Dušená mrkev na másle s hráškem: Poctivý recept

Dušená mrkev je zdravým, chutným a jednoduchým jídlem. Její příprava je jednoduchá a snadno ji zvládnete. Vyzkoušejte poctivý recept na dušenou mrkev s hráškem na másle.

Mrkev je „obyčejná“ zelenina, ze které dokážete vykouzlit vynikající pokrm třeba jen tím, že mrkev podusíte na másle a přidáte k ní pár dalších ingrediencí, jako třeba hrášek. Je až neuvěřitelné, jak si toto na přípravu velmi jednoduché jídlo dokázalo podmanit mnoho českých domácností. Vyzkoušejte si připravit zdravou dušenou mrkev i vy.

Dušená mrkev na másle
Zdroj foto: Afanasieva / Shutterstock.com

Jak udělat dušenú mrkev?

Obvykle se dušená mrkev na másle dusí s pomocí vody. Je to pochopitelné. Během vaření mrkev pustí šťávu a rozvine svou chuť. Pokud však chcete dosáhnout maximálního spojení chuti, vsaďte na masový vývar. Ten dodá pokrmu neobyčejný nádech lahodnosti. Nemusíte ho připravovat těsně před vařením mrkve. Klidně si ho udělejte den dopředu. Odleželý z druhého dne má ještě výraznější masovou chuť. 

Recept na dušenú mrkev na másle

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a připravte si tu nejlepší dušenou mrkev s hráškem a máslem.

Suroviny (pro 4 porce)

  • 500 g jemně nastrouhané mrkve,
  • 200 ml poctivého masového vývaru,
  • 2 středně velké cibule,
  • hladkou mouku na zaprášení,
  • špetku soli a cukru,
  • 30 g másla,
  • hrášek čerstvý, nebo v konzervě.
Dušená mrkev na másle s hráškem
Zdroj foto: ArtCookStudio / Shutterstock.com

Dušená mrkev příprava krok za krokem

  1. Nejprve si očistěte mrkev a nastrouhejte ji na středně jemném struhadle.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a ve středně velkém hrnci ji lehce osmahněte na másle. Dělejte to na mírném oleji, aby máslo příliš nezhnědlo a nepřepálilo se.
  3. Cibuli osmahněte jen zlehka, aby nezískala hnědý nádech.
  4. Do cibule přimíchejte nastrouhanou mrkev a lehce ji orestujte, aby pustila šťávu.
  5. Zalijte vlažným masovým vývarem, přidejte sůl, hrášek – a duste alespoň 20 minut.
  6. Se solí buďte opatrní, protože vývar sám o sobě už bývá dost slaný.
  7. Ke konci zahustíme trochou hladké mouky rozmíchanou ve vodě.

Tipy pro přípravu dušené mrkve

  • K dušené mrkvi se skvěle hodí vepřové maso. Připravte si k tomuto jídlu vařené brambory s kmínem a osmažené vepřové masové plátky na přírodní způsob.
  • Chutnou alternativou je i dušená mrkev s kuřecím masem, které si jednoduše můžete připravit na pánvi.
  • Dušená mrkev s hovězím masem je taky vhodnou volbou. Je skvělou přílohou při receptech s mletým masem.
  • Oblíbenou kombinací je dušená mrkev s rozpěky. Rozpeky se vyrábějí z čerstvého droždí a vypadají jako chutné buchtičky.
  • Pokud máte rádi rýži, můžete si připravit zdravou dušenou mrkev s uvařenou rýží a přidat můžete nakrájenou brokolici.

Vyzkoušejte také recept na mrkvový dort. Tento zdravý pokrm se hodí také jako dárek k narozeninám.

Zdroj: Dinnerthendessert.com, cupcakesandkalechips.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.