Guacamole z avokáda. Vyzkoušejte základní recept

Guacamole je oblíbená pomazánka, která má svůj původ v Mexiku. Tímto skvělým dipem se krmili již starověcí Aztékové. Hlavní ingrediencí pro guacamole je avokádo.

Mnoho lidí si myslí, že avokádo je zelenina, opak je ale pravdou, avokádo je ovoce. Navíc jde o ovoce, které je nabito živinami. Má velký obsah vitamínů B, E a C, ale také obsahuje zdravé mononenasycené tuky, draslík a fosfát.

Avokádo je také skvělé afrodiziakum. Můžeme ho konzumovat tepelně opracované, nejčastěji se ale konzumuje v čerstvé podobě. Většinou se jí nakrájené na plátky a položené na toust, přidává se do salátu nebo k vajíčkům. My si společně připravíme avokádové guacomole, které je skvělé na tousty, k nachos nebo jako přídavek do tortilly či quesadilla.

Základní recept na guacamole

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutCelkový čas: 15 minutPorce:6 porce

Připravte si to nejlepší guacamole. Jednoduchý recept z avokáda, který si zamilujete

Ingredience

Postup přípravy

  1. Avokáda si rozpůlíme a vyndáme pecky. Pomocí polévkové lžíce vydlabeme dužinu, tu přendáme do misky a rozmačkáme ji vidličkou. U správně zralých avokád je tato práce hračka, pokud avokádo nemáme dostatečně zralé, bude třeba avokáda rozmixovat.
  2. Oloupeme si cibulku, nakrájíme ji co nejjemněji a přidáme k avokádu, osolíme, opepříme a promícháme.
  3. Omyjeme si cherry rajčátka a koriandr, vše nakrájíme na drobné kousíčky a smícháme s připravenou směsí.
  4. Pomazánku zakápneme šťávou z citronu nebo limetky, záleží na tom, co máte právě po ruce. Tento krok v receptu na guacamole rozhodně nevynechejte, protože díky kyselině askorbové, která je v citrusech, avokádo nezoxiduje, tudíž na vzduchu nezhnědne. Bude vypadat déle čerstvé.

TIP: Můžete přidat lžíci bílého jogurtu nebo majonézy pro zjemnění.

Guacamole s Tacos
Guacamole s Tacos. Zdroj foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Recept na guacamole s krevetami

Guacamole je tradiční pomazánkou z avokáda, vyzkoušejte ji proto ozvláštnit krevetami. Samozřejmě lze tento recept z avokáda ponechat jednoduchým a vynechat přídavek v podobě krevet. Důležité je však vybrat zralé avokádo, to totiž tvoří celý základ pomazánky.

Ingredience

  • 2 zralá avokáda,
  • 12–15 kusů krevet,
  • šalotku,
  • česnek,
  • chilli papričku,
  • koření (sůl, pepř),
  • citron.

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s velkým množstvím soli, vhoďte čerstvé krevety a nechte je chvilku povařit. Jakmile se masitá část ocásku začne odchylovat od skořápky, jsou hotové.
  2. Uvařené krevety sceďte, propláchněte a zbavte hlavy, nožiček a krunýře ocasu.
  3. Polovinu dužiny z avokáda rozmačkejte vidličkou. Tu druhou nakrájejte na malé kousky a odložte na později.
  4. Přidejte šalotku, česnek, chilli, pepř, krevety a šťávu z poloviny citronu a vše dobře promíchejte.
  5. Na závěr přidejte kostičky avokáda, které zajistí lepší strukturu pomazánky.
  6. Podávejte ideálně s citronem, aby si ho lze každý mohl dle chuti dochutit.

Máte radi avokádo? Vyzkoušejte také recept na avokádovou pomazánku.


Další recepty na pomazánky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.