Domácí tortilla – jak si připravit pravé burritos či tacos jako v Mexiku

Tortilla je placka z mouky, která pochází z Mexika. Už dávno před dobýváním Ameriky Evropany byla tortilla na jídelníčku Aztéků i Mayů. Pšeničné tortilly se připravují teprve necelých dvě stě let. Původní recept byl z kukuřičné mouky, protože tehdejší obyvatelé Mexika byli velkými pěstiteli kukuřice. Evropané do té doby kukuřici vůbec neznali. Z pšeničné mouky se začali připravovat až díky židům, kteří v Mexiku žili v exilu.

Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Pšeničné placky, jako jsou například právě tortilly, najdeme v mnoha podobách v různých kuchyních po celém světě, zejména v kuchyních na Blízkém východě.

Tortilla a mexická kuchyně

Tortilla je stavební kámen mexické kuchyně. Je to nejčastěji podávaná příloha k různým masozeleninovým směsím, nebo se používají k přípravě burritos. Burritos je tortilla naplněná restovaným masem, rýží, fazolovou pastou, zeleninou jako je ledový salát a rajčata, sýrem, salsou a ostatními mexickými pochutinami a zamotaná podobně, jako naše palačinka. Dalšími typickými mexickými pokrmy, kde je základem tortilla, jsou quesadillas a tacos.

Zdroj foto: George Dolgikh / Shutterstock.com

Recept na domácí tortillu

Co budeme na přípravu tortil potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • kypřící prášek do pečiva na špičku nože
  • 50 g sádla nebo jiného tuku
  • 240 ml horké vody
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Do kastrůlku si dáme vařit vodu. Doporučujeme dát vařit více vody a odměřit potřebné množství až po uvaření, protože se voda při varu odpařuje a už by vám neseděly poměry ingrediencí.

Mouky, sůl i kypřící prášek si smícháme v míse. Přidáme změklé sádlo a propracujeme, poté po částech přiléváme horkou vodu. Hotové propracované těsto je spojené a vláčné, po sádle trochu mazlavé. Nesmí se vám ani příliš drolit ani lepit. Těsto přikryjeme a necháme hodinu odpočinout. Poté ho rozdělíme na 8 dílů a každý díl rozválíme na tenkou placku. Pánev si zlehka vymažeme olejem a rozehřejeme. Placky opékáme z obou stran, dokud se na nich nezačnou tvořit puchýře. Tortilly podáváme jako přílohu nebo plníme libovolnými surovinami.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací