Marokánky: Recept na křupavé placičky s čokoládou

Recept na marokánky má spousta hospodyněk ve svém receptáři. Málokterá má ale výsledek tak křupavý, jak to máme rádi u marokánek kupovaných v obchodě. 

Pravé marokánky jsou potřené z jedné strany čokoládou a jsou oblíbené tam, kde mají rádi cukroví plné oříšků, rozinek, sušeného a kandovaného ovoce.

marokánky
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Abyste měli marokánky povedené, křupavé a lehce karamelové, prozradíme vám tajný trik: výsledná chuť placiček je přímo závislá na množství mouky, kterou přidáte do těsta. Tedy přesněji, čím méně mouky, tím křupavější výsledek.

Recept na křupavé marokánky

Marokánky jsou pravděpodobně jediné cukroví, kde se striktně držím poměrů. S množstvím surovin raději neexperimentujte, pokud jde o výběr ořechů a ovoce, tam máte svobodu rozhodování.

Suroviny na marokánky

  • 150 ml smetany (může být mléko, ale smetana je fakt lepší)
  • 100 g másla
  • 60 – 100 g hladké mouky (opravdu jí zkuste dát co nejméně)
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g medu
  • 250 g sekaných ořechů (směs čehokoliv co máte po ruce: vlašské, lískové, arašídy, mandle, klidně i pistácie či kešu)
  • 250 g směsi ovoce (kandované, sušené, rozinky)
  • čokoláda na vaření na ozdobu

Postup

Do kastrůlku si dejte máslo, smetanu, med, cukr a mouku a zahřívejte, dokud nezačne směs houstnout na kaši. Povařte asi 5 minut a nepřestávejte míchat, aby se směs nepřipálila. Toho se můžete vyvarovat i tak, že směs připravíte ve vodní lázni.

Připravenou kaši odstavte ze sporáku a vmíchejte do ní oříšky a ovoce. Velmi dobrou kombinací je kandovaná citrusová kůra, rozinky, mandle a arašídy – ta se nejvíc přibližuje marokánkám kupovaným. Velmi dobré jsou ale také sušené brusinky, meruňky nakrájené na kousíčky či pokrájené kandované třešně.

Ze směsi odebírejte lžičkou a dělejte z ní na plechu malé hromádky co nejdál od sebe. Ty pak zaoblenou stranou lžičky “rozplácněte”. V troubě předehřáté na 160 °C pečte marokánky 5 minut, potom teplotu stáhněte na 130 °C a dopékejte dalších cca 5 minut, dokud nebudou pěkně zlatavé. Vystydlé pak z ploché strany potřete čokoládou.

Zdroj: nejrecepty.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.