Makovec: Sladká tečka pro každého milovníka máku

Makovec, někdy označovaný též jako makovník, je jednoduchý moučník, který zvládnete připravit rychle. Hodí se tak pro každou příležitost, kdy vás honí mlsná. Základní recept navíc můžete ozvláštnit ještě citronovou polevu a pistáciemi. Tento recept je ideální do formy s rozměry zhruba 29×29 centimetrů.

Zdroj foto: Irina Rostokina / Shutterstock.com

Makovec

Vyzkoušejte recept na chutný moučník makovec.

TIP: Vyzkoušejte také křupavé placičky marokánky

Suroviny na makovec

  • 300 ml mléka,
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 200 g máku,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 50 ml slunečnicového oleje,
  • 1 vajíčko,
  • kypřicí prášek do pečiva.

Suroviny na polevu

  • šťáva z jednoho citronu,
  • 125 g moučkového cukru,
  • 20 g nesolených pistácií,
  • lžíce teplé vody.

Postup přípravy makovce krok za krokem

  1. Připravte si větší mísu, smíchejte mouku s kypřicím práškem a prosejte ji přes síto do misky. Poté přidejte další suché suroviny – cukr a mák.
  2. K suché směsi přilijte mléko a olej, přidejte také vajíčko. Vše dobře vymíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  3. Připravenou formu vyložte pečicím papírem, makovec pečte v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 30 minut.
  4. To, zda je upečený, poznáte snadno díky špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, můžete moučník vyndat.
  5. Zatímco makovec chladne, pusťte se do přípravy citronové polevy.
  6. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte lžíci teplé vody a také moučkový cukr.
  7. Vše spolu promíchejte, aby se cukr rozpustil. Takto připravenou polevou polijte vychladlý makovec.
  8. Pistácie nadrťte na menší kousky a na závěr jimi posypte makovec.

Makovec je nenáročný na přípravu, přitom se jedná o skvělý dezert, který se hodí nejen ke kávě. Přizpůsobit si ho navíc můžete zcela podle svých chutí. Mák se totiž skvěle doplňuje i s dalšími surovinami. Můžete ho tak rozkrojit a potřít ovocnou marmeládou či třeba povidly. Skvěle se doplní také s vyšlehaným mascarpone s trochou smetany a cukru. Neváhejte proto zkoušet a hledat zajímavé kombinace.

TIP: Máte rádí drobenkový koláč? Poradíme jak připravit dobrou drobenku

Zdroj: cooklikeczechs.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.