Budapešťská pomazánka z tvarohu – Jednoduchý recept

Budapešťská pomazánka je velmi oblíbená, snoubí se v ní totiž skvělé chuti. Receptů na její přípravu je mnoho, můžete se tak setkat i s různými úpravami, třeba z brynzy. My vám dnes představíme tradiční recept.

Základem této pomazánky by však vždy mělo být máslo, mletá paprika, zakysaný smetana, cibule a kmín. Přidat do ní však lze i další suroviny podle chuti.

budapešťská pomazánka
Zdroj foto: Tobik / Shutterstock.com

Recept na budapešťskou pomazánku

Originál budapešťská pomazánka z tvarohu je zdravá a velmi chutná. Vhodná je budapešťská pomazánka pro děti, jistě se jí potěší, protože tvaroh (nebo ricotta) a máslo vytvoří jemnou a příjemnou chuť.

Ingredience

  • 300 g jemného tvarohu (nebo ricotty)
  • 75 g másla
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

  1. Do mísy dejte tvaroh a pomocí vidličky ho rozmělněte na menší kousky. Přidejte sladkou mletou papriku a dobře zapracujte, aby tvaroh získal barvu do oranžova.
  2. K tvarohu přidejte máslo a vymíchejte.
  3. Následně přidejte ještě zakysanou smetanu, osolte, opepřete a přidejte kmín.
  4. Cibuli nakrájejte najemno a přisypte ke směsi, vše dobře promíchejte, aby se suroviny spojily.
  5. Pomazánka je takto hotová, před podáváním je však dobré nechat ji alespoň chvíli odpočinout v lednici.
  6. Skvěle se hodí na chléb a další pečivo, ovšem dát si ji můžete také se zeleninou či jí naplnit rolky ze sýra a šunky.

Tip: Tuňáková pomazánka se řadí mezi nejoblíbenější pomazánky. Zkoušeli jste ji?

Jaký tvaroh vybrat pro budapešťskou pomazánku?

Pro jemnou pomazánku se hodí jemný tvaroh. Méně tradiční je použití hrudkovitého tvarohu. Některí tvrdí, že je nejlepší budapešťská pomazánka z ricotty.

Jak připravit nejlepší budapešťskou pomazánku?

Základem budapešťské pomazánky jsou výše zmíněné suroviny, ovšem přidat můžete i něco navíc. Někdy se třeba vynechá pepř a přidá se čerstvá nasekaná pažitka. Podle chuti můžete přidat také tavený sýr či česnek pro výraznější chuť.

S oblibou se do tohoto pokrmu přidávají také kapie, díky kterým je pomazánka opravdu papriková. Mnohdy se používají nakládané kapie, ovšem skvělé jsou také grilované a naložené v oleji. Záleží tedy jen na vás, na co máte zrovna chuť.

Receptů na budapešťskou pomazánku (nesprávně označovaná jako budapešťská omáčka) je opravdu velké množství, můžete si tak její chuť i konzistenci přizpůsobit podle sebe. Chybět by však neměl tvaroh, máslo, zakysaná smetana a sladká mletá paprika.

Jaké pomazánky máte v oblibe vy?


Další recepty na pomazánky

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.