Masové kuličky s rajskou omáčkou

Masové kuličky jsou originálním jídlem, které můžete zakomponovat do řady dalších pokrmů. Hodí se proto vědět, jak na jejich přípravu. Skvěle se totiž hodí například do rajské omáčky, či na švédský způsob se smetanovou omáčkou. Přidat si je však můžete třeba také ke špagetám.

Masové kuličky
Zdroj foto: nadianb / Shutterstock.com

Recept na masové kuličky

Připravte si kuličky s mletého masa, které si oblíbíte. Recept na jednoduché masové kuličky, které můžete podávat s různymi omáčkami.

Suroviny

  • 300 g mletého vepřového masa,
  • 300 g mletého hovězího masa,
  • 100 ml mléka,
  • 75 g strouhanky,
  • 1 vajíčko,
  • 1 větší cibule,
  • lžíce olivového oleje,
  • lžička nového koření,
  • lžička muškátového koření,
  • půl lžičky mletého kardamomu,
  • čerstvé bylinky dle chuti – petržel, libeček, pažitka,
  • mořská sůl,
  • mletý pepř.

Postup přípravy

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Na rozpáleném oleji ji orestujte dozlatova.
  2. Osmaženou cibulku smíchejte s nasekanými bylinkami, dále pak přidejte také všechny ostatní suroviny.
  3. Vše dobře promíchejte, abyste ze vzniklé hmoty mohli dobře tvarovat masové kuličky.
  4. Ideální je nechat masovou směs alespoň chvíli odpočinou v lednici, ovšem můžete se rovnou vrhnout na přípravu.
  5. Velikost tvarovaných kuliček záleží na vás, menší však budou hotové rychleji a maso si zachová šťavnatost. Z tohoto množství surovin by vám mělo vyjít zhruba 40 kuliček.
  6. S namočenýma rukama se vám kuličky budou tvarovat lépe.
  7. Připravte si velkou pánev a na mírném plamenu maso zhruba 10–15 minut opékejte.
  8. Jestliže nechcete kuličky smažit, můžete připravit také masové kuličky v troubě. Rozehřejte ji na 180 °C. Do pekáče s trochou oleje vložte kuličky a pečte zhruba 10 minut.

Jak podávat masové kuličky?

Masové kuličky s rajskou omáčkou jsou velice oblíbené, ovšem nabízí se i jiná omáčka. Připravit si můžete také masové kuličky ve smetanové omáčce. Připravte si ji během pár minut.

Věděli jste, že název švédské masové kuličky proslavila společnost Ikea, které toto jídlo nabízí? Jde právě o masové kuličky se smetanou.

Suroviny na smetanovou omáčku

  • 400 ml hovězího vývaru,
  • 100 ml smetany,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • sůl.

Tuto smetanovou omáčku si připravíte během chvilky:

  1. V hrnci smíchejte hovězí vývar, smetanu a mouku společně se solí. Směs zahřejte, případně můžete přidat také výpek z kuliček.
  2. Omáčku přiveďte k varu a nechte zredukovat.

Kuličky z mletého masa ve smetanové omáčce jsou poněkud netradiční, ovšem svou chutí potěší.

Mezi další oblíbené varianty servírování patří masové kuličky s bramborami a zdobení brusinkami.

TIP: Vyzkoušejte také čevabčiči z mletého masa.


Tipy na další recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.