Mrkvová polévka z pečené mrkve: Recept pro děti i dospělé

Mrkvová polévka je zdravá, vhodná pro detoxikaci organismu a výborná v případě, že se potřebujete zbavit velké zásoby mrkve. Polévka z mrkve má řadu zdravotních benefitů.

Mrkvová polévka je vhodná pro vegetariány, osoby s laktózovou intolerancí, milovníky sladkých polévek i pro děti. Vyzkoušejte recept na krémovou variantu, která vás postaví na nohy a dodá vašemu tělu potřebné vitamíny i minerály.

Obměny mrkvové polévky

Základní recept na mrkvovou polévku si samozřejmě můžete obměňovat podle své vlastní chuti. Mezi přísady, které můžete do polévky přidat, patří:

  • zázvor,
  • dýně,
  • brambory,
  • pomeranč,
  • chilli.

Recept na nejlepší mrkvovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 50 minutCelkový čas:1 hodina Porce:4 porce

Popis receptu

Připravte si domácí mrkvovou polévku, na níž si pochutná celá rodina.

Suroviny k přípravě zdravé mrkvové polévky z pečené mrkve

Postup

  1. Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C. Následně se vrhněte na loupání mrkví. Jakmile je očistíte a propláchnete vodou, nakrájejte je na plátky. Ty položte na pečící papír na plech, pokapejte olivovým olejem a posolte.
  2. Mrkve pečte po dobu 25 až 30 minut, dokud po stranách nezkaramelizují.
  3. Během toho, co se vám bude mrkev péct v troubě, si nakrájejte cibuli najemno.
  4. Jakmile bude mrkev upečená, vyndejte ji z trouby a připravte si hrnec do kterého nalijete dvě lžíce olivového oleje a necháte rozehřát. Následně do hrnce nasypte najemno nakrájenou cibulku a nechte zkaramelizovat. Poté přidejte utřený česnek a lžičku kmínu a minutu neustále míchejte.
  5. Zalijte směs zeleninovým vývarem a přidejte opečené mrkve. Přiveďte k varu a následně snižte teplotu tak, aby polévka pouze probublávala a přidejte kokosové mléko. Takto ji nechte bublat 15 minut, dokud se nerozvoní po celé kuchyni.
  6. Následně polévku mixujte dohladka, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte. Krémová mrkvová polévka je vhodná také pro děti, takže si na ni pochutná opravdu celá rodina.

TIPY

  • Tato mrkvová polévka s kokosovým mlékem chutná výborně posypaná bylinkami spolu s celozrnným pečivem.
  • Mrkvovou polévku si můžete vždy uvařit na jiný způsob. V létě vyzkoušejte přidat mateřídoušku, v zimě posypte špetkou skořice. Výborně se ke krémové mrkvové polévce hodí i tymián.
  • Poté, co vyzkoušíte základní recept, určitě nevynechejte ani mrkvovou polévku se zázvorem, která je hotovou delikatesou.
  • Pokud máte rádi v polévce něco křupavého, vyzkoušejte smažený hrášek (dostat běžně v obchodě), který je podobný krutonům.
Klíčová slova:mrkvová polévka, mrkev, zdravá polévka, rychlý oběd

Proč je mrkev zdravá

Také vám rodiče a učitelé tvrdili, že když budete jíst mrkev, tak skvěle uvidíte? Co je na tom pravdy a v čem je pro nás mrkev prospěšná? Mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, například A, C, K a B8. Také je plná antioxidantů a je dietní, díky nízkému počtu kalorií, které obsahuje. Jaké jsou účinky pravidelné konzumace mrkve na zdraví? Mrkev:

  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • podporuje trávení,
  • zlepšuje zrak,
  • reguluje krevní cukr,
  • zvyšuje průtok krve.

Zařazení mrkve do jídelníčku má vskutku výborný vliv na zdraví.

Mrkev: jak ji pěstovat, abyste měli bohatou úrodu?

Jak uskladnit mrkev

Aby vám mrkev dlouho vydržela, musíte ji správně skladovat. Jaké jsou ideální podmínky pro její skladování? Existuje několik variant:

  • skladování v písku ve sklepě,
  • v igelitovém sáčku na tmavém a chladném místě,
  • skladování v lednici.

Nejúčinnějším způsobem skladování je uložení mrkve do písku. Tento trik se ale dá využít pouze v domech, které mají k dispozici tmavý a vlhký sklep. Do bedny, kterou máte po ruce, vysypete písek a mrkev do něj jednoduše zasadíte. Metodou, která udrží mrkev v perfektním stavu a dá se použít také v bytech bez sklepů, je skladování mrkve v igelitovém sáčku ve špajze. Třetí možností je uskladnit mrkev do lednice, ale takto vydrží svěží maximálně po dobu dvou týdnů. Pak začne měknout a plesnivět.

Mrkvová polévka rozhodně není jediným způsobem, jak mrkev zpracovat. Výtečně chutná také dušená mrkev nebo mrkev pečená v troubě. Toužíte-li experimentovat, připravte si polévku z černé mrkve nebo vyzkoušejte mrkev fialovou. Dobrou chuť!

Zdroj: cookieandkate.com, eatingwell.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.