Originál čevabčiči – Tradiční recept z mletého masa
Čevabčiči je delikatesa z turkických oblastí, která vznikla z původního kebabu a postupně se rozšířila na Balkán. Dnes tuto skvělou pochoutku milují lidé po celém světě, a také díky tomu vzniklo mnoho variací.
To nejlepší recept na čevabčiči si můžete bez problémů připravit i u vás doma. Zkuste tradiční originální recept, který je jednoduchý, levný, a hlavně vynikající.
Co je čevabčiči?
Čevabčiči (ozn. také čevapčiči, přičemž upotřebit můžete obě varianty), je typicky turkické jídlo, jehož domovinou je Srbsko a Balkán obecně. Jedná se o podlouhlé kousky kořeněného mletého masa o stejné velikosti. Můžete je jíst smažené na špejli, a to buď na grilu nebo jednoduše v pánvi či v troubě.
Vědeli jste že: Bulharské čevapčiči obsahuje koření čubrica, které se originálně skládá ze saturejky, pískavice a někdy i chilli.
Co obsahuje klasické čevabčiči
Jeho podoba se přenáší z generace na generaci už několik století a nikdy neztratilo ze své výjimečnosti. Originální čevabčiči (jelikož se dělá právě v Srbsku) se dělá z jehněčího masa. Pokud jej však chcete nahradit jiným druhem masa, zvolíte vepřové, hovězí nebo jejich směs. Dalšími přísadami jsou mletá paprika, česnek, cibule, pepř a sůl, a také chilli a majoránka. Z uvedeného vyplývá, že maso žádné zvláštní přísady již neobsahuje a je jen výrazně okořeněno.
Jaké maso na čevabčiči?
Základem tohoto skvělého pokrmu je mleté maso. Vytvořit je můžete nejen z hovězího, ale také z vepřového nebo ze směsi těchto dvou typů masa. Nejčastěji jehněčí, které se válí do malých šišek. V zahraničí je pravidlem, že se dělá na grilu a podává se k němu ajvar a červená cibule.
Jak servírovat čevabčiči?
U nás ho připravujeme na pánvi a servírujeme ho s plnotučnou hořčicí a jemně nakrájenou cibulí. Jako přílohu volíme brambory nebo čerstvý chléb. Tuto skvělou pochoutku si můžete připravit i doma, protože recept je velmi jednoduchý a zvládne ho i začínající kuchař či kuchařka.
Recept na čevabčiči
Připravte si nejlepší čevabčiči z mletého masa, snadný recept ze základních surovin.
Ingredience
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme velmi nadrobno a smícháme ji ve větší nádobě s masem.
- Poté přidáme rozdrcený česnek, sladkou papriku, černý pepř, sůl, pálivou papriku a majoránku.
- Vše důkladně promíchejte, aby se použité ingredience pořádně smíchaly.
- Směs nechte asi hodinu odležet v ledničce.
- Poté z ní vytvarujte malé válečky.
- Můžete je za stálého otáčení péct na grilu nebo smažit na pánvi. Maso by na povrchu mělo být opečené. Takto pečené čevabčiči by mělo být uvnitř krásně růžové.
TIP: Můžete také připravit čevabčiči v troubě. Stačí když do zapekací mísy uložíte vytvořené šulky a dáte zapéct 40 minut na 200 °C.
Dejte pozor na to, abyste tuto pochoutku nepřesolili, nebo aby naopak nebyla planá. Raději připravené maso před smažením ochutnejte.
Tipy na vylepšení čevabčiči
Nejšťavnatější a nejchutnější je „vylepšená“ verze čevabčiči, obalená tenkými proužky slaniny.
- Plátky slaniny, které v receptu použijete, by měly být co nejtenčí, proto je dobré nechat si slaninu nakrájet přímo v obchodě. Pokud je vámi vybraná slanina tlustá, budete ji muset nakrájet na co nejtenčí doma, a to bývá občas problém.
- Klobásky z mletého masa jemně omotejte stužkami slaniny.
- Na suchou pánev dejte čevabčiči již obalené ve slanině. Tuk v něm obsažený bude stačit na smažení.
- Opečte jej ze všech stran, jemně otáčejte, aby se směs nerozpadla. Měly by mít zlatohnědou kůrku.
Čevabčiči ve slanině, ozdobené čerstvými bylinkami, jako je koriandr a rukola, můžeme podávat s různými omáčkami. Taky je můžete doplnit jen chlebem a hořčicí. Pochutnáte si v každém případě. Nám nezbývá než popřát dobrou chuť!
TIP: Výborným pokrmem je také sekana z mletého masa