Linecké: Připravte si tradiční vánoční cukroví

Linecké patří mezi první druhy, které rozvoní domácnost, jakmile se pustíme do pečení vánočního cukroví. Jenže upéct dokonalé linecké cukroví není jen tak.

Zdroj foto: Krisztian Tefner / Shutterstock.com
Zdroj foto: Krisztian Tefner / Shutterstock.com

Co všechno byste o lineckém cukroví měli vědět a jaký je ten nejlepší postup přípravy?

Kousek z historie lineckého těsta

První nalezený recept na linecký koláč pochází z roku 1653. Je to neuvěřitelné, ale až na začátku 21. století byl objeven v deníku s recepty benátské hraběnky. Tehdy těsto obsahovalo dokonce mandle, které byly postupně nahrazeny lískovými ořechy, čímž vzniklo linecké těsto ořechové, které bylo velmi populární v minulém století. Do těsta se postupně začalo přidávat koření jako je například skořice, hřebíček, citronová kůra, vanilka, kardamom či nové koření.

Jak na dokonalé linecké cukroví?

Linecké těsto je velmi křehké a pravdou je, že ne vždy se cukroví z lineckého těsta povede. Těsto se může začít lepit, trhat nebo se na povrchu začnou tvořit „vrásky“. Proto je dobré se při jeho přípravě držet základních pravidel, které vás přesně navedou na to nejdokonalejší linecké cukroví.

Chlad a odpočinek

Linecké těsto je potřeba připravit velmi rychle, protože základem všeho je studené máslo, které nesmí moc povolit. Proto je dobré nejdříve nakrájet jej na malé kousky, přidat mouku s cukrem a rychle vypracovat jakousi sypkou drobenku. Až poté do těsta přidejte žloutek, který ingredience spojí k sobě a vznikne tak hladké těsto. Také pamatujte, že zbytečné hnětení rukama těstu moc nepomáhá, máslo se třením totiž začne rozpouštět. V ideálním případě použijte k jeho zpracování pouze konečky prstů.

Dalším užitečným krokem je zabalení těsta do strečové fólie a minimálně na hodinku ho dát do lednice, kde si těsto odpočine. Při válení bude těsto mnohem lépe spolupracovat a nebude se tolik trhat.

Slepování

Aby se vám linecké cukroví krásně slepilo, natírejte marmeládou pouze ty strany, které se dotýkaly plechu. Jsou totiž rovné, a lépe tak k sobě přilnou. Někdy se stane, že marmeláda v lineckém očku je nevýrazná, proto do něj přidejte ještě trochu marmelády.

Cukrování

Instagram je plný nádherných fotografií lineckého cukroví, co na nich vypadá přímo božsky. Abyste i vy docílili tohoto efektu, stačí linecké lehce pocukrovat. Ovšem pozor, nejdříve ocukrujte horní díly cukroví, a až poté je slepte. Vyhnete se tak pocukrování očka s marmeládou.

Mandle nebo ořechy opečte

Rozhodli jste se, že vyzkoušíte linecké těsto ořechové, které měli v oblibě naši předkové? Zapomeňte na kupované mleté mandle nebo ořechy. Místo toho opražte nasucho na pánvi celé kousky ořechů, které po vychladnutí rozemelte.

Zdroj foto: irina2511 / Shutterstock.com
Zdroj foto: irina2511 / Shutterstock.com

Tradiční linecké cukroví

Budete potřebovat:

Pamatujte, že ideální recept na linecké cukroví je založen na poměru 3:2:1 = mouka, máslo, cukr.

  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g másla,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 1 žloutek,
  • citronovou kůru,
  • marmeládu.

Postup přípravy:

  1. Mouku s cukrem smíchejte dohromady a pořádně promíchejte. Přidejte na malé kousky nakrájené máslo.
  2. Jakmile se tyto ingredience alespoň trochu spojí, přidejte žloutek a citronovou kůru. Těsto velmi rychle zpracujte, máslo se nesmí zcela rozpustit.
  3. Nakonec jej zabalte do sáčku a vložte do lednice, kde ho klidně nechte přes noc odpočinout.
  4. Posléze těsto vyválejte a vykrajujte vámi vybrané tvary, které skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte na 160 stupňů asi 10-15 minut – těsto by mělo být lehce růžové. Upečené linecké nechte vychladnout a poté ho slepte marmeládou.

A jak to máte s pečením vy? Pečete rádi nebo dáte přednost hotovému cukroví na objednávku?

Zdroj: biggerbolderbaking.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.