Řepa: jak ji zasadit, pěstovat a sklízet?

Řepa je jedna z nejjednodušší zeleniny, co se pěstování týče. Škůdci ani nemoci na ni prakticky nejdou a nepotřebuje ani prořezávat. Stačí jednoduše zasít semena a za 6-8 týdnů máte první úrodu na světě.

Jak sadit řepu

Řepu je nejvhodnější vysít do zahrady do řádku vedle sebe, vždy po shluku 2-4 semen. Bude chvíli trvat, než vám semena vyklíčí, někdy to trvá i týden. Během této doby je třeba půdu neustále zalévat, aby byla půda dostatečně vlhká a podporovala klíčení semen.

Zdroj foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Řepa má ráda přímé slunce a vodu, asi jako každá zelenina. Protože je odolná proti chladnému počasí, klidně ji můžete vysít na jaře i v době, kdy jsou ještě přízemní mrazíky. Vegetační doba trvá až 120 dní, po tuto dobu je potřeba řepu přihnojovat například kompostem.

Sklízení řepy

Nejenom bulvy, ale také listy řepy jsou jedlé, ale hlavně chutné. Dají se připravit podobně jako špenát, a také v sobě tyto listy mají spoustu vitamínů, které by byla velká škoda vyhodit do kompostu. Sklízet by se měla řepa před příchodem prvních mrazíků.

Jak správně sklízet řepu?

Sklizeň je třeba provádět v době, kdy je sucho. Bulvičky zbavte veškeré zeminy a oddělejte listy. Pozor na nať – tu byste neměli uřezávat, ale ukroutit. Následně sklizené plody nechte v chladu, nejlépe ve sklepě – takto vám vydrží klidně i celou zimu.

Zdroj foto: Ekaterina Kondratova / Shutterstock.com

Použití řepy v kuchyni

Výhodou je, že řepa se může konzumovat nejenom tepelně opracovaná, ale také syrová. Oblíbená je i nakládaná varianta. Syrová se používá například nastrouhaná do salátů, vařená či pečená může být použita klidně jako příloha k masu. Mnoho lidí si připravuje z řepy i polévku nebo oblíbený boršč. Je nejenom chutná, ale hlavně zdravá. Řepa totiž dokáže nabudit červené krvinky a skvěle detoxikuje tělo. Zároveň je močopudná a odvádí z těla nechtěné toxiny.

TIP: Zdravá a výživná je polévka z červené řepy. Připravte si ji doma.

Jak máte řepu nejraději vy?

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Štěpán Radek říká

    Naprosto vyčerpávající článek. Smekám, tohle publikovat chce opravdu odvahu.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.