Bezmasá jídlaReceptySaláty

Carpaccio z červené řepy – Lehký a osvěžující předkrm

Carpaccio z červené řepy je vynikající letní předkrm. Jedná se o zdravý a osvěžující salát, který je plný vitamínem. Navíc vhodný i pro vegetariány. Jak na přípravu?

Červená řepa je skvělou základní surovinou pro různé předkrmy a saláty. Jedním z nich je právě carpaccio, které je plné lahodných chutí, a hlavně je zdravé. Samotná příprava nezabere dlouho, servírování je jednoduché a přitom působivé.

recept carpaccio z červené řepy
Zdroj foto: yuliiaholovchenko / Stock.adobe.com

Carpaccio

Carpaccio bylo původně hovězí maso nakrájené na tenké plátky a zalité omáčkou. Jenže v této době lze pod stejným názvem najít spoustu rozmanitých pokrmů. Jedním z nich je právě carpaccio z červené řepy. To představuje alternativu pro ty, kteří nejí maso, ovšem pochutnají si na něm všichni milovníci červené řepy.

Jak připravit červenou řepu

Červenou řepu pro další zpracování nejčastěji vaříme. Jde o jednoduchý způsob přípravy, při kterém se však z řepy mohou vyvařit cenné látky a specifická chuť. Nicméně jde o snadné řešení, jak tvrdou bulvu přeměnit v měkkou zeleninu připravenou na další úpravu.

Malá řepa potřebuje zhruba 50 minut, aby změkla. Čím je větší, tím delší je samozřejmě potřebná doba varu.

Namísto vaření můžete vyzkoušet pečení. Upečená červená řepa je příjemně nasládlá a zachovává si svou zemitou chuť. Doba pečení se opět odvíjí od velikosti bulvy. Zhruba po hodině můžete nožem či vidličkou do bulvy píchnout – pokud je hotová, nůž snadno projde i skrz.

Zajímavou alternativou je připravit si carpaccio ze syrové řepy. Značně si tak ztížíte přípravu pokrmu, jelikož syrová bulva je velmi tvrdá. Jde však o způsob, jak v zelenině zachovat veškeré vitamíny a minerály. Stačí ji jen oloupat a nakrájet na tenké plátky.

Recept na carpaccio z červené řepy

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření:1 hodina 15 minutCelkový čas:1 hodina 20 minutPorce:4 porce

Carpaccio z červené řepy s rukolou je skvělou alternativou tradiční varianty tohoto pokrmu. Výrazná chuť červené řepy se skvěle doplňuje se svěžím salátkem a zálivkou. Příprava není složitá, jen z pár surovin lze připravit lahodný předkrm.

Suroviny

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Z čerstvé řepy odkrojte vrchní a spodní část, dobře ji omyjte a zabalte do alobalu.
  3. Dejte péct do trouby na zhruba 1 hodinu a 15 minut. Případně lze použít předvařenou řepu a tento krok přeskočit.
  4. Vychladlou řepu krájejte na tenké plátky a pokládejte na talíř. Navrch přidejte rukolu či polníček.
  5. Hrušku nastrouhejte na tenké plátky a položte je na kolečka řepy.
  6. Pro přípravu zálivky smíchejte olivový olej, ocet, nakrájené mátové lístky, javorový sirup, hořčici, limetovou šťávu a špetku soli. Suroviny vyšlehejte, aby se spojily. Vzniklou směsí zalijte připravenou řepu a salát.
  7. Nadrťte pár vlašských ořechů a posypte jimi plátky řepy, poté můžete servírovat.

Tipy na vylepšení

  • Červená řepa má sama o sobě poměrně výraznou chuť, nicméně můžete přidat ještě další výrazný prvek – kozí sýr či parmazán.
  • Kromě salátu můžete navrch přidat také olivy, jarní cibulku či klíčky.
  • Jíme i očima – pro opravdu jedinečný zážitek připravte carpaccio z různobarevných řep.

Jak podávat carpaccio

Nejlepší je podávat carpaccio z červené řepy před hlavním chodem. Zeleninová varianta je lehká a skvěle se tak hodí před slavnostním obědem. Nicméně tento pokrm může sloužit i jako netradiční dezert či lehký oběd, podávat lze s pečivem.

Carpaccio z pečené červené řepy je skvělou volbou, pokud si chcete naplno vychutnat chuť této zeleniny. Ovšem připravit si lze i carpaccio ze syrové červené řepy. Chuť je více svěží, řepa si zachová vitamíny. Je však třeba počítat s tím, že je poměrně tvrdá. Je proto důležité ji nakrájet opravdu na tenké plátky, ideálně na mandolíně. Poté je třeba ji marinovat – čím déle, tím lépe.

Pokud chcete podávat carpaccio z červené řepy s kozím sýrem, je vhodné sýr rozdrobit navrch salátu, případně rovnoměrně na řepové plátky. Alternativou je nakrájet sýr na menší kousky.

Další možností je pak carpaccio z červené řepy s parmazánem. Tento sýr je vhodné nastrouhat na větší hobliny a těmi pokrm ozdobit.

Zdroj: bbcgoodfood.com, jamieoliver.com


Další tipy na recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)