Včelí úly – tradiční vánoční cukroví, které zdobí naše vánoční stoly
Pro někoho věčné dilema – včelí úly nebo vosí hnízda? Ať už si je pojmenujete jakkoliv, jde o druh nepečeného cukroví, které se tvoří nejčastěji o Vánocích. Podstatou je kakaové těsto, piškot a náplň. Na přípravu tohoto cukroví je potřeba speciální forma ve tvaru úlu. Chcete vyzkoušet klasický recept na vosí hnízda? Přinášíme vám jej, spolu s dvěma dalšími recepty, kterými můžete vánoční tabuli oživit.

Klasické vosí hnízda (cca 25 kusů)
Suroviny na těsto:
- 150 g piškotů
- 1 bílek
- 60 g másla
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 50 g lískových nebo vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce mléka
- 100 g moučkového cukru
- 25 kusů piškotů jako podstavec
Suroviny na krém:
- 1 žloutek
- 60 g másla
- 1 polévková lžíce rumu
- 50 g moučkového cukru
Jak postupovat?
Ze všeho nejdřív rozdrťte 150 g piškotů a ořechů. Ideální je robot, který vše naseká na prášek. Ke směsi přidejte cukr, který prosejte, kakao, změklé máslo, jeden bílek a mléko. Vytvoříte ručně těsto, které bude měkké a příjemně hladké. Pokud bude těsto sypké, přidejte trochu rozdrcených piškotů, bude-li těsto tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do lednice.
Připravte si krém
Změklé máslo na krém utřete se žloutkem, přidejte prosátý moučkový cukr a přidejte rum. Všechno promíchejte a utřete do krému. Z těsta udělejte kuličky, které postupně vtlačujete do formičky. Ve středu je potřeba nechat prostor pro krém. Pomůžete si koncem vařečky.
Naplnění krémem
Těsto ve formičce naplňte krémem, přidejte piškot a vše spojte. Skladujte v lednici, aby vše dobře drželo. Pro konzumaci se doporučuje nechat chvíli v pokojové teplotě, ale můžete konzumovat ihned po vytáhnutí z lednice.

Vosí hnízda s vaječným likérem
Suroviny na těsto:
- 160 g dětských piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 70 g mletých oříšků (lískové nebo vlašské)
- 60 g másla
- 2 polévkové lžíce mléka
- 2 polévkové lžíce kakaa
- Podle chuti a potřeby rum
- Cukr na obalení
- Vaječný koňak (kupovaný nebo domácí, který připravujete)
- Piškoty na spodní část
Jak postupovat?
Piškoty a ořechy rozdrťte najemno, ideálně za pomoci robota. Smíchejte s cukrem a kakaem. Poté přidávejte změklé máslo a mléko. Propracujte těsto, ideálně rukama a podle potřeby přidávejte rum. Těsto by mělo být pevné tak akorát. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice na hodinku odpočinout.
Domácí likér
V mezičase si připravte oblíbený likér, případně použijte kupovaný vaječný likér. Těsto dávejte do formiček, udělejte důlek a dejte vaječný koňak. Přilepte piškot na spodní část a hotové vosí hnízda dejte do lednice vychladit.
Vosí hnízda z Margot tyčinky
Suroviny pro těsto:
- 4 velké Margot tyčinky
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 80 g piškotů
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 2 – 3 polévkové lžíce rumu
- Piškoty jako podstavec
- Moučkový cukr na obalení
Suroviny na náplň:
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 2 polékové lžíce rumu
Jak postupovat?
Margot tyčinky dejte do mrazáku zhruba na hodinu až dvě. Díky tomu budou lehce zmrzlé a bude se lépe strouhat. Do nastrouhané směsi přidejte piškoty, máslo, cukr, kakao i rum. Vše promíchejte, ideálně rukama, aby vzniklo těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. Postupně tvořte kuličky, které dávejte do formičky. Do vytvořeného důlku dejte krém, přidejte piškot jako podstavec a v lednici nechte chvíli ztuhnout.
Zdroj: toprecepty.cz