Vajíčková pomazánka 4x jinak. Rychlé a chutné recepty

Vajíčková pomazánka je vhodná pro návštěvy a hoštění rodiny. Je chutná, lahodná, jednoduchá a rychlá na přípravu. Vyzkoušejte recept na vajíčkovou pomazánku na 4 způsoby.

Vajíčková pomazánka recept
Zdroj foto: iva / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka, někdy označováná jako vajíčkový salát, je tradičním domácím výrobkem a králem všech pomazánek. Pomazánka z vajec se hodí na snídani, svačinu i jako pohoštění při návštěvě. S ní totiž nikdy nešlápnete vedle, vajíčková pomazánka je zdravá a všichni ji milují. Může se zdát, že se jedná o velmi jednoduchou a možná trochu nudnou variaci pohoštění, pokud ale přidáte zajímavou ingredienci navíc, rozhodně nešlápnete vedle.

Klasická vajíčková pomazánka od babičky

Tu nejlepší vajíčková pomazánka znali už vaše babičky a vy by jste ji jistě rádi připravovali doma také. Pravý recept na vajíčkovou pomazánku je s majonézou.

Suroviny

  • 4 vejce,
  • lžičku hořčice,
  • 4 lžíce kvalitní majonézy,
  • 1 cibuli,
  • pepř a sůl.

Postup přípravy

Příprava je velmi snadná, a tak ji zvládnete snadno a během pár minut.

  1. Ze všeho nejdříve uvařte vejce a poté oloupejte skořápku. Vychladlá vejce nastrouhejte nahrubo na struhadle a vložte je do mísy.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji do mísy s vejci.
  3. Nakonec také přidejte čtyři lžíce majonézy, u té při nákupu nešetřete na kvalitě.
  4. Nezapomeňte na lžičku hořčice a dochucení pepřem i solí dle chuti.
  5. Všechny ingredience důkladně promíchejte.

Vajíčkovou pomazánku máte během chvíle hotovou a můžete ji podávat na vece jako základ pro chlebíčky nebo na jiném oblíbeném pečivu.

Vajíčková pomazánka
Zdroj foto: Tiramisu Studio / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka s máslem

Pokud máte raději jemnější styl pomazánek, vsaďte na vůni pažitky a strukturu másla. Připravte chutnou vajíčkovou pomazánku pro děti, nejen pro její jednoduchost, ale také pro jemnou a svěží chuť, kterou děti milují. Pro pořádné pohoštění zvolte recept na výbornou jemnou vajíčkovou pomazánkou.

Suroviny

  • 60 g másla,
  • 10 vajec,
  • 160 g majonézy,
  • 1 cibuli,
  • lžičku hořčice,
  • sůl a pepř,
  • pažitku.

Postup přípravy

  1. Po klasickém uvaření vajec oloupejte skořápku a oddělte bílky od žloutků.
  2. Měkké máslo přidejte do mísy spolu se žloutky a důkladně rozetřete na jemnou směs.
  3. Do mísy s vejcem a máslem přidejte také koření dle chuti, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a majonézu.
  4. Na struhadle nastrouhejte bílky nahrubo a přidejte jako poslední ingredienci do mísy.
  5. Čerstvou pažitku přidejte do hotové pomazánky, dodáte tím celé vajíčkové pomazánce na svěžesti.

Vyzkoušejte i další recepty na chutné pomazánky. Zvolte česnekovou, budapešťskou nebo škvarkovou pomazánku.

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Pokud milujete tvarohové pomazánky, jistě vás už napadlo přidat tvaroh také do základu rychlých pomazánek. Ano, i to je možné – a výsledek je vážně skvělý. Přidejte do vaší luxusní vajíčkové pomazánky zajímavé ingredience, kterými přidáte na zajímavosti vašemu servírování chuťovek. Vyzkoušejte chutný recept na tvarohovou pomazánku.

Suroviny

  • 4 vejce,
  • 200 g tučného tvarohu,
  • lžičku hořčice,
  • sůl a pepř,
  • 1 cibuli,
  • 4 ředkvičky.

Postup přípravy

  1. Uvařená vajíčka nahrubo nastrouhejte, vložte je do mísy a přidejte tvaroh, najemno nasekanou cibuli, hořčici a najemno nakrájené ředkvičky, které dodají pomazánce správný říz.
  2. Pro ochucení přidejte sůl, pepř a oblíbené bylinky podle vaší chuti.

Odlehčená vajíčková pomazánka s cottage sýrem

Pro fitness milovníky a ty, kteří se přes Vánoce přejídali a chtějí mít alespoň trochu čisté svědomí, existuje recept na rychlou vajíčkovou pomazánku v odlehčené verzi. V této variantě se vyhněte majonéze a dalším tučným ingrediencím, můžete je ale snadno nahradit lehkými surovinami.

Chcete vajíčkovou pomazánku bez majonézy? Tahle je právě ta, kterou byste mohli vyzkoušet.

Suroviny

  • 4 vejce,
  • 300 g cottage sýra (lehká verze),
  • 50 g čerstvého sýra,
  • lžíci hořčice,
  • pepř a sůl.

Postup přípravy

  1. Po uvaření vajíčka nastrouhejte nahrubo a přidejte do mísy spolu se sýrem cottage bez nadbytečné vody kolem sýra (jinak by byla pomazánka příliš řídká).
  2. Přidejte také čerstvý sýr dle chuti, záleží jen na vás, jaký druh patří mezi vaše oblíbené.
  3. Nezapomeňte ještě na hořčici a sůl s pepřem pro dochucení.
  4. Pokud chcete pomazánce přidat na svěžesti, můžete do pomazánky nakrájet ještě cherry rajčata a pažitku. Místo bílého pečiva zvolte raději celozrnnou variantu.

Servírování vajíčkové pomazánky

Jelikož se tato pomazánka připravuje nejčastěji pro návštěvy, nejvhodnější jsou 2 způsoby servírování:
  1. Vajíčkovou pomazánku natřete na chlebíčky. Vrch můžete posypat nastrouhanou pažitkou nebo jinou vhodnou bylinkou.
  2. Nakrájejte si bagetu nebo rohlík na kolečka, natřete vajíčkovou pomazánku na jednohubky a dozdobit můžete například kouskem uvařené klobásky

Jaký druh vajíčkové pomazánky máte nejraději vy? Připravte si nejlepší vajíčkovou pomazánku všech dob podle sebe.

Zdroj: allrecipes.com


Další recepty na pomazánky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.