Včelí úly – tradiční vánoční cukroví, které zdobí naše vánoční stoly

Pro někoho věčné dilema – včelí úly nebo vosí hnízda? Ať už si je pojmenujete jakkoliv, jde o druh nepečeného cukroví, které se tvoří nejčastěji o Vánocích. Podstatou je kakaové těsto, piškot a náplň. Na přípravu tohoto cukroví je potřeba speciální forma ve tvaru úlu. Chcete vyzkoušet klasický recept na vosí hnízda? Přinášíme vám jej, spolu s dvěma dalšími recepty, kterými můžete vánoční tabuli oživit.

Zdroj foto: Iris photo / Shutterstock.com

Klasické vosí hnízda (cca 25 kusů)

Suroviny na těsto:

  • 150 g piškotů
  • 1 bílek
  • 60 g másla
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 50 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 25 kusů piškotů jako podstavec

Suroviny na krém:

  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 50 g moučkového cukru

Jak postupovat?

Ze všeho nejdřív rozdrťte 150 g piškotů a ořechů. Ideální je robot, který vše naseká na prášek. Ke směsi přidejte cukr, který prosejte, kakao, změklé máslo, jeden bílek a mléko. Vytvoříte ručně těsto, které bude měkké a příjemně hladké. Pokud bude těsto sypké, přidejte trochu rozdrcených piškotů, bude-li těsto tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do lednice.

Připravte si krém

Změklé máslo na krém utřete se žloutkem, přidejte prosátý moučkový cukr a přidejte rum. Všechno promíchejte a utřete do krému. Z těsta udělejte kuličky, které postupně vtlačujete do formičky. Ve středu je potřeba nechat prostor pro krém. Pomůžete si koncem vařečky.

Naplnění krémem

Těsto ve formičce naplňte krémem, přidejte piškot a vše spojte. Skladujte v lednici, aby vše dobře drželo. Pro konzumaci se doporučuje nechat chvíli v pokojové teplotě, ale můžete konzumovat ihned po vytáhnutí z lednice.

Zdroj foto: matunka / Shutterstock.com

Vosí hnízda s vaječným likérem

Suroviny na těsto:

  • 160 g dětských piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g mletých oříšků (lískové nebo vlašské)
  • 60 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • Podle chuti a potřeby rum
  • Cukr na obalení
  • Vaječný koňak (kupovaný nebo domácí, který připravujete)
  • Piškoty na spodní část

Jak postupovat?

Piškoty a ořechy rozdrťte najemno, ideálně za pomoci robota. Smíchejte s cukrem a kakaem. Poté přidávejte změklé máslo a mléko. Propracujte těsto, ideálně rukama a podle potřeby přidávejte rum. Těsto by mělo být pevné tak akorát. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice na hodinku odpočinout.

Domácí likér

V mezičase si připravte oblíbený likér, případně použijte kupovaný vaječný likér. Těsto dávejte do formiček, udělejte důlek a dejte vaječný koňak. Přilepte piškot na spodní část a hotové vosí hnízda dejte do lednice vychladit.

Vosí hnízda z Margot tyčinky

Suroviny pro těsto:

  • 4 velké Margot tyčinky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g piškotů
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 2 – 3 polévkové lžíce rumu
  • Piškoty jako podstavec
  • Moučkový cukr na obalení

Suroviny na náplň:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 polékové lžíce rumu

Jak postupovat?

Margot tyčinky dejte do mrazáku zhruba na hodinu až dvě. Díky tomu budou lehce zmrzlé a bude se lépe strouhat. Do nastrouhané směsi přidejte piškoty, máslo, cukr, kakao i rum. Vše promíchejte, ideálně rukama, aby vzniklo těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. Postupně tvořte kuličky, které dávejte do formičky. Do vytvořeného důlku dejte krém, přidejte piškot jako podstavec a v lednici nechte chvíli ztuhnout.

Zdroj: toprecepty.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.