BábovkyKoláče a moučníkyRecepty

Jednoduchá třená bábovka – Recept jak od babičky

Třená bábovka se vyznačuje nejen svou chutí, ale také nadýchanou a vláčnou texturou. Těsto skvěle připravovaly už naše prababičky, umíte si třenou bábovku připravit i vy?

Bábovka je oblíbeným dezertem po celém světě a existuje mnoho regionálních variant, které se liší složením, chutí a způsobem podávání. V některých zemích se bábovka peče s ořechy nebo sušeným ovocem, zatímco v jiných se podává s omáčkou nebo šlehačkou.

třená bábovka
Zdroj foto: PosiNote / Shutterstock.com

Co je třené těsto?

Třené těsto patří mezi základní typy těsta, která se používají k výrobě sladkého a slaného pečiva. Toto těsto se vyrábí třením studeného másla nebo tuku s moukou a dalšími přísadami, jako jsou cukr a vejce.

Třené těsto je velmi univerzální a používá se pro nejrůznější druhy pečiva, například piškoty, dorty, drobenkové koláče či dokonce rohlíky nebo koblížky plněné sladkou náplní. Tento druh těsta se hodí také pro výrobu slaných jídel, jako je oblíbený koláč quiche, placky a pita chleba.

Jak péct třenou bábovku

Při pečení třené bábovky je nejdůležitější zachovat správné poměry surovin a dodržet správnou techniku. Mezi další faktory ovlivňující správné upečení bábovky patří:

  • Správná teplota při pečení – je důležité dodržet doporučenou teplotu pečení uvedenou v receptu, aby se bábovka upekla správně.
  • Čas pečení – stejně důležité jako správná teplota je také délka pečení, protože příliš krátké nebo příliš dlouhé pečení může vést k vysušené nebo naopak, nedopečené bábovce.
  • Typ mouky – třená bábovka se obvykle peče z hladké mouky, která obsahuje nižší množství lepku než ostatní typy mouky, což zajišťuje lehké a nadýchané těsto.
  • Míchání těsta – klíčem k dokonalé třené bábovce je správná konzistence těsta, která by měla být hustá, těžká na zpracování.
  • Použití kvalitních surovin – kvalitní suroviny, jako jsou čerstvá vejce a čerstvé máslo, jsou základem úspěšného pečení nejen třené bábovky.
  • Vychlazení těsta – před pečením je důležité těsto nechat vychladit v lednici, aby se zabránilo rozpouštění másla a ztrátě konzistence.

Doporučujeme: Vláčná bábovka s mascarpone

Recept na třenou bábovku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas pečení: 50 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:6 porce

Recept na jednoduchou třenou bábovku je skutečně velmi snadný a na suroviny není nijak náročný.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejdříve předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Formu na bábovku vymažte olejem (máslem, sádlem apod.) a vysypte moukou.
  3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí.
  4. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny.
  5. Postupně přidejte vejce a vanilkový extrakt.
  6. Do ušlehané pěny přisypte sypkou směs, kterou postupně vypracujte v kompaktní těsto.
  7. Těsto nalijte do formy na bábovku, snažte se ho rovnoměrně rozetřít.
  8. Bábovku vložte do trouby a pečte asi 50 minut.
  9. Po upečení nechte bábovku zcela vychladnout, až poté ji z formy vyklepněte.

Jak ozdobit třenou bábovku?

Po upečení můžete bábovku ozdobit cukrovou polevou nebo posypat práškovým cukrem. Bábovku můžete také ozdobit ovocem, šlehačkou nebo čokoládovou polevou. Vynikající je také třená bábovka s tvarohem nebo jablky.

Tip: Nejdůležitější při pečení třené bábovky je správné tření studeného másla s hladkou moukou a postupně ostatními surovinami.

Doporučujeme: Pokud nechcete nebo nemůžete jíst vejce, připravte si bábovku bez vajec.

Jak na nejlepší třenou bábovku?

Třená bábovka může být velmi chutná sama o sobě, ale můžete ji ještě o něco vylepšit. Bábovka třená bude ještě chutnější, když do ní přidáte čerstvé a sušené ovoce jako jsou rozinky, sušené meruňky, brusinky, jablka nebo borůvky. Ovoce můžete přidat do těsta nebo ho posypat po povrchu.

Voňavé koření jako skořice, hřebíček, muškátový oříšek nebo kardamom dodá bábovce na chuti. Ořechy, jako jsou mandle, lískové ořechy nebo vlašské ořechy bábovce dodají na textuře a chuti. Pokud máte rádi čokoládu, můžete si upéct třenou bábovku mramorovou, a to přidáním kakaa či kousků čokolády přímo do těsta. Výraznou chuť získáte přidáním kávy, případně nějakého likéru či rumu.

Klasickou variantu třené bábovky můžete nahradit alternativou bezlepkové či celozrnné bábovky, recept je mnohem zdravější a lehčí na trávení. Stačí pouze vyměnit mouku za bezlepkovou nebo celozrnnou.

Zdroj: budgetbytes.com, olivemagazine.com


Další recepty na bábovky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)