Vosí hnízda – Připravte si tradiční vánoční cukroví

Domácí vosí hnízda jsou tradiční recept, který nesmí chybět na vánočním stole. Kromě toho vám přinášíme recept na nejlepší vosí hnízda z vaječného likéru i z margot tyčinky.

Pro někoho věčné dilema – včelí úly nebo vosí hnízda? Ať už si je pojmenujete jakkoliv, jde o druh nepečeného cukroví, které se tvoří nejčastěji o Vánocích. Podstatou receptu je kakaové těsto, piškot a náplň. 

vosí hnízda
Zdroj foto: Iris photo / Shutterstock.com
Kdy dělat vosí hnízda?

Ptáte-li se, kdy plnit vosí hnízda, nejlepší je připravovat je 1 až 2 týdny před vánocemi, aby ještě stihli odležet a zkřehnout. Dříve se nedoporučuje je připravovat, protože může výrazně ztvrdnout.

Jak plnit vosí hnízda?

Jako náplň do vosích hnízd můžete použít:
– vanilkový krém,
– klasický máslovo-žloutkový krém,
– džem nebo marmeládu,
– vaječný koňak,
– ovocné likéry.

Jak vyklápět vosí hnízda, aby si zachovali tvar?

Pokud bude mít těsto správnou konzistenci, půjde vám vyklopit lehce a hezky.
1. Pokud je těsto na vosí hnízda příliš řídké, potřebujete ho trochu zahustit. Přidejte pár piškotů navíc.
2. Naopak, pokud je těsto příliš husté, suché a příliš se drolí, musíte jej jemně zředit. Použijte tekuté suroviny jako mléko, smetana, rozpuštěné máslo či rum. Přidávejte postupně a těsto dobře rozmíchejte.

Recept na vosí hnízda

Recept na domácí vosí hnízda – cca 25 kusů

Ingredience na těsto

  • 150 g piškotů
  • 1 bílek
  • 60 g másla
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 50 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 25 kusů piškotů jako podstavec

Ingredience na krém

  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 50 g moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdřív rozdrťte 150 g piškotů a ořechů. Ideální je robot, který vše naseká na prášek.
  2. Ke směsi přidejte cukr, který prosejte, kakao, změklé máslo, jeden bílek a mléko. Vytvoříte ručně těsto, které bude měkké a příjemně hladké.
  3. Pokud bude těsto sypké, přidejte trochu rozdrcených piškotů, bude-li těsto tuhé, přidejte trochu mléka.
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do lednice.

Připravte si krém

  1. Změklé máslo na krém utřete se žloutkem, přidejte prosátý moučkový cukr a přidejte rum. Všechno promíchejte a utřete do krému.
  2. Z těsta udělejte kuličky, které postupně vtlačujete do formičky.
  3. Ve středu je potřeba nechat prostor pro krém. Pomůžete si koncem vařečky.

Naplnění hnízd krémem

  1. Těsto ve formičce naplňte krémem, přidejte piškot a vše spojte. Skladujte v lednici, aby vše dobře drželo.
  2. Pro konzumaci se doporučuje nechat chvíli v pokojové teplotě, ale můžete konzumovat ihned po vytáhnutí z lednice.
Co se zbylým krémem do vosích hnízd?

Nevyužitý krém rozhodně nevyhazujte. Použít jej můžete do jakéhokoli nepečeného cukroví. Použít jej můžete do kuliček (medovníkových, rumových, marlenka kuliček a jiných). Využít jej můžete také ke slepení cukroví.

Vyzkoušejte také: Marokánky – křupavé placičky s čokoládou

Recept na vosí hnízda s vaječným likérem

Připravte si ty nejlepší vosí hnízda. Kombinace s likérem je neodolatelná.

Ingredience

  • 160 g dětských piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g mletých oříšků (lískové nebo vlašské)
  • 60 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • Podle chuti a potřeby rum
  • Cukr na obalení
  • Vaječný koňak (kupovaný nebo domácí, který připravujete)
  • Piškoty na spodní část

Postup přípravy

Těsto na vosí hnízda připravíme následovně.

  1. Piškoty a ořechy rozdrťte najemno, ideálně za pomoci robota.
  2. Smíchejte s cukrem a kakaem.
  3. Poté přidávejte změklé máslo a mléko.
  4. Propracujte těsto, ideálně rukama a podle potřeby přidávejte rum. Těsto by mělo být pevné tak akorát.
  5. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice na hodinku odpočinout.

Vaječný likér

V mezičase si připravte domácí vaječný likér, případně použijte kupovaný. Těsto dávejte do formiček, udělejte důlek a dejte vaječný koňak. Přilepte piškot na spodní část a hotové včelí úly dejte do lednice vychladit.

Recept na vosí hnízda z Margot tyčinky

Ingredience pro těsto

  • 4 velké Margot tyčinky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g piškotů
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 2 – 3 polévkové lžíce rumu
  • Piškoty jako podstavec
  • Moučkový cukr na obalení

Ingredience na náplň

  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 polékové lžíce rumu

Postup přípravy

  1. Margot tyčinky dejte do mrazáku zhruba na hodinu až dvě. Díky tomu budou lehce zmrzlé a bude se lépe strouhat.
  2. Do nastrouhané směsi přidejte piškoty, máslo, cukr, kakao i rum. Vše promíchejte, ideálně rukama, aby vzniklo těsto.
  3. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.
  4. Připravte si formičky na vosí hnízda. Postupně tvořte kuličky, které dávejte do formičky.
  5. Do vytvořeného důlku dejte krém, přidejte piškot jako podstavec a v lednici nechte chvíli ztuhnout.
Jak dlouho vydrží vosí hnízda?

Vše záleží na tom, jaký krém do vosích hnízd použijete. Nejdéle vydrží pokud jsou plněné džemem. Náchylnější je máslový krém, avšak budete-li cukroví skladovat v chladu a v uzavřené nádobě, vydrží vám dlouho. Samozřejmě, pokud ho nesníte.

Kdy začít dělat nepečené cukroví?

Nepečené cukroví se doporučuje ve vánočním období péct jako poslední, nejlépe v poslední týden před Vánocemi, aby stihlo zkřehnout a propojily se chutě.

Žádnou výjimkou nejsou ani bílá vosí hnízda, která jsou však méně tradiční, než ta klasická hnědá. Připravovat se mohou z kokosu a kondenzovaného mléka či marcipánu.

Patří u vás doma nepečená vosí hnízda (včelí úly) k tradičnímu vánočnímu cukroví, které nesmí chybět na svátečním stole? Jaké další druhy nepečeného cukroví připravujete?


Tipy na další koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.