Vosí hnízda: Recept na tradiční vánoční cukroví

Chcete vyzkoušet klasický recept na vosí hnízda? Přinášíme vám jej, spolu s dvěma dalšími recepty, kterými můžete vánoční stůl oživit. Na přípravu vosího hnízda je potřeba speciální forma ve tvaru úlu.

Pro někoho věčné dilema – včelí úly nebo vosí hnízda? Ať už si je pojmenujete jakkoliv, jde o druh nepečeného cukroví, které se tvoří nejčastěji o Vánocích. Podstatou vosího hnízda je kakaové těsto, piškot a náplň. 

vosí hnízda
Zdroj foto: Iris photo / Shutterstock.com

Recept na vosí hnízda (cca 25 kusů)

Suroviny na těsto

  • 150 g piškotů
  • 1 bílek
  • 60 g másla
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 50 g lískových nebo vlašských ořechů
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 25 kusů piškotů jako podstavec

Suroviny na krém

  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 50 g moučkového cukru

Postup přípravy vosích hnízd

  1. Ze všeho nejdřív rozdrťte 150 g piškotů a ořechů. Ideální je robot, který vše naseká na prášek.
  2. Ke směsi přidejte cukr, který prosejte, kakao, změklé máslo, jeden bílek a mléko. Vytvoříte ručně těsto, které bude měkké a příjemně hladké.
  3. Pokud bude těsto sypké, přidejte trochu rozdrcených piškotů, bude-li těsto tuhé, přidejte trochu mléka.
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do lednice.

Připravte si krém

  1. Změklé máslo na krém utřete se žloutkem, přidejte prosátý moučkový cukr a přidejte rum. Všechno promíchejte a utřete do krému.
  2. Z těsta udělejte kuličky, které postupně vtlačujete do formičky.
  3. Ve středu je potřeba nechat prostor pro krém. Pomůžete si koncem vařečky.

Naplnění hnízd krémem

  1. Těsto ve formičce naplňte krémem, přidejte piškot a vše spojte. Skladujte v lednici, aby vše dobře drželo.
  2. Pro konzumaci se doporučuje nechat chvíli v pokojové teplotě, ale můžete konzumovat ihned po vytáhnutí z lednice.
včelý úly
Zdroj foto: matunka / Shutterstock.com

Vosí hnízda s vaječným likérem

Suroviny na těsto

  • 160 g dětských piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g mletých oříšků (lískové nebo vlašské)
  • 60 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • Podle chuti a potřeby rum
  • Cukr na obalení
  • Vaječný koňak (kupovaný nebo domácí, který připravujete)
  • Piškoty na spodní část

Postup

Piškoty a ořechy rozdrťte najemno, ideálně za pomoci robota. Smíchejte s cukrem a kakaem. Poté přidávejte změklé máslo a mléko. Propracujte těsto, ideálně rukama a podle potřeby přidávejte rum. Těsto by mělo být pevné tak akorát. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice na hodinku odpočinout.

Příprava vaječného likéru

V mezičase si připravte oblíbený likér, případně použijte kupovaný vaječný likér. Těsto dávejte do formiček, udělejte důlek a dejte vaječný koňak. Přilepte piškot na spodní část a hotové vosí hnízda dejte do lednice vychladit.

Vosí hnízda z Margot tyčinky

Suroviny pro těsto

  • 4 velké Margot tyčinky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g piškotů
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 2 – 3 polévkové lžíce rumu
  • Piškoty jako podstavec
  • Moučkový cukr na obalení

Suroviny na náplň

  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 2 polékové lžíce rumu

Postup

Margot tyčinky dejte do mrazáku zhruba na hodinu až dvě. Díky tomu budou lehce zmrzlé a bude se lépe strouhat. Do nastrouhané směsi přidejte piškoty, máslo, cukr, kakao i rum. Vše promíchejte, ideálně rukama, aby vzniklo těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. Postupně tvořte kuličky, které dávejte do formičky. Do vytvořeného důlku dejte krém, přidejte piškot jako podstavec a v lednici nechte chvíli ztuhnout.

Vyzkoušejte také: Marokánky – křupavé placičky s čokoládou


Tipy na další koláče a moučníky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.