Rybí polévka z kapra – Tradiční recept krok za krokem
Klasickou rybí polévku z kapra máme spojenou zejména se Štědrým dnem. Proč si ji ale nepřipravit také během roku? Nejlepší rybí polévka z kapra je chutná a nadupaná vitamíny.
Milujete ryby a rádi si pochutnáváte na rybích polévkách? Připravte si výtečnou domácí rybí polévku, po které se jenom zapráší. Kromě tradičního receptu na babiččinu rybí polévku se s vámi podělíme také o několik tipů na její případné obměny.
Z čeho se vaří rybí polévka
Rybí polévky jsou populární po celém světe. Zejména v přímořských státech se můžeme setkat s ohromným množstvím variant. Základem každé rybí polévky je ale čerstvá ryba, ze které připravíte kvalitní rybí vývar.
Jak se zbavit zápachu z ryby
Pokud máme s rybami spojenou nějakou vlastnost, tak je to onen typický rybí zápach. Naštěstí ale existují účinné tipy, jak se rybiny zbavit. Vyzkoušet můžete kapra naložit do:
- mléka se solí a citronem,
- bílého vína,
- piva,
- soli.
Ve výše zmíněných nálevech je vhodné kapra ponechat alespoň po dobu 60 minut. Uvidíte, že vaše kuchyň díky tomu nebude cítit rybinou a ani polévka nebude mít nepříjemný rybí zápach.
Recept na rybí polévku z kapra
Jednoduchou rybí polévku z kapra zvládnete připravit rychle a určitě si ji zamilujete.
Ingredience
Postup přípravy
- Přípravu rybí polévky zahajte tím, že si vytvoříte silný rybí vývar z kapří hlavy, kterou povaříte v 1 litru osolené vody s nahrubo nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Aby byl rybí vývar opravdu výrazný, táhněte jej po dobu 30 minut.
- V mezičase si veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Potom sundejte vývar z plamene, sceďte a vyvařené kapří maso oberte a nakrájejte na drobné kostičky.
- V hrnci si nechte rozpustit máslo a přidejte mouku. Jakmile vytvoříte jíšku, vmíchávejte pomalu rybí vývar. Přidejte mléko a celou dobu obsah hrnce míchejte. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu, kapří maso, špetku muškátového oříšku a sůl. Vařte po dobu 10 až 15 minut.
- Mezitím si na másle osmahněte na kostičky nakrájené rohlíky.
- Těsně před podáváním vmíchejte do hrnce s polévkou nasekanou petrželku.
- Rybí polévku podávejte s máslovými krutonky.
Pokud milujete krémové polévky, můžete si rybí polévku před servírováním rozmixovat.
Přínosy kapří polévky
V čem má výhody konzumace kapří polévky? Kapr má lehce stravitelné maso, spadá do kategorie středně tučných ryb a obsahuje celou řadu minerálních látek. Kromě toho je kapr bohatý na bílkoviny a samozřejmě obsahuje omega-3 mastné kyseliny.
Proč byste měli jíst alespoň jednu rybu týdně?
Jak vylepšit klasickou rybí polévku
Rybí polévka z kapra je snadná na přípravu a výsledek stojí za to. Samozřejmě můžete při její přípravě experimentovat a zkoušet přidávat různé druhy koření a zeleniny. Zajímavou chuť dodá rybí polévce čerstvý kopr, který do ní na konci vmícháte místo petrželky. Až se vám kapří polévka přejí, můžete si ji připravit z lososa či tresky.
Připravte si lahodnou rybí polévku kdykoliv, kdy na ni dostanete chuť a pochutnejte si. Pokud vás příprava polévky z ryby neláká, vyzkoušet můžete další recepty na polévky, ze kterých si určitě vyberete tu, na kterou máte zrovna chuť.
Druhy rybí polévky v Evropě
Rybích polévek existuje nespočet druhů. Za zmínku rozhodně stojí alespoň následující čtyři:
- maďarská rybí polévka,
- norská rybí polévka,
- skotská rybí polévka,
- francouzská bujabéza.
Maďarská rybí polévka má mnoho variant a její příprava se liší region od regionu. Vždy se v ní ale vyskytují papriky a rajčata. Norská rybí polévka je kombinací lososa, krevet, rajčatového pyré a smetany. Ve Skotsku můžete ochutnat rybí polévku, která obsahuje krevety, lososa, platýse, mrkev a smetanu. Francouzská bujabéza je polévkou z mořských ryb a plodů, které jsou doplněny provensálským kořením, česnekem a pomerančovou kůrou.
Zdroj: leroyseafood.com, tastycraze.com, eatsmarter.com, organicfacts.net
Další recepty na polévky