Masové kuličky: rychlý a nenáročný recept, se kterým ušetříte váš čas. Připravte si je s rajčatovou či smetanovou omáčkou

Masové kuličky jsou originálním jídlem, které můžete zakomponovat do řady dalších pokrmů. Hodí se proto vědět, jak na jejich přípravu. Skvěle se totiž hodí například do rajské omáčky, či na švédský způsob se smetanovou omáčkou. Přidat si je však můžete třeba také ke špagetám.

Zdroj foto: nadianb / Shutterstock.com

Suroviny

  • 300 g mletého vepřového masa,
  • 300 g mletého hovězího masa,
  • 100 ml mléka,
  • 75 g strouhanky,
  • 1 vajíčko,
  • 1 větší cibule,
  • lžíce olivového oleje,
  • lžička nového koření,
  • lžička muškátového koření,
  • půl lžičky mletého kardamomu,
  • čerstvé bylinky dle chuti – petržel, libeček, pažitka,
  • mořská sůl,
  • mletý pepř.

Postup přípravy

  1. Cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Na rozpáleném oleji ji orestujte dozlatova.
  2. Osmaženou cibulku smíchejte s nasekanými bylinkami, dále pak přidejte také všechny ostatní suroviny.
  3. Vše dobře promíchejte, abyste ze vzniklé hmoty mohli dobře tvarovat masové kuličky.
  4. Ideální je nechat masovou směs alespoň chvíli odpočinou v lednici, ovšem můžete se rovnou vrhnout na přípravu.
  5. Velikost tvarovaných kuliček záleží na vás, menší však budou hotové rychleji a maso si zachová šťavnatost. Z tohoto množství surovin by vám mělo vyjít zhruba 40 kuliček.
  6. S namočenýma rukama se vám kuličky budou tvarovat lépe.
  7. Připravte si velkou pánev a na mírném plamenu maso zhruba 10–15 minut opékejte.
  8. Jestliže nechcete kuličky smažit, můžete je připravit také v troubě. Rozehřejte ji na 180 °C. Do pekáče s trochou oleje vložte kuličky a pečte zhruba 10 minut.

Možnosti podávání

Masové kuličky jsou s velkou oblibou podávány s rajskou omáčkou, ovšem nabízí se i jiná omáčka. Potřebovat budete jen pár surovin:

  • 400 ml hovězího vývaru,
  • 100 ml smetany,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • sůl.

Tuto smetanovou omáčku si připravíte během chvilky:

  1. V hrnci smíchejte vývar, smetanu a mouku společně se solí. Směs zahřejte, případně můžete přidat také výpek z kuliček.
  2. Omáčku přiveďte k varu a nechte zredukovat.

Masové kuličky se smetanovou omáčkou jsou poněkud netradiční, ovšem svou chutí potěší. Podávat je můžete s bramborami a ozdobit brusinkami.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací