Tempeh a co z této suroviny dokážeme připravit
Mnozí už zajisté slyšeli slovo tempeh. Nicméně pro naši kuchyni je to stále vysoce neznámá surovina. Pochází z Indonésie, kde je tak tradiční, jako u nás vepřo, knedlo, zelo či svíčková.
Patří mezi produkty Javánců, což je etnická skupina žijící na ostrově Jáva. Je tvořen sójou a vzniká fermentací.

Začneme jednoduše – tempehová pomazánka
Tempeh je považovaný za zdravou potravinu, tudíž i tato velmi snadná pomazánka na přípravu spadá do této kategorie. Nyní si povíme, jak na to.
Budete potřebovat:
- 1 větvičku libečku,
- 1 hrst goudy,
- 1 cibuli,
- 100 g tempehu,
- 1 kelímek tvarohu,
- koření podle chuti,
- salsu podle chuti.

Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte nahrubo. Půlka tempehu se dá do nádoby, ve které se bude mixovat.
- Přidáte trochu nastrouhané goudy a libeček.
- Nyní použijete tyčový mixér a umixujete hladkou kaši. Poté přidáte tvaroh a znovu mixujete. To, aby se všechno spojilo.
- Tuto pomazánku si nyní jen dokořeníte podle chuti. Někomu stačí sůl a pepř. Jiný zase potřebujete něco palčivějšího. Od toho je v surovinách uvedena salsa.
- Je lepší nechat pomazánku odležet v lednici, nicméně to není podmínkou. Podává se s pečivem.
Jelikož má pomazánka z tempehu vysoký obsah bílkovin, je vhodným pokrmem pro vegetariány.

Zelňačka s tempehem
Polévka je grunt, říkávaly naše babičky a maminky. Je to pravda. Jsou výživné a dokážou nás připravit na hlavní jídlo. Připravte si zelňačku s tempehem.
Budete potřebovat:
- 1 hrst mletého kmínu,
- 200 g tempehu,
- 6 brambor,
- 3 bobkové listy,
- 700 g kysaného zelí,
- 3 cibule,
- 2 lžíce mleté sladké papriky,
- houby podle chuti,
- mletý černý pepř podle chuti,
- mořskou sůl podle chuti,
- sezamový olej podle potřeby,
- zakysanou smetanu podle potřeby.
Postup přípravy:
- Červenou nebo bílou cibuli oloupete a nakrájíte nadrobno. Brambory oloupete a nakrájíte na kousky.
- Tempeh nakrájíte na kostičky a houby na plátky.
- Rozehřejete olej a na něm orestujte cibuli, přidáte mletou sladkou papriku a mletý kmín.
- Vše zalijete vodou. Paprika se nesmí dlouho restovat – zhořkla by.
- Přidáte nakrájené brambory, bobkové listy, houby, tempeh, kysané zelí a vaříte tak dlouho, dokud brambory nebudou měkké.
- Před koncem varu polévku osolíte a okořeníte mletým černým pepřem. Na úplný závěr přilijte zakysanou smetanu.
Velmi snadná polévka pro každého.

Tempeh s bambusovými výhonky a zeleninou
Jestli se o něčem dá říci, že jde o netradiční recept tempeh v našich podmínkách, je to zcela jistě tento. Velmi vhodný pro vegetariány, ale třeba zachutná i těm, co si maso dopřejí rádi.
Budete potřebovat:
- česnek,
- sůl,
- koření gyros,
- garam masala,
- cibule,
- žampiony,
- sterilovanou kukuřici,
- uzený tempeh,
- pórek,
- olivový olej,
- bambusové výhonky,
- červenou papriku.
Postup přípravy:
- Na olivovém oleji osmažíte nakrájenou cibulku.
- Pak zalijete vodou a přidáte nakrájenou papriku. Kdo chce, může použít místo vody bílé víno.
- Voda se dolévá podle potřeby. Hlavní je, aby pod směsí zůstala po dokončení pokrmu šťáva. Osolíte a necháte dusit.
- Když paprika trochu změkne, přidáte kukuřici, bambusové výhonky, česnek, pórek a žampiony.
- Dochutíte garam masalou, případně kari a troškou gyrosu. Nakonec přidáte tempeh, prohřejete a můžete podávat.
- Takto připravený tempeh se může podávat s cizrnou, rýži či bramborami.
- Množství každé suroviny si každý upraví podle sebe.
Mějte na paměti, že veškerá zelenina, maso a všeobecně co se dá, by se mělo umýt pod tekoucí vodou.
I když je u nás tempeh stále ještě docela neznámou surovinou, rozhodně stojí za to, abyste ji vyzkoušeli. Který postup se vám líbí nejvíce?
Další recepty na pomazánky
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.