Recept na buřtguláš s chlebem: Jednoduché a chutné jídlo

Tradiční Buřtguláš – Rychlý, jednoduchý a milujeme ho všichni – je známý také jako bramborový guláš. Jestliže nevíte, co k obědu, nemusíte vymýšlet složitá jídla.

Tento pokrm je tradičním jídlem v českých domácnostech. Někteří si ho připravují s klobáskou, jiný s uzeným masem. Recept na buřtguláš vás svou ohromí tím, jak je jednoduchý.
Recept na buřtguláš
Zdroj foto: PosiNote / Shutterstock.com

Odkud buřtguláš pochází?

Je obecně známo, že guláše patří do maďarské kuchyně, a ne jinak tomu není ani u buřtguláše, který je oblíbený v mnoha zemích. Možná vás to překvapí, ale bramborový guláš si lidé připravovali již v 9. století, i když tenkrát to byla spíše gulášová polévka z hovězího masa, brambor a papriky.

U nás tento pokrm zdomácněl až v 19. století, kdy za Rakouska-Uherska byl hovězí guláš velmi oblíbeným jídlem především ve Vídni. Jenže české obyvatelstvo na tom nebylo tak dobře jako rakušané, proto začali hovězí maso nahrazovat klobásami.

Jak buřtguláš zahustit?

Můžete ho zahustit mnoha způsoby. Nejčastějším způsobem zahuštení buřtguláše pomocí klasické jíšky, kdy na oleji zpražíte mouku, kterou následně do guláše přidáte. Můžete si také v hrnku studené vody rozmíchat dvě lžíce mouky a pomalu do guláše vlít. Tento způsob je velmi rychlý, jen dejte pozor, abyste guláš ještě nějakou dobu provařili, aby se vytratila nepříjemná chuť mouky.

K zahuštění můžete využít také brambory, stačí jich pár rozmačkat, zredukovat šťávu a luxusní buřtguláš je na světě – pro takto zahuštěný jednoduchý guláš volte spíše varné typy brambor B a C. Nejčastěji stačí když rozmačkáte 2-3 brambory, které ho vhodně zahustí.

Recept na tradiční buřtguláš

Stále tápete, jak uvařit rychlý a jednoduchý buřtguláš? Vyzkoušejte tento recept na nejlepší buřtguláš.

Suroviny

  • 0,5 kg špekáčků nebo jemného kabanosu,
  • 0,5 kg brambor,
  • 1 – 2 cibule,
  • 1 polévková lžíce hladké mouky,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl, pepř, majoránka, mletá paprika sladká,
  • olej.

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájíme najemno a na oleji zpěníme.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a opečeme – tímto krokem se vyhneme tomu, aby se kabanos či špekáček rozvařil.
  3. Jakmile je uzenina opečená, zaprášíme moukou a mletou paprikou, přidáme česnek a po pár vteřinách zalijeme horkou vodou.
  4. Vaříme do doby, dokud brambory nezměknou.
  5. Jakmile jsou brambory hotové, pomalu přiléváme mouku rozšlehanou v hrnku vody, abychom guláš zahustili.
  6. Dochutíme ho a necháme ještě 5-8 minut povařit.
  7. Hotové podáváme s chlebem a okurkou.
Tip: Dejte si pozor, abyste papriku a česnek nepřepálili, obě dvě suroviny by zhořkly a ovlivnilo by to velmi výrazně celou chuť bramborového guláše.

Buřtguláš s fazolemi

Suroviny

  • 0,5 kg červených fazolí – velké,
  • 2 špekáčky nebo klobásy,
  • 115 g rajčatového protlaku,
  • 1 – 2 polévková lžíce hladké mouky,
  • 1 velká cibule,
  • 3 – 4 stroužky česneku,
  • mletá paprika, sůl, pepř, majoránka, mletý kmín,
  • olej.

Postup přípravy

  1. Na oleji zpěníme cibulku společně s nakrájenou uzeninou.
  2. Následně přidáme protlak, lžíci mouky, mletou papriku a utřený česnek.
  3. Promícháme a během chvilky zalijeme horkou vodou.
  4. Přidáme fazole, které jsme si buď dopředu uvařili do změknutí nebo můžeme použít již hotové fazole v konzervě.
  5. Vše promícháme a vaříme asi 15 minut.
  6. Podle potřeby zahustíme moukou rozmíchanou v hrnku vody.
  7. Podáváme s čerstvým pečivem.
Tip: Pamatujte, že do buřtguláše je vhodná měkká uzenina, tzv. kvalitní špekáčky, klobásy, gothajský salám, točený kabanos apod. Dokonce si můžete připravit i bramborový guláš s párkem, ale rozhodně se vyhněte kuřecím párkům a salámům, ty do něj nepatří.
Buřtguláš
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Tipy pro nejlepší bramborový guláš

Buřtguláš v kotlíku

Abyste si guláš vychutnali, doporučujeme ho připravit v kotlíku, protože kotlíkový buřtguláš je díky kouřovému aromatu ještě chutnější než ten, který připravujete doma. V tomto případě však místo oleje použijte poctivé sádlo a můžete přidat také mletou papriku pálivou, protože pikantní buřtguláš k trampování či posezení u ohně prostě patří. Když ho v kotlíku připravíte víc, můžete toho využít a pozvat vaši rodinu či přátele na tento chutný pokrm.

Buřtguláš s houbami

Víte, že existuje i verze buřtguláše pro vegetariány? Maso jen nahradíte houbami, ideálně hlívou ústřičnou. Ačkoliv v něm nenajdete žádnou uzeninu, věřte, že tento buřtguláš s houbami je po dochucení naprostou delikatesou.

Buřtguláš se smetanou

V dnešní době je velmi oblíbená smetana, kterou můžete použít snad do všech pokrmů. Jestliže máte rádi jemnější pokrmy, stačí ho zjemnit smetanou. Neznámý není ani buřtguláš se zakysanou smetanou, kterou můžete guláš ozdobit při servírování.

Zdroj: cooklikeczechs.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.