Polévka z červené čočky: Rychlý recept na přípravu čočky

Indická polévka z červené čočky je ideální volbou do chladných dní, protože vás spolehlivě prohřeje. Rovněž je zdrojem bílkovin a zamilujete si její lehce pikantní chuť.

Červená čočka

Červená čočka se řadí mezi luštěniny, což mimo jiné znamená, že je skvělým zdrojem bílkovin. Zároveň je bohatá na železo, vápník, hořčík, vlákninu a vitamín B6. Díky nízkému glykemickému indexu vás spolehlivě zasytí a pochutnat si na červené čočce mohou i děti a těhotné ženy. Má totiž skvělou stravitelnost a nenadýmá.

Jak se připravuje červená čočka

Výhodou červené čočky je to, že se nemusí před přípravou namáčet do vody a čekat se na její změknutí. Čočku přidáte jednoduše k dalším surovinám a necháte ji povařit. Během deseti minut vám vařením změkne a neuvěřitelně tím urychlí čas přípravy polévky.

Rychlá polévka z červené čočky krok za krokem

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Popis receptu

Polévka z červené čočky je rychlá a jednoduchá na přípravu, jelikož se čočka nemusí dopředu namáčet. Červená čočka je navíc plná bílkovin a obsahuje vysoký podíl proteinu, proto je skvělou náhražkou masa.

Suroviny

  • Koření

Postup

  1. Začněte tím, že do rychlovarné konvice nalijete 500 ml vody a zapnete ji. Následně se vrhněte na mytí červené čočky. Důkladně ji propláchněte pod proudem vody a nechte ji řádně okapat. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli, česnek i zázvor. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte ji na větší kostičky. Následně si připravte dostatečně velký hrnec a přidejte do něj lžíci oleje a položte jej na sporák a začněte zahřívat.
  2. Než se olej v hrnci řádně prohřeje, podejte si misku a vysypte do ní lžíci kurkumy, lžíci římského kmínu, lžíci pepře a lžíci garam masaly.
  3. Jakmile bude olej rozpálený, vhoďte do hrnce obsah misky s kořením a přidejte svitek skořice. Nechte koření rozvonět a následně do hrnce přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte jednu až dvě minuty na středním plameni.
  4. Pokračujte tím, že do hrnce nalijete horkou vodu z konvice a kokosové mléko. Tuto směs nechte vařit přibližně 10 až 15 minut doměkka. Pokud se vám během vaření bude zdát polévka příliš hustá, přidávejte do ní vodu.
  5. Jakmile čočka a mrkev změknou, máte téměř hotovo. Zbývá do polévky přidat vymačkanou šťávu z celého citrónu a sůl dle chuti.
  6. Po dosolení polévku vařte ještě pět minut a využijte tento čas k nasekání koriandru, kterým polévku nazdobíte při podávání.
  7. Polévku po uvaření můžete ihned servírovat. Díky tomu, že se čočka promění v kašovitou směs, není nutné polévku nijak mixovat, protože je krémová sama o sobě. Nezapomeňte před podáváním odstranit z hrnce svitek skořice!

TIP

  • Indická polévka z červené čočky a mrkve chutná skvěle s plátkem čerstvého chleba nebo typického indického chleba naan.
Klíčová slova:polévka z červené čočky, čočková polévka, červená čočka, rychlá polévka

Toužíte si čočkovou polévku z červené čočky ozvláštnit? K ingrediencím můžete přidat brambory, batáty, rýži basmati i chilli papričky. Dokonce lze do polévky přidat i uvařené kuřecí maso.

Vyzkoušejte také recept na klasickou čočkovou polévku.

Proč vyzkoušet recept na polévku z červené čočky?

Oproti klasické čočkové polévce se tato varianta polévky z červené čočky liší v tom, že má bohatou krémovou chuť a dokáže vás zasytit na celé odpoledne. Díky kokosovému mléku je polévka krémová, ale zároveň lehce pikantní z koření typického pro indickou kuchyni.

Užijte si příjemné spojení mrkve, červené čočky, kokosového mléka a směsi indického koření.

Zdroj: littlespicejar.com, thewoksoflife.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.