Hraběnčiny řezy: Recept na tradiční český moučník

Hraběnčiny řezy – tradiční český moučník, který doma už určitě vyzkoušel každý. Tento koláč z jablek je vynikající a šťavnatý. Vyzkoušejte nenáročný recept na hraběnčiny řezy.

Tento skvělý jablečný řez se skládá ze základních surovin, co pravděpodobně máte doma. Záludností ovšem někdy může být vytvoření všech čtyř vrstev, které by měly být zřetelné i po upečení.

Hraběnčiny řezy
Zdroj foto: Magnesik / Shutterstock.com

Recept na hraběnčiny řezy

Vyzkoušejte jednoduchý recept na hraběnčiny řezy.

Nejdřív si představme si jednotlivé vrstvy hraběnčiných řezů:

  1. Ta spodní se skládá z pevného těsta, na kterém je poskládáno vše ostatní.
  2. Druhá vrstva je vrstva jablek s cukrem a oříšky.
  3. Třetí vrstva je našlehaný bílý sníh.
  4. Poslední, horní vrstva, je tvořena z nahrubo nastrouhaného těsta.

Suroviny na výrobu hraběnčiných řezů

Pokud vás počet a pořadí vrstev neodradilo, nachystejte si veškeré potřebné suroviny a následně se pusťte do pečení.

Bude potřebovat následující ingredience:

  • hladkou mouku (500 g),
  • vejce (5 ks) – zvlášť rozdělit žloutky a bílky,
  • moučkový cukr (100 g),
  • máslo (250 g),
  • balíček prášku do pečiva,
  • nahrubo nastrouhaná jablka (cca 10 středních kusů),
  • cukr krupice (100 g),
  • skořici (1 čajovou lžičku),
  • balíček vanilkového cukru.
  • nasekané vlašské ořechy do jablečné vrstvy (pokud chcete).
Hraběnčiny řezy recept
Zdroj foto: Rimma Bondarenko /Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Jakmile máte veškeré suroviny nachystané, můžete se vrhnout do pečení.
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Nejprve začneme přípravou těsta, k jehož výrobě bude potřeba smíchat mouku s máslem, žloutky, moučkovým cukrem a práškem do pečiva.
  3. Výsledné těsto rozdělte na třetiny. K ulehčení práce následně jednu třetinu vložte do jednoho potravinového sáčku a dejte do mrazáku.
  4. Druhou vrstvu vytvoříte smícháním jablek se skořicí a vanilkovým cukrem (můžete přidat i nasekané oříšky).
  5. A třetí vrstvu vyšleháním bílků s cukrem krupice. Do formy vyložené pečícím papírem následně poskládejte všechny čtyři vrstvy a dejte péct na 30-40 minut.

Hraběnčiny řezy připomínají štrúdl, ale tím, že jsou obohaceny o vyšlehaný sníh a hoblinky těsta, zaručují lepší gastronomický zážitek.

TIP: Ochutnejte také míša řezy, které jsnou jednoduché na přípravu.

Další tipy na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
2 komentáře
  1. Bóža říká

    Zajímalo by mě,zda uvedené množství cukru krupice patří do bílků,nebo na jablka a kam cukr vanilkový.
    Děkuji za upřesnění.

  2. URSULA říká

    DO BILKU ŽADEN CUKR, DO JALEK VANILKOVY CUKR

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.