Tradiční Buřtguláš je rychlé a jednoduché jídlo. Je známý jako bramborový guláš. Jestliže nevíte, co k obědu, nemusíte vymýšlet složitá jídla, vyzkoušejte recept na buřtguláš.
Tento pokrm je tradičním jídlem v českých domácnostech. Někteří si ho připravují s klobáskou, jiný s uzeným masem. Recept buřtguláše vás svou ohromí tím, jak je jednoduchý.
Odkud buřtguláš pochází?
Je obecně známo, že guláše patří do maďarské kuchyně, a ne jinak tomu není ani u buřtguláše, který je oblíbený v mnoha zemích. Možná vás to překvapí, ale bramborový guláš si lidé připravovali již v 9. století, i když tenkrát to byla spíše gulášová polévka z hovězího masa, brambor a papriky.
U nás tento pokrm zdomácněl až v 19. století, kdy za Rakouska-Uherska byl hovězí guláš velmi oblíbeným jídlem především ve Vídni. Jenže české obyvatelstvo na tom nebylo tak dobře jako rakušané, proto začali hovězí maso nahrazovat klobásami.
Pokud tedy přemýšlíte co uvařit z buřtů, vyzkoušejte toto jídlo – bramborový guláš s párkem.
Jak zahustit buřtguláš?
Brambory
K zahuštění můžete využít brambory, stačí jich pár rozmačkat, zredukovat šťávu a luxusní buřtguláš je na světě – pro takto zahuštěný jednoduchý guláš volte spíše varné typy brambor B a C. Nejčastěji stačí když rozmačkáte 2-3 brambory, které ho vhodně zahustí.
Jíška
Jak udělat jíšku? Na oleji zpražíte mouku, kterou následně do guláše přidáte. Můžete si také v hrnku studené vody rozmíchat dvě lžíce mouky a pomalu do guláše vlít. Tento způsob je velmi rychlý, jen dejte pozor, abyste guláš ještě nějakou dobu provařili, aby se vytratila nepříjemná chuť mouky.
Pojďme se podívat jak udělat buřtguláš.
Recept na buřtguláš
Stále tápete, jak uvařit rychlý staročeský buřtguláš? Vyzkoušejte tento recept na nejlepší buřtguláš.
Ingredience
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme najemno a na oleji zpěníme.
- Přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a opečeme – tímto krokem se vyhneme tomu, aby se kabanos či špekáček rozvařil.
- Jakmile je uzenina opečená, zaprášíme moukou a mletou paprikou, přidáme česnek a po pár vteřinách zalijeme horkou vodou.
- Vaříme do doby, dokud brambory nezměknou.
- Jakmile jsou brambory hotové, pomalu přiléváme mouku rozšlehanou v hrnku vody, abychom guláš zahustili.
- Dochutíme ho a necháme ještě 5-8 minut povařit.
- Hotové podáváme s chlebem a okurkou.
Tip: Dejte si pozor, abyste papriku a česnek nepřepálili, obě dvě suroviny by zhořkly a ovlivnilo by to velmi výrazně celou chuť bramborového guláše.
Doporučujeme také: Segedínský guláš
Oblíbené verze jídla
Buřtguláš v kotlíku
Abyste si guláš vychutnali, doporučujeme ho připravit v kotlíku, protože kotlíkový buřtguláš je díky kouřovému aromatu ještě chutnější než ten, který připravujete doma. V tomto případě však místo oleje použijte poctivé sádlo a můžete přidat také mletou papriku pálivou, protože pikantní buřtguláš k trampování či posezení u ohně prostě patří. Když ho v kotlíku připravíte víc, můžete toho využít a pozvat vaši rodinu či přátele na tento chutný pokrm.
Buřtguláš s fazolemi
Pokud chcete můžete náhradiť brambory fazolemi a vytvořit falešný buřtguláš. Chutná skvěle podobně jako tradiční fazolový guláš. Nahraďte brambory v receptu 0,5 kg červenými fazolemi (ideálně velké), které si buď dopředu uvařte do změknutí nebo můžete použít již hotové fazole v konzervě.
Tip: Pamatujte, že do buřtguláše je vhodná měkká uzenina, tzv. kvalitní špekáčky, klobásy, gothajský salám, točený kabanos apod. Dokonce si můžete připravit i recept: bramborový guláš s párkem, ale rozhodně se vyhněte kuřecím párkům a salámům, ty do něj nepatří.
Buřtguláš s houbami
Víte, že existuje i verze buřtguláše pro vegetariány? Maso jen nahradíte houbami, ideálně hlívou ústřičnou. Ačkoliv v něm nenajdete žádnou uzeninu, věřte, že tento buřtguláš s houbami je po dochucení naprostou delikatesou.
Buřtguláš se smetanou
V dnešní době je velmi oblíbená smetana, kterou můžete použít snad do všech pokrmů. Jestliže máte rádi jemnější pokrmy, stačí ho zjemnit smetanou. Neznámý není ani buřtguláš se zakysanou smetanou, kterou můžete guláš ozdobit při servírování.
Zdroj: cooklikeczechs.com