Marokánky: Křupavé placičky s čokoládou

Recept na marokánky má spousta hospodyněk ve svém receptáři. Málokterá má ale výsledek tak křupavý, jak to máme rádi u marokánek kupovaných v obchodě. 

Pravé marokánky jsou potřené z jedné strany čokoládou a jsou oblíbené tam, kde mají rádi cukroví plné oříšků, rozinek, sušeného a kandovaného ovoce.

marokánky
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com
Co jsou marokánky ve zkratce?

Jedná se o jednoduchou a křupavou sladkost, která obsahuje různé druhy ořechů, sušené ovoce, med a další suroviny polité na povrchu čokoládou.

Kdy péct marokánky?

Pokud pečete marokánky před vánocemi, začít můžete již během 2. adventního týdne a skladujte je v suchu.

Odkud pochádzí marokánka?

Marokánky pocházejí z arabských zemí.

Abyste měli marokánky povedené, křupavé a lehce karamelové, prozradíme vám tajný trik: výsledná chuť placiček je přímo závislá na množství mouky, kterou přidáte do těsta. Tedy přesněji, čím méně mouky, tím křupavější výsledek.

TIP: Chutným moučníkem je také makovec.

Recept na marokánky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 40 minutPorce:20 porce

Marokánky jsou pravděpodobně jediné cukroví, kde se striktně držím poměrů. S množstvím surovin raději neexperimentujte, pokud jde o výběr ořechů a ovoce, tam máte svobodu rozhodování.

Suroviny

Postup

  1. Do kastrůlku si dejte máslo, smetanu, med, cukr a mouku a zahřívejte, dokud nezačne směs houstnout na kaši. Povařte asi 5 minut a nepřestávejte míchat, aby se směs nepřipálila. Toho se můžete vyvarovat i tak, že směs připravíte ve vodní lázni.
  2. Připravenou kaši odstavte ze sporáku a vmíchejte do ní oříšky a ovoce. Velmi dobrou kombinací je kandovaná citrusová kůra, rozinky, mandle a arašídy – ta se nejvíc přibližuje marokánkám kupovaným. (Velmi dobré jsou ale také sušené brusinky, meruňky nakrájené na kousíčky či pokrájené kandované třešně.)
  3. Ze směsi odebírejte lžičkou a dělejte z ní na plechu malé hromádky co nejdál od sebe. Ty pak zaoblenou stranou lžičky “rozplácněte”. V troubě předehřáté na 160 °C pečte marokánky 5 minut, potom teplotu stáhněte na 130 °C a dopékejte dalších cca 5 minut, dokud nebudou pěkně zlatavé. Vystydlé pak z ploché strany potřete čokoládou. Voilà marokánky jako z cukrárny jsou na světě.

Jaký je váš oblíbený recept na marokánky? Připravujete jen vánoční marokánky nebo máte rádi tuto sladkost i během roku?

Vyzkoušejte také: Tradiční vánoční cukroví – vosí hnízda

Zdroj: nejrecepty.cz


Další tipy na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra