Hraběnčiny řezy: tradiční český moučník, který se hodí k nedělnímu stolu

Hraběnčiny řezy – tradiční český moučník, do jehož přípravy se někdy pustila snad každá česká hospodyňka. A pokud ne, tak ho určitě ochutnala v nějaké cukrárně. Tento skvělý jablečný řez se skládá ze základních surovin, co pravděpodobně máte doma. Záludností ovšem někdy může být vytvoření všech čtyř vrstev, které by měly být zřetelné i po upečení.

Zdroj foto: Magnesik / Shutterstock.com

Pořadí vrstev

Představme si jednotlivé vrstvy.

  1. Ta spodní se skládá z pevného těsta, na kterém je poskládáno vše ostatní.
  2. Druhá vrstva je vrstva jablek s cukrem a oříšky.
  3. Třetí vrstva je našlehaný bílý sníh a poslední, horní vrstva, je tvořena z nahrubo nastrouhaného těsta.

Co si připravit na výrobu hraběnčiných řezů

Pokud vás počet a pořadí vrstev neodradilo, nachystejte si veškeré potřebné suroviny a následně se pusťte do pečení. Bude potřebovat následující ingredience:

  • hladkou mouku (500 g),
  • vejce (5 ks) – zvlášť rozdělit žloutky a bílky,
  • moučkový cukr (100 g),
  • máslo (250 g),
  • balíček prášku do pečiva,
  • nahrubo nastrouhaná jablka (cca 10 středních kusů),
  • cukr krupice (100 g),
  • skořici (1 čajovou lžičku),
  • balíček vanilkového cukru.

Volitelné:

  • nasekané vlašské ořechy do jablečné vrstvy.
Zdroj foto: Rimma Bondarenko /Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Jakmile máte veškeré suroviny nachystané, můžete se vrhnout do pečení.
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Nejprve začneme přípravou těsta, k jehož výrobě bude potřeba smíchat mouku s máslem, žloutky, moučkovým cukrem a práškem do pečiva.
  3. Výsledné těsto rozdělte na třetiny. K ulehčení práce následně jednu třetinu vložte do jednoho potravinového sáčku a dejte do mrazáku.
  4. Druhou vrstvu vytvoříte smícháním jablek se skořicí a vanilkovým cukrem (můžete přidat i nasekané oříšky).
  5. A třetí vrstvu vyšleháním bílků s cukrem krupice. Do formy vyložené pečícím papírem následně poskládejte všechny čtyři vrstvy a dejte péct na 30-40 minut.

Hraběnčiny řezy připomínají štrúdl, ale tím, že jsou obohaceny o vyšlehaný sníh a hoblinky těsta, zaručují lepší gastronomický zážitek.

2 komentáře
  1. Bóža říká

    Zajímalo by mě,zda uvedené množství cukru krupice patří do bílků,nebo na jablka a kam cukr vanilkový.
    Děkuji za upřesnění.

  2. URSULA říká

    DO BILKU ŽADEN CUKR, DO JALEK VANILKOVY CUKR

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací