmi důkladně promíchejte, aby se suroviny dostatečně spojily.
Doporučujeme: Recept na pravé škvarkové placky
Jak vylepšit škvarkovou pomazánku?
Celou babiččinu škvarkovou pomazánku s vejcem můžete i umixovat ručním mixérem, aby byla opravdu jemná a ozdobit čerstvou petrželkou. Podáváme s chlebem. Hotová pomazánka vám v ledničce vydrží i několik dnů.
Často se můžete setkat s dalšími druhy pomazánky:
- staročeská škvarková pomazánka – tahle verze obsahuje také vejce a máslo
- moravská škvarková pomazánka – Jde o tradiční recept, jako je i ten náš
- vegetariánska škvarková pomazánka – Chcete-li připravit vegan verzi, musíte nahradit škvarky. Ty ideálně můžeme nahradit cizrnou. V receptu také můžete využít sójovou omáčku a sušené droždí.
Vyzkoušejte i další pomazánky, které vám budou chutnat.
Další recepty na pomazánky