Marokánky: Křupavé placičky s čokoládou

Recept na marokánky má spousta hospodyněk ve svém receptáři. Málokterá má ale výsledek tak křupavý, jak to máme rádi u marokánek kupovaných v obchodě. 

Pravé marokánky jsou potřené z jedné strany čokoládou a jsou oblíbené tam, kde mají rádi cukroví plné oříšků, rozinek, sušeného a kandovaného ovoce.

marokánky
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com
Co jsou marokánky ve zkratce?

Jedná se o jednoduchou a křupavou sladkost, která obsahuje různé druhy ořechů, sušené ovoce, med a další suroviny polité na povrchu čokoládou.

Kdy péct marokánky?

Pokud pečete marokánky před vánocemi, začít můžete již během 2. adventního týdne a skladujte je v suchu.

Odkud pochádzí marokánka?

Marokánky pocházejí z arabských zemí.

Abyste měli marokánky povedené, křupavé a lehce karamelové, prozradíme vám tajný trik: výsledná chuť placiček je přímo závislá na množství mouky, kterou přidáte do těsta. Tedy přesněji, čím méně mouky, tím křupavější výsledek.

TIP: Chutným moučníkem je také makovec.

Recept na marokánky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 40 minutPorce:20 porce

Marokánky jsou pravděpodobně jediné cukroví, kde se striktně držím poměrů. S množstvím surovin raději neexperimentujte, pokud jde o výběr ořechů a ovoce, tam máte svobodu rozhodování.

Suroviny

Postup

  1. Do kastrůlku si dejte máslo, smetanu, med, cukr a mouku a zahřívejte, dokud nezačne směs houstnout na kaši. Povařte asi 5 minut a nepřestávejte míchat, aby se směs nepřipálila. Toho se můžete vyvarovat i tak, že směs připravíte ve vodní lázni.
  2. Připravenou kaši odstavte ze sporáku a vmíchejte do ní oříšky a ovoce. Velmi dobrou kombinací je kandovaná citrusová kůra, rozinky, mandle a arašídy – ta se nejvíc přibližuje marokánkám kupovaným. (Velmi dobré jsou ale také sušené brusinky, meruňky nakrájené na kousíčky či pokrájené kandované třešně.)
  3. Ze směsi odebírejte lžičkou a dělejte z ní na plechu malé hromádky co nejdál od sebe. Ty pak zaoblenou stranou lžičky “rozplácněte”. V troubě předehřáté na 160 °C pečte marokánky 5 minut, potom teplotu stáhněte na 130 °C a dopékejte dalších cca 5 minut, dokud nebudou pěkně zlatavé. Vystydlé pak z ploché strany potřete čokoládou. Voilà marokánky jako z cukrárny jsou na světě.

Jaký je váš oblíbený recept na marokánky? Připravujete jen vánoční marokánky nebo máte rádi tuto sladkost i během roku?

Vyzkoušejte také: Tradiční vánoční cukroví – vosí hnízda

Zdroj: nejrecepty.cz


Další tipy na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.