Francouzské ratatouille: Recept na luxusní zeleninové jídlo
Ratatouille pocházející z jižní Francie zná snad skoro každý. Určitě si mnoho z vás vzpomene i na stejnojmenný animovaný film s myšákem jménem Remy, který toto jídlo ještě více zpopularizoval. Připravte si recept na francouzské ratatouille u vás doma.
Původ ratatouille
První zmínka o Ratatouille pochází již z roku 1778, kdy jej kuchaři připravovali francouzským vojákům jako „bohatý vývar se zeleninou, masem a fazolemi“. V průběhu let se vyvíjel a zjednodušoval. Nakonec se stal jedním z nejběžnějších vesnických pokrmů ve Francii.
Film ratatouille
Tohle francouzské jídlo nejvíc proslavil animovaná pohádka Ratatouille (2007). Hlavní postavou v Ratatouille byla myš, která uměla vařit. Film lze také najít online s českým dabingem.
Recept ratatouille
Originální recept ratatouille je vždy založen na vařené zelenině. Tou bývá nejčastěji lilek, cuketa, cibule, česnek, papriky a rajčata. Můžete si dokonce zkusit sehnat různobarevné odrůdy této zeleniny pro ještě oslnivější výsledek vašeho vaření.
Suroviny
- 4 velká rajčata (mohou být i loupaná z konzervy),
- 1 žlutou papriku,
- 1 červenou papriku,
- 1-2 lilky,
- 1 zelenou cuketu,
- 1 žlutou cuketu,
- 1 vetší cibuli,
- 3 stroužky česneku,
- čerstvou bazalku,
- olivový olej,
- 1dcl suchého bílého vína,
- 1 lžíci cukru, sůl, pepř.
Postup
Příprava zeleniny na ratatouille
- Cuketu a lilky nakrájíme na asi centimetrové kostičky, které posolíme. Poté je rozprostřeme na papírové kuchyňské utěrky, aby takzvaně „vypotily“ přebytečnou vodu.
- Mezitím můžeme papriky nahřát nad plamenem až jejich slupka zčerná. Spálené papriky oloupeme. Tento krok dodá jídlu příjemnou „kouřovou“ chuť.
- Oloupané papriky opět nakrájíme na kostky. Při krájení papriky dejte pozor na to, aby v ní nezůstaly zbytky bílé dužiny – při vaření by mohla zhořknout.
Vaření ratatouille
- Do středně rozpálené pánve vložíme oloupaná rajčata na kostky s nakrájeným česnekem, posolíme, popepříme a zvolna restujeme.
- Ve druhé pánvi si na lžíci olivového oleje opečeme papriku s cibulí a lžící cukru, dokud cukr nezkaramelizuje.
- Poté vše smícháme v jedné pánvi a přidáme lilek a cuketu. Snížíme plamen na minimum a necháme asi 30 minut povařit.
- Na závěr směs zalijeme vínem, dokořeníme dle chuti a necháme ještě 5 minut prohřát.
Jak servírovat ratatouille?
Zeleninové ratatouille můžeme podávat jako přílohu k rybě, ale i jako samostatné hlavní jídlo s čerstvým chlebem. Na ozdobu se hodí čerstvá bazalka.
Bon Appétit!
Další oblíbené recepty