Mrkvová polévka se zázvorem – Rychlý a zdravý recept

Mrkvová polévka se zázvorem je ideálním pokrmem v chladném období, kdy tělo postrádá vitamíny. Naučte se připravovat tuto vitamínovou bombu, která zahřeje i uzdraví.

Zimní období si přímo žádá nějaký pokrm, které naše tělo prohřeje a zároveň mu přidá potřebné vitamíny, co v zimě prostě tělu chybí. Krémová mrkvová polévka se zázvorem dokáže někdy zázraky, a to hlavně díky zázvoru, který je její nedílnou součástí. Nechte se inspirovat receptem, který je velmi snadný a rychlý na přípravu.

mrkvová polévka se zázvorem
Zdroj foto: SP-Photo / Shutterstock.com

Proč se do mrkvové polévky hodí zázvor?

Mrkev a zázvor jsou dokonalou kombinací, pokud chcete tělu dopřát pořádnou dávku vitamínů. 

Zázvor je nepostradatelnou součástí v kuchyni. Nejenom, že pokrm dochutí, ale také jeho účinky tělu náramně prospívají. Poradí si se zažívacími problémy i nadýmáním, při nachlazení, kašli, chřipce. A navíc obsahuje látky, které mají antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Jeho užíváním tak podpoříte svou imunitu, nehledě na to, že napomáhá ke správné funkci metabolismu, což je pro ty, kteří se snaží zhubnout, důležité.

Mrkev je zásobárnou vitamínu A, který je pro zdraví očí velmi důležitý. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá při vylučovacích potížích a obsahuje mnoho antioxidantů.

Mrkvový vývar si pochvalovaly už naše babičky, jež na něj nedaly dopustit hlavně při průjmech malých dětí.

Recept na mrkvovou polévku se zázvorem

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Mrkvová polévka se zázvorem aneb polévka na nachlazení by vám rozhodně v jídelníčku chybět neměla, zvláště tehdy, když cítíte, že se o vás pokouší nějaká nemoc. Tato zdravá mrkvová polévka je velmi jednoduchá, její příprava vám zabere krátkou chvilku.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
  2. Mrkev očistěte a nakrájejte na kostky.
  3. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a mrkev.
  4. Zeleninu opékejte asi 8 minut – mrkev i cibule by měly lehce zhnědnout.
  5. Během vaření přisypte k zelenině čajovou lžičku soli.
  6. Následně zeleninu zalijte vývarem nebo vodou, přidejte pomerančovou kůru a mletý zázvor a nechte ji ještě 20 minut dusit – dokud nebude zcela měkká.
  7. Jakmile je zelenina hotová, vyjměte z hrnce pomerančovou kůru a zeleninu tyčovým mixérem rozmixujte.
  8. Polévku dochuťte solí a pepřem.
  9. Polévku dozdobte nasekanou čerstvou pažitkou nebo petrželkou, přidat můžete lžíci zakysané smetany.

Jak vylepšit polévku z mrkvy se zázvorem?

  • Recept na mrkvovou polévku si můžete upravit dle své chuti. Pro zjemnění můžete do polévky přidat klasickou smetanu, mrkvová krémová polévka se zázvorem nebude tak silná a děti si na ní pochutnají.
  • Jestliže máte rádi o něco silnější a výraznější polévky, přidejte do ní o trochu víc mletého nebo dokonce čerstvého nastrouhaného zázvoru.
  • Nejlepší mrkvová polévka může posloužit i jako hlavní jídlo. Přidejte do ní opečené krutony nebo kuličky.

TIP: Pokud jste milovníky mrkve, vyzkoušejte také vynikající mrkvovú polévku z pečené mrkve

Další suroviny k dochucení

Aby měla polévka ten správný říz, přidejte do ní pár vloček chilli, mrkvová polévka se zázvorem a chilli vás zaručeně postaví na nohy během chvilky. K dochucení můžete použít i kokosový olej, a to hned při samotném začátku, stačí ho zaměnit za máslo. Do polévky přidejte také nastrouhaný sýr na hrubé straně struhadla, což poslouží jako zavářka do polévky. Polévku dochutí také nasekané čerstvé bylinky jako je koriandr, petržel, pažitka.

Pokud zdravé polévky nesmí chybět na vašem jídelníčku, rozhodně vyzkoušejte i tento recept. Mrkvová polévka je výborná sama o sobě, dochucená zázvorem však chutná mnohem lépe.

Doporučujeme: Oblíbeným a sladkým jídlem jsou také mrkvánky

Zdroj: greatbritishchefs.com, gourmettraveller.com.au


Další tipy na chutné polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.