Hraběnčiny řezy: Recept na tradiční český moučník
Hraběnčiny řezy – tradiční český moučník, který doma už určitě vyzkoušel každý. Tento koláč z jablek je vynikající a šťavnatý. Vyzkoušejte nenáročný recept na hraběnčiny řezy.
Tento skvělý jablečný řez se skládá ze základních surovin, co pravděpodobně máte doma. Záludností ovšem někdy může být vytvoření všech čtyř vrstev, které by měly být zřetelné i po upečení.

Recept na hraběnčiny řezy
Vyzkoušejte jednoduchý recept na hraběnčiny řezy.
Nejdřív si představme si jednotlivé vrstvy hraběnčiných řezů:
- Ta spodní se skládá z pevného těsta, na kterém je poskládáno vše ostatní.
- Druhá vrstva je vrstva jablek s cukrem a oříšky.
- Třetí vrstva je našlehaný bílý sníh.
- Poslední, horní vrstva, je tvořena z nahrubo nastrouhaného těsta.
Suroviny na výrobu hraběnčiných řezů
Pokud vás počet a pořadí vrstev neodradilo, nachystejte si veškeré potřebné suroviny a následně se pusťte do pečení.
Bude potřebovat následující ingredience:
- hladkou mouku (500 g),
- vejce (5 ks) – zvlášť rozdělit žloutky a bílky,
- moučkový cukr (100 g),
- máslo (250 g),
- balíček prášku do pečiva,
- nahrubo nastrouhaná jablka (cca 10 středních kusů),
- cukr krupice (100 g),
- skořici (1 čajovou lžičku),
- balíček vanilkového cukru.
- nasekané vlašské ořechy do jablečné vrstvy (pokud chcete).

Postup přípravy
- Jakmile máte veškeré suroviny nachystané, můžete se vrhnout do pečení.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Nejprve začneme přípravou těsta, k jehož výrobě bude potřeba smíchat mouku s máslem, žloutky, moučkovým cukrem a práškem do pečiva.
- Výsledné těsto rozdělte na třetiny. K ulehčení práce následně jednu třetinu vložte do jednoho potravinového sáčku a dejte do mrazáku.
- Druhou vrstvu vytvoříte smícháním jablek se skořicí a vanilkovým cukrem (můžete přidat i nasekané oříšky).
- A třetí vrstvu vyšleháním bílků s cukrem krupice. Do formy vyložené pečícím papírem následně poskládejte všechny čtyři vrstvy a dejte péct na 30-40 minut.
Hraběnčiny řezy připomínají štrúdl, ale tím, že jsou obohaceny o vyšlehaný sníh a hoblinky těsta, zaručují lepší gastronomický zážitek.
Další tipy na koláče a moučníky
Zajímalo by mě,zda uvedené množství cukru krupice patří do bílků,nebo na jablka a kam cukr vanilkový.
Děkuji za upřesnění.
DO BILKU ŽADEN CUKR, DO JALEK VANILKOVY CUKR