Vajíčková pomazánka 4x jinak. Rychlé a chutné recepty
Vajíčková pomazánka je vhodná pro návštěvy a hoštění rodiny. Je chutná, lahodná, jednoduchá a rychlá na přípravu. Vyzkoušejte recept na vajíčkovou pomazánku na 4 způsoby.

Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka, někdy označováná jako vajíčkový salát, je tradičním domácím výrobkem a králem všech pomazánek. Pomazánka z vajec se hodí na snídani, svačinu i jako pohoštění při návštěvě. S ní totiž nikdy nešlápnete vedle, vajíčková pomazánka je zdravá a všichni ji milují. Může se zdát, že se jedná o velmi jednoduchou a možná trochu nudnou variaci pohoštění, pokud ale přidáte zajímavou ingredienci navíc, rozhodně nešlápnete vedle.
Klasická vajíčková pomazánka od babičky
Tu nejlepší vajíčková pomazánka znali už vaše babičky a vy by jste ji jistě rádi připravovali doma také. Pravý recept na vajíčkovou pomazánku je s majonézou.
Suroviny
- 4 vejce,
- lžičku hořčice,
- 4 lžíce kvalitní majonézy,
- 1 cibuli,
- pepř a sůl.
Postup přípravy
Příprava je velmi snadná, a tak ji zvládnete snadno a během pár minut.
- Ze všeho nejdříve uvařte vejce a poté oloupejte skořápku. Vychladlá vejce nastrouhejte nahrubo na struhadle a vložte je do mísy.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji do mísy s vejci.
- Nakonec také přidejte čtyři lžíce majonézy, u té při nákupu nešetřete na kvalitě.
- Nezapomeňte na lžičku hořčice a dochucení pepřem i solí dle chuti.
- Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Vajíčkovou pomazánku máte během chvíle hotovou a můžete ji podávat na vece jako základ pro chlebíčky nebo na jiném oblíbeném pečivu.

Vajíčková pomazánka s máslem
Pokud máte raději jemnější styl pomazánek, vsaďte na vůni pažitky a strukturu másla. Připravte chutnou vajíčkovou pomazánku pro děti, nejen pro její jednoduchost, ale také pro jemnou a svěží chuť, kterou děti milují. Pro pořádné pohoštění zvolte recept na výbornou jemnou vajíčkovou pomazánkou.
Suroviny
- 60 g másla,
- 10 vajec,
- 160 g majonézy,
- 1 cibuli,
- lžičku hořčice,
- sůl a pepř,
- pažitku.
Postup přípravy
- Po klasickém uvaření vajec oloupejte skořápku a oddělte bílky od žloutků.
- Měkké máslo přidejte do mísy spolu se žloutky a důkladně rozetřete na jemnou směs.
- Do mísy s vejcem a máslem přidejte také koření dle chuti, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a majonézu.
- Na struhadle nastrouhejte bílky nahrubo a přidejte jako poslední ingredienci do mísy.
- Čerstvou pažitku přidejte do hotové pomazánky, dodáte tím celé vajíčkové pomazánce na svěžesti.
Vyzkoušejte i další recepty na chutné pomazánky. Zvolte česnekovou, budapešťskou nebo škvarkovou pomazánku.
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Pokud milujete tvarohové pomazánky, jistě vás už napadlo přidat tvaroh také do základu rychlých pomazánek. Ano, i to je možné – a výsledek je vážně skvělý. Přidejte do vaší luxusní vajíčkové pomazánky zajímavé ingredience, kterými přidáte na zajímavosti vašemu servírování chuťovek. Vyzkoušejte chutný recept na tvarohovou pomazánku.
Suroviny
- 4 vejce,
- 200 g tučného tvarohu,
- lžičku hořčice,
- sůl a pepř,
- 1 cibuli,
- 4 ředkvičky.
Postup přípravy
- Uvařená vajíčka nahrubo nastrouhejte, vložte je do mísy a přidejte tvaroh, najemno nasekanou cibuli, hořčici a najemno nakrájené ředkvičky, které dodají pomazánce správný říz.
- Pro ochucení přidejte sůl, pepř a oblíbené bylinky podle vaší chuti.
Odlehčená vajíčková pomazánka s cottage sýrem
Pro fitness milovníky a ty, kteří se přes Vánoce přejídali a chtějí mít alespoň trochu čisté svědomí, existuje recept na rychlou vajíčkovou pomazánku v odlehčené verzi. V této variantě se vyhněte majonéze a dalším tučným ingrediencím, můžete je ale snadno nahradit lehkými surovinami.
Suroviny
- 4 vejce,
- 300 g cottage sýra (lehká verze),
- 50 g čerstvého sýra,
- lžíci hořčice,
- pepř a sůl.
Postup přípravy
- Po uvaření vajíčka nastrouhejte nahrubo a přidejte do mísy spolu se sýrem cottage bez nadbytečné vody kolem sýra (jinak by byla pomazánka příliš řídká).
- Přidejte také čerstvý sýr dle chuti, záleží jen na vás, jaký druh patří mezi vaše oblíbené.
- Nezapomeňte ještě na hořčici a sůl s pepřem pro dochucení.
- Pokud chcete pomazánce přidat na svěžesti, můžete do pomazánky nakrájet ještě cherry rajčata a pažitku. Místo bílého pečiva zvolte raději celozrnnou variantu.
Servírování vajíčkové pomazánky
- Vajíčkovou pomazánku natřete na chlebíčky. Vrch můžete posypat nastrouhanou pažitkou nebo jinou vhodnou bylinkou.
- Nakrájejte si bagetu nebo rohlík na kolečka, natřete vajíčkovou pomazánku na jednohubky a dozdobit můžete například kouskem uvařené klobásky
Jaký druh vajíčkové pomazánky máte nejraději vy? Připravte si nejlepší vajíčkovou pomazánku všech dob podle sebe.
Zdroj: allrecipes.com