Domácí tortilla: Recept na pravé burritos či tacos jako v Mexiku
Tortilly jsou pšeničné placky, které najdeme v mnoha podobách v různých kuchyních po celém světě, zejména v kuchyních na Blízkém východě. Vyzkoušejte recept na domácí tortillu.
Původ tortilly
Tortilla je placka z mouky, která pochází z Mexika. Už dávno před dobýváním Ameriky Evropany byla tortilla na jídelníčku Aztéků i Mayů. Pšeničné tortilly se připravují teprve necelých dvě stě let. Původní recept tortilly byl z kukuřičné mouky, protože tehdejší obyvatelé Mexika byli velkými pěstiteli kukuřice. Evropané do té doby kukuřici vůbec neznali. Tortilly z pšeničné mouky se začali připravovat až díky židům, kteří v Mexiku žili v exilu.

Tortilla v mexické kuchyně
Tortilla je stavební kámen mexické kuchyně. Je to nejčastěji podávaná příloha k různým masozeleninovým směsím, nebo se používají k přípravě burritos. Burritos je tortilla naplněná restovaným masem, rýží, fazolovou pastou, zeleninou jako je ledový salát a rajčata, sýrem, salsou a ostatními mexickými pochutinami a zamotaná podobně, jako naše palačinka. Dalšími typickými mexickými pokrmy, kde je základem tortilla, jsou quesadillas a tacos.

Recept na domácí tortillu
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- špetka soli
- kypřící prášek do pečiva na špičku nože
- 50 g sádla nebo jiného tuku
- 240 ml horké vody
- 1 lžíce oleje
Postup
Do kastrůlku si dáme vařit vodu. Doporučujeme dát vařit více vody a odměřit potřebné množství až po uvaření, protože se voda při varu odpařuje a už by vám neseděly poměry ingrediencí.
Mouky, sůl i kypřící prášek si smícháme v míse. Přidáme změklé sádlo a propracujeme, poté po částech přiléváme horkou vodu. Hotové propracované těsto je spojené a vláčné, po sádle trochu mazlavé. Nesmí se vám ani příliš drolit ani lepit. Těsto přikryjeme a necháme hodinu odpočinout. Poté ho rozdělíme na 8 dílů a každý díl rozválíme na tenkou placku. Pánev si zlehka vymažeme olejem a rozehřejeme. Placky opékáme z obou stran, dokud se na nich nezačnou tvořit puchýře. Tortilly podáváme jako přílohu nebo plníme libovolnými surovinami.
Další oblíbené recepty