Domácí tortilla: Recept na pravé burritos či tacos jako v Mexiku

Tortilly jsou pšeničné placky, které najdeme v mnoha podobách v různých kuchyních po celém světě, zejména v kuchyních na Blízkém východě. Vyzkoušejte recept na domácí tortillu.

Původ tortilly

Tortilla je placka z mouky, která pochází z Mexika. Už dávno před dobýváním Ameriky Evropany byla tortilla na jídelníčku Aztéků i Mayů. Pšeničné tortilly se připravují teprve necelých dvě stě let. Původní recept tortilly byl z kukuřičné mouky, protože tehdejší obyvatelé Mexika byli velkými pěstiteli kukuřice. Evropané do té doby kukuřici vůbec neznali. Tortilly z pšeničné mouky se začali připravovat až díky židům, kteří v Mexiku žili v exilu.

tortilla
Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Tortilla v mexické kuchyně

Tortilla je stavební kámen mexické kuchyně. Je to nejčastěji podávaná příloha k různým masozeleninovým směsím, nebo se používají k přípravě burritos. Burritos je tortilla naplněná restovaným masem, rýží, fazolovou pastou, zeleninou jako je ledový salát a rajčata, sýrem, salsou a ostatními mexickými pochutinami a zamotaná podobně, jako naše palačinka. Dalšími typickými mexickými pokrmy, kde je základem tortilla, jsou quesadillas a tacos.

tortilla recept
Zdroj foto: George Dolgikh / Shutterstock.com

Recept na domácí tortillu

Suroviny

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • kypřící prášek do pečiva na špičku nože
  • 50 g sádla nebo jiného tuku
  • 240 ml horké vody
  • 1 lžíce oleje

Postup

Do kastrůlku si dáme vařit vodu. Doporučujeme dát vařit více vody a odměřit potřebné množství až po uvaření, protože se voda při varu odpařuje a už by vám neseděly poměry ingrediencí.

Mouky, sůl i kypřící prášek si smícháme v míse. Přidáme změklé sádlo a propracujeme, poté po částech přiléváme horkou vodu. Hotové propracované těsto je spojené a vláčné, po sádle trochu mazlavé. Nesmí se vám ani příliš drolit ani lepit. Těsto přikryjeme a necháme hodinu odpočinout. Poté ho rozdělíme na 8 dílů a každý díl rozválíme na tenkou placku. Pánev si zlehka vymažeme olejem a rozehřejeme. Placky opékáme z obou stran, dokud se na nich nezačnou tvořit puchýře. Tortilly podáváme jako přílohu nebo plníme libovolnými surovinami.


Další oblíbené recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra