Pečené bramboráky v troubě – Křupavý a rychlý recept

Pečené bramboráky v troubě – recept, který máme už od svých pra pra prababiček. Jedná se velmi rychlé a chutné jídlo, které dokáže ale pořádně zasytit. Jak si připravit ty nejlepší bramboráky?

Jaké brambory na bramboráky?

Existuje několik typů bramboráků, které jsou označeny písmeny. Na bramboráky se hodí nejlépe brambory typu C. Z těch nejlépe připravíte také bramborovou kaši nebo těsto, jelikož jsou vláčné a poddajné.

Recept na bramboráky v troubě

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 45 minutPorce:6 porce

Tyto rychlé bramboráky oceníte, když nevíte, co byste připravili na jídlo a nemáte zrovna po ruce moc ingrediencí. I z mála se totiž dají připravit luxusní bramboráky! Jak udělat bramborák v troubě?

Ingredience

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli a česnek také oloupejte a nastrouhejte.
  3. Brambory, cibuli, česnek a majoránku dejte do misky a promíchejte. Přidejte vejce, mouku, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, aby byla homogenní.
  4. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a lehce potřete olejem.
  5. Lžící nabírejte směs a tvořte na plechu malé placičky. Ty můžete zploštit, aby byly tenčí a lépe se upekly.
  6. Pečte v předehřáté troubě po dobu 20-25 minut, dokud nejsou zlatohnědé a křupavé. V polovině doby pečení bramboráky otočte, aby se upekly rovnoměrně ze všech stran.
  7. Hotové bramboráky vyjměte z trouby a podávejte ihned.

Co k bramborákům podávat?

Bramboráky můžete podávat klidně jako oběd, nebo jako plnohodnotnou svačinu. Čím je můžete doplnit?

Samozřejmostí je nějaká omáčka, ať už se jedná o kečup, tatarku, jogurtový či česnekový dip a další. Pokud chcete tyto pečené bramboráky udělat trochu zdravějším jídlem, podávejte je se zeleninou nebo zeleninovým salátem. Skvělé jsou také kyselé okurky, které perfektně doplní chuť bramborového těsta. Zapít je můžete kyškou nebo kefírem.

Nicméně tyto skvělé bramboráky můžete podávat i jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu. Bramboráky z nových brambor nebo bramboráky z vařených brambor můžete ozvláštnit také přidáním nasekaných hub do těsta. Bramboráky v troubě na plechu ještě před vyjmutím posypte strouhaným sýrem, aby se na povrchu pěkně rozpekl.

Bramboráky nemusíte připravovat pouze v troubě, skvělou variantou jsou také bramboráky na pánvi, vyzkoušejte náš křupavý recept. Ale když už budete mít troubu rozehřátou, připravte si cuketové placky v troubě.

Zdroj: thepioneerwoman.com, taste.com.au

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.