Pestrobarevné Ratatouille – vynikající francouzské zeleninové jídlo s bohatou historií

Tento pokrm pocházející z jižní Francie zná snad skoro každý. Určitě si mnoho z vás vzpomene i na stejnojmenný animovaný film s myšákem jménem Remy, který toto jídlo ještě více zpopularizoval. Málokdo ale ví, jak daleko do historie tradice tohoto pokrmu sahá.

První zmínka o Ratatouille pochází již z roku 1778, kdy jej kuchaři připravovali francouzským vojákům jako „bohatý vývar se zeleninou, masem a fazolemi“. V průběhu let se vyvíjel a zjednodušoval. Nakonec se stal jedním z nejběžnějších vesnických pokrmů ve Francii.

Zdroj foto: DariaKM / Shuttestock.com

Vaření a servírování Ratatouille

Tento pokrm je vždy založen na vařené zelenině. Tou bývá nejčastěji lilek, cuketa, cibule, česnek, papriky a rajčata. Můžete si dokonce zkusit sehnat různobarevné odrůdy této zeleniny pro ještě oslnivější výsledek vašeho vaření.

Na přípravu klasického Ratatouille budeme potřebovat:

  • 4 velká rajčata (mohou být i loupaná z konzervy),
  • 1 žlutou papriku,
  • 1 červenou papriku,
  • 1-2 lilky,
  • 1 zelenou cuketu,
  • 1 žlutou cuketu,
  • 1 vetší cibuli,
  • 3 stroužky česneku,
  • čerstvou bazalku,
  • olivový olej,
  • 1dcl suchého bílého vína,
  • 1 lžíci cukru, sůl, pepř.
Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Postup:

Cuketu a lilky nakrájíme na asi centimetrové kostičky, které posolíme. Poté je rozprostřeme na papírové kuchyňské utěrky, aby takzvaně „vypotily“ přebytečnou vodu. Mezitím můžeme papriky nahřát nad plamenem až jejich slupka zčerná. Spálené papriky oloupeme. Tento krok dodá jídlu příjemnou „kouřovou“ chuť. Oloupané papriky opět nakrájíme na kostky. Při krájení papriky dejte pozor na to, aby v ní nezůstaly zbytky bílé dužiny – při vaření by mohla zhořknout.

Do středně rozpálené pánve vložíme oloupaná rajčata na kostky s nakrájeným česnekem, posolíme, popepříme a zvolna restujeme. Ve druhé pánvi si na lžíci olivového oleje opečeme papriku s cibulí a lžící cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Poté vše smícháme v jedné pánvi a přidáme lilek a cuketu. Snížíme plamen na minimum a necháme asi 30 minut povařit. Na závěr směs zalijeme vínem, dokořeníme dle chuti a necháme ještě 5 minut prohřát. Ratatouille můžeme podávat jako přílohu k rybě, ale i jako samostatné hlavní jídlo s čerstvým chlebem. Na ozdobu se hodí čerstvá bazalka. Bon Appétit!

Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací