Avokádová pomazánka: Zdravá a jednoduchá pochoutka. Jak ji připravit?
Avokádová pomazánka je skvělá volba pro dopolední svačinku nebo snídani, jelikož obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a zdravých tuků – a příprava zdravé avokádové pomazánky je opravdu rychlá.
Všechno, co budete potřebovat, je pár zralých avokád, česnek a zhruba 5 minut času. Komu by se chtělo utrácet za předem připravenou pomazánku, když navíc nevíte, co do ní bylo všechno přidáno? Není nad poctivou domácí přípravu té nejlepší avokádové pomazánky.
Recept avokádová pomazánka
Když budete avokádo na pomazánku vybírat v obchodě, kupte si takové, které je již na pohmat měkčí, ale nemá ještě promáčkliny. Prostě „tak akorát“. Tvrdé avokádo by se vám složitě mačkalo – a ani jeho chuť by nebyla dostatečně vláčná, jak je pro tuto pomazánku potřeba.
Postup přípravy
- Vezměte avokádo a rozřežte napůl.
- Vyjměte pecku.
- Pomocí velké lžíce vydlabete rozřezané poloviny.
- Vložte po misky a vidličkou rozmačkejte.
- Nyní přidejte česnek dle chuti a osolte. Místo česneku můžete přidat syrokrém, který dodá skvělou chuť.
Náš tip: Avokádová pomazánka s rajčaty – Přidejte do pomazánky nadrobno nakrájená cherry rajčátka a syrovou cibuli.
Oblíbená je také kombinace avokádové pomazánky s tvarohem, který přidejte k rozmačkanému avokádu.
S čím podávat avokádovou pomazánku?
Záleží na tom, jestli máte zrovna dietu. Mnoho lidí si dopřává avokádovú pomazánku na chlebíčky. Třeba na žitném chlebu nebo rohlíku, jelikož pšeničné bílé pečivo je na hubnutí zcela nevhodné. Nicméně je také chutná na opečeném toastu či krekrech. I slunečnicový chléb dokáže podtrhnout chuť avokáda ve spojení s jeho semínky.

Proč jsou avokáda tak zdravá?
- avokádo obsahuje více draslíku než banán, což příznivě reguluje hladinu krevního tlaku.
- Je plné antioxidantů, které jsou dobré pro zdraví očí.
- Je v něm obsažena spousta vlákniny, co vás dokáže zasytit, takže je také dobré avokádo konzumovat při dietách.
Aby vám pomazánka z avokáda nezhnědla, zakapejte ji citronovou šťávou, která zachová svěžest a zabrání tomu, aby vám pomazánka změnila barvu a zůstala krásně zelená i v lednici.
Další recepty na pomazánky