Tempeh a co z této suroviny dokážeme připravit

Mnozí už zajisté slyšeli slovo tempeh. Nicméně pro naši kuchyni je to stále vysoce neznámá surovina. Pochází z Indonésie, kde je tak tradiční, jako u nás vepřo, knedlo, zelo či svíčková.

Patří mezi produkty Javánců, což je etnická skupina žijící na ostrově Jáva. Je tvořen sójou a vzniká fermentací.

Zdroj foto: Ariyani Tedjo / Shutterstock.com

Začneme jednoduše – tempehová pomazánka

Tempeh je považovaný za zdravou potravinu, tudíž i tato velmi snadná pomazánka na přípravu spadá do této kategorie. Nyní si povíme, jak na to.

Budete potřebovat:

  • 1 větvičku libečku,
  • 1 hrst goudy,
  • 1 cibuli,
  • 100 g tempehu,
  • 1 kelímek tvarohu,
  • koření podle chuti,
  • salsu podle chuti.
Zdroj foto: Edgunn / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájejte nahrubo. Půlka tempehu se dá do nádoby, ve které se bude mixovat.
  2. Přidáte trochu nastrouhané goudy a libeček.
  3. Nyní použijete tyčový mixér a umixujete hladkou kaši. Poté přidáte tvaroh a znovu mixujete. To, aby se všechno spojilo.
  4. Tuto pomazánku si nyní jen dokořeníte podle chuti. Někomu stačí sůl a pepř. Jiný zase potřebujete něco palčivějšího. Od toho je v surovinách uvedena salsa.
  5. Je lepší nechat pomazánku odležet v lednici, nicméně to není podmínkou. Podává se s pečivem.

Jelikož má pomazánka z tempehu vysoký obsah bílkovin, je vhodným pokrmem pro vegetariány.

Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Zelňačka s tempehem

Polévka je grunt, říkávaly naše babičky a maminky. Je to pravda. Jsou výživné a dokážou nás připravit na hlavní jídlo. Připravte si zelňačku s tempehem.

Budete potřebovat:

  • 1 hrst mletého kmínu,
  • 200 g tempehu,
  • 6 brambor,
  • 3 bobkové listy,
  • 700 g kysaného zelí,
  • 3 cibule,
  • 2 lžíce mleté sladké papriky,
  • houby podle chuti,
  • mletý černý pepř podle chuti,
  • mořskou sůl podle chuti,
  • sezamový olej podle potřeby,
  • zakysanou smetanu podle potřeby.

Postup přípravy:

  1. Červenou nebo bílou cibuli oloupete a nakrájíte nadrobno. Brambory oloupete a nakrájíte na kousky.
  2. Tempeh nakrájíte na kostičky a houby na plátky.
  3. Rozehřejete olej a na něm orestujte cibuli, přidáte mletou sladkou papriku a mletý kmín.
  4. Vše zalijete vodou. Paprika se nesmí dlouho restovat – zhořkla by.
  5. Přidáte nakrájené brambory, bobkové listy, houby, tempeh, kysané zelí a vaříte tak dlouho, dokud brambory nebudou měkké.
  6. Před koncem varu polévku osolíte a okořeníte mletým černým pepřem. Na úplný závěr přilijte zakysanou smetanu.

Velmi snadná polévka pro každého.

Zdroj foto: Gekko Gallery / Shutterstock.com

Tempeh s bambusovými výhonky a zeleninou

Jestli se o něčem dá říci, že jde o netradiční pokrm v našich podmínkách, je to zcela jistě tento. Velmi vhodný pro vegetariány, ale třeba zachutná i těm, co si maso dopřejí rádi.

Budete potřebovat:

  • česnek,
  • sůl,
  • koření gyros,
  • garam masala,
  • cibule,
  • žampiony,
  • sterilovanou kukuřici,
  • uzený tempeh,
  • pórek,
  • olivový olej,
  • bambusové výhonky,
  • červenou papriku.

Postup přípravy:

  1. Na olivovém oleji osmažíte nakrájenou cibulku.
  2. Pak zalijete vodou a přidáte nakrájenou papriku. Kdo chce, může použít místo vody bílé víno.
  3. Voda se dolévá podle potřeby. Hlavní je, aby pod směsí zůstala po dokončení pokrmu šťáva. Osolíte a necháte dusit.
  4. Když paprika trochu změkne, přidáte kukuřici, bambusové výhonky, česnek, pórek a žampiony.
  5. Dochutíte garam masalou, případně kari a troškou gyrosu. Nakonec přidáte tempeh, prohřejete a můžete podávat.
  6. Takto připravený tempeh se může podávat s cizrnou, rýži či bramborami.
  7. Množství každé suroviny si každý upraví podle sebe.

Mějte na paměti, že veškerá zelenina, maso a všeobecně co se dá, by se mělo umýt pod tekoucí vodou.

I když je u nás tempeh stále ještě docela neznámou surovinou, rozhodně stojí za to, abyste ji vyzkoušeli. Který postup se vám líbí nejvíce?

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.