Tradiční medové řezy snadno a rychle i pro začínající cukrářky

Skutečnost, že medové řezy patří mezi nejoblíbenější moučníky posledních let, není asi nutné zdůrazňovat. Na jejich chuti „ujíždí“ tisíce lidí.

Kdo jednou ochutnal, je nenávratně ztracen v chuti medu, smetany a vlašských oříšků.

Původ medového pečiva

Původní postup výroby pochází z východních zemí, kde se pekl téměř v každé chalupě. Univerzální návod na něj v podstatě neexistoval. Co rodina, to vlastní postup přípravy, mnohdy děděný z pokolení na pokolení. Moučník, jenž na první pohled vypadá jako vrcholné dílo zkušeného cukráře, je v podstatě velmi jednoduchý. Chce to jen vědět, jak na to a pak už to jde snadno. My vás dnes jeho přípravou provedeme krok za krokem tak, aby výsledek vašeho snažení byl zcela dokonalý.

Kvalitní med je základ

Základem k přípravě vynikajících medových řezů, je samozřejmě med. Je na nás, zda použijeme světlý nebo tmavý med. Ve střední Evropě převládá všeobecná obliba tmavého medu, ve zbytku světa upřednostňují med světlý. Ale ať tak či tak, vždy bychom měli vědět, odkud med pochází. To, že je nejstarším a čistě přírodním sladidlem, je všeobecně známo. Není to jen sladká pochoutka, ale také zdroj zdraví. Pomáhá organismu bojovat s viry i bakteriemi, uklidňuje nervy a posiluje celý organismus. Jeho použití v moučníku výrazně prodlužuje jeho trvanlivost.

Zdroj foto: Anastasia_Panait / Shutterstock.com

Příprava před samotným pečením

Den před přípravou moučníku je potřeba uvařit karamel z kondenzovaného slazeného mléka v plechovce. Neotevřenou ji dáme do hrnce s vodou. Plechovka musí být po celou dobu varu plně ponořená, proto vodou nešetříme a i v průběhu vaření kontrolujeme, zda je vody dostatek. Vaříme 3,5 hodiny. Pak plechovku opatrně vyjmeme, neotvíráme a necháme ji do druhého dne vychladnout.

Suroviny k přípravě moučníku

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 100 g másla,
  • 120 g krystalového cukru,
  • 50 ml plnotučného mléka,
  • 4 lžíce medu,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce octu,
  • 500 g polohrubé mouky,
  • 1,5 lžíce jedlé sody,
  • 100 g mletých vlašských ořechů.

    Zdroj foto: Anastasia_Panait / Shutterstock.com

Co budeme potřebovat na krém:

  • ½ litru plnotučného mléka,
  • 4 lžíce hladké mouky,
  • 200 g másla,
  • 1 uvařené kondenzované mléko (viz výše).

Pečeme medové řezy

Postup přípravy moučníku pěkně krok za krokem:

1. Začneme tím, že si směs na těsto zahřejeme ve vodní lázni. Směs je potřeba jen rozpustit, aby se jednotlivé složky spolu dokonale spojily, není žádoucí ji vařit. Tak tedy, do kovové misky nebo hrnce si dáme máslo nakrájené na kousky, mléko, cukr a med. Jakmile se hmota spojí, vyndáme misku z vodní lázně.

2. Do rozpuštěné směsi přidáme celá vejce a ocet. Rozmícháme.

3. Nyní přijde na řadu náš pomocník s mícháním – robot. Pokud jej nemáme, musíme míchat ručně. Do vychladnuté směsi přisypeme mouku se sodou a mícháme, dokud se vše nespojí v těsto.

4. Nachystáme si pracovní vál na těsto a lehce ho pomoučíme. Hmotu z robota vyjmeme na vál a i tu lehce seshora pomoučíme a ještě trošku propracujeme. Vytvarujeme z ní tvar válce, který rozřežeme na 4 stejné díly. Každý jednotlivě pak zabalíme do potravinářské folie a dáme odležet do ledničky.

Zdroj foto: Katia Seniutina / Shutterstock.com

5. Než se těsto vychladí, připravíme si krém a to tak, že do varné misky nebo hrnce dáme mléko a hladkou mouku a uvaříme z nich hustější kaši jako základ krému. Kaše bude brzy houstnout a je potřeba ji intenzivně míchat, aby se nepřipálila. Hustou kaši přelejeme na talíř, aby rychleji vychladla.

6. Než se to stane, vrátíme se k výrobě těsta. Vyjmeme ho z ledničky na znovu lehce pomoučenou plochu. Z každého kousku vyválíme plát tvaru čtverce nebo obdélníku o síle 3-4 milimetry a položíme ho na plech vyložený pečícím papírem.

7. Každý plát těsta před pečením propícháme vidličkou, aby se nám na něm netvořily vzduchové bubliny. Pečeme přibližně 10 minut na 170 °C. Pokud se vám vejdou do trouby dva plechy, můžete je péct současně. Je potřeba, aby med obsažený v těstě zkaramelizoval, proto musí být barva upečeného plátu hodně zlatavě hnědá (ne ale spálená).

8. Než se těsta upečou, pokračujeme ve výrobě krému, s čímž nám opět pomůže robot. Do nádoby od robota si dáme povolené máslo a zapneme jej na střední otáčky. Po malých dávkách budeme do másla přidávat uvařenou, studenou kaši.

Zdroj foto: Anastasia_Panait / Shutterstock.com

9. Nyní přichází na řadu zkaramelizované kondenzované mléko (dle výše uvedeného návodu). Plechovku otevřeme a karamel po částech přidáme do robota k máslu s kaší. Jakmile se vše do hladka promíchá a spojí, robot vypneme.

10. Pokud máme upečené pláty těsta vychladlé, můžeme začít s jejich plněním. Než se do toho pustíme, je ještě potřeba hrany všech čtyřech plátů zarovnat tak, aby byly všechny stejné. Pokud máme pláty čtvercové, můžeme je skrojit i do kulata podle dna dortové formy. Odkrojky si dáme do misky a zatím odložíme stranou.

11. A teď je už na řadě samotné plnění. Na první vrstvu těsta naneseme tenkou vrstvičku krému a přiklopíme druhým plátem. Pokud se nám trocha krému vytlačí po stranách, nevadí. Horní plát pořádně přimáčkneme k tomu spodnějšímu a pak i na něj naneseme vrstvičku krému a vše zopakujeme s dalším plátem, až si na sebe navrstvíme všechny čtyři.

12. Poslední vrstvou bude krém, kterým pomažeme horní stranu i všechny boky.

Zdroj foto: KseniyaK / Shutterstock.com

13. Nyní vezmeme bokem odložené odkrojky těsta a pomeleme je najemno nebo rozdrtíme. Potom do nich přidáme mleté vlašské ořechy a promícháme. Tuto sypkou hmotu nasypeme na povrch moučníku i na všechny krémem namazané boční strany. Pomůžeme si příborovým nožem, aby nám směs pěkně po bocích držela. Směsí nešetříme a nakonec celý zasypaný povrch uhladíme nožem.

Máme hotovo! Horní stranu můžeme ozdobit půlkami vlašských oříšků, ale není to nutné. Důležité je nechat řez dobře proležet, aby krém prostoupil jednotlivými vrstvami těsta, jež pak budou vláčné a neskutečně dobré. Chce to nechat v chladu minimálně 1 den.

Co dělat, když není čas na uležení moučníku?

Nakonec vám poradíme ještě jednu „vychytávku“, kterou můžete uplatnit, pokud spěcháte a na uležení řezů není čas. V tomto případě si před pečením připravte cukrový sirup, jímž bohatě pokapete jednotlivé pláty těsta ještě před nanesením krému. Sirup uspíší změknutí těsta.

Zdroj foto: Elena Hramova / Shutterstock.com

Jak vyrobit cukrový sirup a co se zbytkem?

Je to velmi snadné. Na mírném ohni rozpustíme v 1/4 litru vody 300 gramů cukru. Po rozpuštění zvýšíme teplotu a sirup 5 minut povaříme. Pěnu vznikající na povrchu, odstraňujeme. Tímto sirupem pak bohatě pokapeme každý plát těsta, aby povrch rovnoměrně zvlhnul.

Zbývající sirup uložíme do ledničky, kde nám vydrží i měsíc. Můžeme jej využít i do koktejlů a míchaných nápojů. Je to lepší alternativa jejich slazení, neboť samotný cukr se ve studených nápojích špatně rozpouští. O tom ale zase třeba někdy příště.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací