Rychlá a chutná vajíčková pomazánka 4x jinak. Ideální pro nečekanou návštěvu

Vánoční svátky jsou dobou návštěv a hoštění rodiny. Proto je třeba si důkladně promyslet nákup surovin, co se vám budou hodit při přípravě dobrého a krásné pohoštění. Klasika je vajíčková pomazánka.

Zdroj foto: iva / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je tradičním domácím výrobkem, který se hodí na snídani, svačinu i jako pohoštění při návštěvě. S ní totiž nikdy nešlápnete vedle, vajíčkovou pomazánku prostě milují všichni. Může se zdát, že se jedná o velmi jednoduchou a možná trochu nudnou variaci pohoštění, pokud ale přidáte zajímavou ingredienci navíc, rozhodně nešlápnete vedle.

Jak připravit klasickou vajíčkovou pomazánku?

Začněte nejdříve ale tou tradiční pomazánkou, kterou znají už vaše maminky a vy jste ji jistě už také připravovali doma.

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 4 vejce,
  • lžičku hořčice,
  • 4 lžíce kvalitní majonézy,
  • 1 cibuli,
  • pepř a sůl.

Postup přípravy:

Příprava je velmi snadná, a tak ji zvládnete snadno a během pár minut.

  1. Ze všeho nejdříve uvařte vejce a poté oloupejte skořápku. Vychladlá vejce nastrouhejte nahrubo na struhadle a vložte je do mísy.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji do mísy s vejci.
  3. Nakonec také přidejte čtyři lžíce majonézy, u té při nákupu nešetřete na kvalitě.
  4. Nezapomeňte na lžičku hořčice a dochucení pepřem i solí dle chuti.
  5. Všechny ingredience důkladně promíchejte.

Vajíčkovou pomazánku máte během chvíle hotovou a můžete ji podávat na vece jako základ pro chlebíčky nebo na jiném oblíbeném pečivu.

Zdroj foto: Tiramisu Studio / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka s máslem

Pokud máte raději jemnější styl pomazánek, vsaďte na vůni pažitky a strukturu másla. Tuto pomazánku si oblíbíte nejen pro její jednoduchost, ale také pro jemnou a svěží chuť. Pro pořádné pohoštění jemnou vajíčkovou pomazánkou si připravte:

  • 60 g másla,
  • 10 vajec,
  • 160 g majonézy,
  • 1 cibuli,
  • lžičku hořčice,
  • sůl a pepř,
  • pažitku.

Postup přípravy:

  1. Po klasickém uvaření vajec oloupejte skořápku a oddělte bílky od žloutků.
  2. Měkké máslo přidejte do mísy spolu se žloutky a důkladně rozetřete na jemnou směs.
  3. Do mísy s vejcem a máslem přidejte také koření dle chuti, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a majonézu.
  4. Na struhadle nastrouhejte bílky nahrubo a přidejte jako poslední ingredienci do mísy.
  5. Čerstvou pažitku přidejte do hotové pomazánky, dodáte tím celé vajíčkové pomazánce na svěžesti.

Tvarohová vajíčková pomazánka

Pokud milujete tvarohové pomazánky, jistě vás už napadlo přidat tvaroh také do základu pomazánek. Ano, i to je možné – a výsledek je vážně skvělý. Přidejte do vajíčkové pomazánky zajímavé ingredience, kterými přidáte na zajímavosti vašemu servírování chuťovek. Pro tvarohovou pomazánku připravte:

  • 4 vejce,
  • 200 g tučného tvarohu,
  • lžičku hořčice,
  • sůl a pepř,
  • 1 cibuli,
  • 4 ředkvičky.

Postup přípravy:

  1. Uvařená vajíčka nahrubo nastrouhejte, vložte je do mísy a přidejte tvaroh, najemno nasekanou cibuli, hořčici a najemno nakrájené ředkvičky, které dodají pomazánce správný říz.
  2. Pro ochucení přidejte sůl, pepř a oblíbené bylinky podle vaší chuti.

Odlehčená vajíčková pomazánka

Pro fitness milovníky a ty, kteří se přes Vánoce přejídali a chtějí mít alespoň trochu čisté svědomí, existuje také vajíčková pomazánka v odlehčené verzi. V této variantě se vyhněte majonéze a dalším tučným ingrediencím, můžete je ale snadno nahradit lehkými surovinami.

Budete potřebovat:

  • 4 vejce,
  • 300 g cottage sýra (lehká verze),
  • 50 g čerstvého sýra,
  • lžíci hořčice,
  • pepř a sůl.

Postup přípravy:

  1. Po uvaření vajíčka nastrouhejte nahrubo a přidejte do mísy spolu se sýrem cottage bez nadbytečné vody kolem sýra (jinak by byla pomazánka příliš řídká).
  2. Přidejte také čerstvý sýr dle chuti, záleží jen na vás, jaký druh patří mezi vaše oblíbené.
  3. Nezapomeňte ještě na hořčici a sůl s pepřem pro dochucení.
  4. Pokud chcete pomazánce přidat na svěžesti, můžete do pomazánky nakrájet ještě cherry rajčata a pažitku. Místo bílého pečiva zvolte raději celozrnnou variantu.

Jaký druh vajíčkové pomazánky máte nejraději vy?

Zdroj: allrecipes.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací