Chutné recepty na palačinky

Palačinky jsou zvláštním pokrmem, především když je děláme poprvé. Jejich příprava začíná jako naprosto banální záležitost a končí jako zkouška pevnosti nervů. Ale chuť, ta je prostě znamenitá! Připomíná dětství, prázdniny u babiček, dovolené v Maďarsku i školní svačinky ráno zakoupené v rychlém občerstvení. Přestože utekla pěkná řádka let a palačinky se staly téměř kultovní záležitostí, jsou tu pořád a pořád se těší velké oblibě.  Tak si dnes, pěkně krok po kroku, ukážeme, jak na ně, aby se zaručeně povedly.

Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: piviso – https://pixabay.com/cs/photos/palačinky-javorový-sirup-milé-2291908/

Celé tajemství úspěchu spočívá ve třech krocích:

  1. příprava těsta,
  2. smažení palačinek,
  3. dokončovací práce.

Na co si dát pozor při přípravě palačinek

  • Těsto nesmí být moc husté, protože by se pěkně nerozlívalo po pánvi, ani moc řídké, protože by se trhalo.
  • Teplota pánve nesmí být moc vysoká, protože by se těsto rychle pálilo, ani nedostatečná, protože by se nám trhalo.
Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: khalil damak – https://pixabay.com/cs/photos/palačinka-ráno-vynikající-milé-3608195/

Příprava palačinek

→ Nejdůležitější je výběr vhodné pánve, to je základ všeho. Nejlepší a nejtenčí jsou palačinky z pánve litinové nebo nerezové. Na obou je ale potřeba rozlévat palačinky opravdu ve slabé vrstvičce. Obě se časem krásně „vypečou“ a jejich schopnost dělat dokonalé palačinky bude čím dál větší. U teflonových pánví je to naopak. Časem tuto schopnost ztrácejí, nicméně použít se dají taky. Stejná situace je i s propečením palačinek.

→ Pánev nejprve mírně zahřejeme „na sucho“, a až teprve po chvilce přidáme pár kapek omastku, který svým tancem po dnu pánve, ji sám připraví ke smažení.

První kousek patří kuchařce. To, že se první palačinka téměř s jistotou nepovede, ví asi každý. Moje babička říkávala, že ta první je její. Asi to bylo štěstí, protože ty ostatní jí pak mizely přímo pod rukama a na ni už se málokdy dostalo. Takže, když se první nepovede, je to v pořádku, jestliže se ale nevedou i další, bude někde problém.

Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: RitaE – https://pixabay.com/cs/photos/palačinky-palačinka-krep-susspeise-2020863/

Když se palačinky nedaří

Pokud jste usmažili druhou, třetí, čtvrtou palačinku a pořád to není ono, pak jsou dvě možnosti, čím se tak děje:

  1. Jemně, ale opravdu jemně zvyšte teplotu, aby se pánev více zahřála. Jestli to zvyšování tepla přeženete, poznáte to ihned podle černého obsahu pánve. Chce to trošku cviku a pak už to půjde samo.
  2. Druhou možnou chybu hledejte v těstě. Zkuste těsto podle nás a uvidíte, že se povedou.

Příprava těsta

Těsto se skládá pouze ze 4 surovin – mouky, mléka, vajec a špetky soli.

  • Mléko – zodpovídá za „řídkost“ těsta, takže pokud máte těsto hustější, přidejte trošku mléka,
  • Mouka – drží celou hmotu pohromadě. Chcete-li mít palačinky tenké, dělejte se z hladké mouky,
  • Vejce – funguje jako pojivo mezi mlékem a moukou,
  • Sůl – je to dochucovadlo přesně podle rčení „sůl na zlato“. Bez špetičky soli bude těstu něco chybět.

Na těsto budeme potřebovat:

  • 125 g hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 300 ml mléka,
  • špetku soli,
  • a na smažení sádlo.

Jestliže se vám sádlo zdá divné, vyzkoušejte a uvidíte sami. Sádlo se nepřepálí téměř nikdy a nedovolí vašim palačinkám, aby se připekly. Stojíte-li si za svým, klidně použijte olej.

  1. Mouku prosejte přes sítko do mísy a přidejte k ní sůl.
  2. Vejce rozkvedlejte v mléce a za stálého šlehání metličkou, smíchejte s moukou a solí.
  3. Šlehejte tak dlouho, dokud těsto nebude hlaďoučké a husté asi jako smetana.
  4. Mísu zakryjte a nechejte minimálně půl hodiny v ledničce odstát, ale klidně i půl dne.

V případě, že se nám zdá těsto moc husté, přidáme trošku mléka, je-li málo husté, přidáme mouku a znovu dohladka vymícháme.

Z uvedeného množství těsta uděláme tak 8-10 palačinek.

Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: tookapic – https://pixabay.com/cs/photos/vaření-těstíčko-smažení-pánev-933208/

Smažení palačinek

Tu lehčí část máme zdárně za sebou a jdeme ke smažení.

  1. Suchou pánev dáme na plotýnku, kterou nastavíme tak na polovinu výkonu. Jakmile rukou kousek nad pánvičkou ucítíte sálat teplo, vpusťte do pánve půlku malé lžičky sádla a nechejte rozehřát.
  2. Těsto ještě naposledy promíchejte a pak vezměte malou naběračku a pomalu, krouživým pohybem vlijte doprostřed pánve. Okamžitě uchopte pánev, zvedněte ji nad zdroj tepla a naklánějte s ní tak, aby se z těsta vytvořila tenká souvislá vrstva po celém dnu pánve.
  3. Jakmile bude těsto na pánvi svrchu zaschlé, bublinky popraskají a změní se v krátery, je pravý čas k otočení palačinky.
  4. Vhodným plochým nástrojem ji podeberte a otočte. Z této strany se peče jen chviličku, než začnou puchýřky zlátnout.
  5. Pokud se první palačinka nepovedla, děláte to správně. Vezměte papírovou utěrku, vytřete s ní dno pánve, přidejte opravdu ždibek sádla a stejným způsobem, jako tu první, udělejte všechny ostatní. Už by měly být výstavní.
Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: Rudy and Peter Skitterias – https://pixabay.com/cs/photos/palačinky-potraviny-jíst-snídaně-3013069/

Sladké a slané palačinky

Upečené palačinky dávejte na sebe a udržujte v teple, např. v troubě vyhřáté na 65 stupňů.

Zbývá vám už jen poslední věc, jednu po druhé promazat něčím, co máte rádi a klasicky zamotat nebo moderněji přeložit na půl a pak ještě jednou na půl.

Sladkou náplní palačinek může být klasický džem nebo čerstvé ovoce v kombinaci se šlehačkou, ale fantazii se meze nekladou, takže můžeme potřít i třeba Nutellou; povidly; oslazeným tvarohem smíchaným s troškou smetany; slazeným, v mléce svařeným mletým mákem; ořechovou náplní; na másle restovanými, slazenými strouhanými jablky s rozinkami ….. Zkrátka čímkoliv, co máte rádi.

Ze shora trošku pocukrujte, aby vypadaly hezky, a nechejte si chutnat.

Existuje i slaná varianta palačinek, kdy vše probíhá stejně, příprava těsta i smažení, od sebe se liší pouze náplní.  I slaných variant si můžeme vyrobit bezpočet, podle toho, co vám chutná.

Mezi oblíbenými slanými náplněmi je např. na másle podušená strouhaná zelenina sypaná sýrem nebo šunka, sýr, olivy; dále kombinace špenát, žampiony, čedar či smažená vejce se žampiony a zelenou petrželkou. Pro ty, kteří upřednostňují maso, doporučuji restované kuřecí kousky, doplněné rukolou a balkánským sýrem. Do těsta na slané palačinky je možno přidat zelené bylinky.

Sladká varianta ↓

Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: RitaE – https://pixabay.com/cs/photos/palačinky-krep-palačinka-vajíčko-3497531/

Slaná varianta ↓

Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: congerdesign – https://pixabay.com/cs/photos/palačinka-palačinky-plný-jíst-577386/

Palačinky ve světových kuchyních

Pokrmy typu českých palačinek jsou rozšířeny po celém světě, kde s nimi slaví větší či menší úspěchy. Ty největší slaví Francie a Maďarsko. Kdysi jsem v Maďarsku často pobývala a stánky s palačinkami byly doslova na každém rohu. A těch náplní! Člověk si tam mohl vybrat, na co si jen vzpomněl. Maďaři je připravovali přímo před vámi a ta jejich obratnost, ochota, temperament a láska, s jakou to dělali, se odrážela v chuti, která se ani po mnoha letech nezapomíná.

Gundel palacsinta – tradiční maďarské palačinky plněné ořechy

Tento druh vévodí v Maďarsku všem ostatním. Palačinky se považují za slavnostní jídlo a bývají podávané i na svatbách. Tak snad si na nich také pochutnáte. 

Na těsto budeme potřebovat:

2 vejce, 240 g hladké mouky, 200 ml mléka, 200 ml perlivé vody, 2 lžičky krystalového cukru, špetka soli, olej na smažení.

Na náplň: 180 g jemně sekaných vlašských ořechů, 3 lžíce rozinek, 2 lžíce kandované pomerančové kůry (POZOR! Rozinky a kandovanou kůru si naložíme do poloviny dávky rumu nejlépe na noc předem), 120 g cukru krystal, 100 ml rumu, ½ lžičky skořice, 100 ml smetany ke šlehání.

  1. Ingredience na těsto vymícháme hezky do hladka a necháme 20 minut stát.
  2. Na horkou pánev dáme trošku oleje a menší naběračkou nalijeme doprostřed pánve těsto, které rovnoměrně rozlijeme po pánvi.
  3. Opečeme jednu stranu, otočíme a dopečeme druhou. To vše – na prudkém oleji.
  4. Mezitím si připravíme náplň tak, že smetanu nalijeme do menšího hrnce, uvedeme k varu. Pak přidáme ořechy, skořici, cukr a okapané rozinky i kandovaný pomeranč. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Směs necháme vychladnout a nakonec do ní vmícháme zbytek rumu.
  5. Touto náplní potřeme palačinky a složíme je do tvaru šátečku, pocákáme čokoládou, případně ještě trošku posypeme zbytkem mletých oříšků.
Zdroj foto: Pixabay.com, Autor: unserekleinemaus – https://pixabay.com/cs/photos/palačinka-palačinky-budapešť-280112/

Crêpe – francouzské máslové palačinky

Francie dokonce považuje palačinky za svoje vlastní národní jídlo, neboť recept pochází z francouzské Bretaně. Nazývají je Crêpe či crêpes (čti krepé) a vyznačují se tím, že jsou velmi tenké a mají lahodnou máslovou příchuť.

Co budeme potřebovat: 250 g hladké mouky, 3 vejce, 0,5 litru mléka, 100g másla (do těsta), 50 g cukru, špetičku soli. 

Na smažení půl kostky másla a na zdobení ovoce, čokoládová poleva, strouhaná čokoláda.

  1. Smícháme mouku, vejce a po troškách přidáváme mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec ještě cukr a sůl. Vymícháme hlaďounké, vláčné těsto.
  2. Mezitím si na pánvičce rozpustíme kousek másla a na něm smažíme (po obou stranách) co možná nejtenčí palačinky.
  3. Hotové je jen tak „ledabyle“ stočíme či přeložíme a podáváme s čerstvým ovocem, zdobené čokoládovou polevou a strouhanou čokoládou.
  4. Pokud bychom chtěli mít francouzské palačinky opravdu francouzské, pak je před stočením jen pocukrujeme a pokapeme citronovou šťávou.
Zdroj foto: pixabay.com, Autor: Matěj Vrtil – https://pixabay.com/cs/photos/dezert-jídlo-palačinka-jahody-3804693/

Zdravější verze palačinek

Pokud jste na dietě nebo se nechcete či nemůžete zpronevěřit zásadám zdravé výživy, i pro vás máme řešení.   Navzdory tomu, jak výborné klasické palačinky jsou, se o racionální stravě mluvit nedá. Bílá mouka, bílý cukr, plnotučné mléko, smažení na tuku a na to všechno ještě sladký džem, není nic pro ty, kdo si hlídají váhu nebo zdraví. Ale přesto i oni si mohou na palačinkách pochutnat a nemít u toho výčitky svědomí.

Dáme vám několik zdravých tipů:

Banánové palačinky

Banány obsahují mnoho hořčíku, draslíku, vápníku, fosforu a v menší míře i další tělu přínosné prvky. Navíc je banán skvělým odbourávačem stresu, takže palačinky z něj můžeme s klidnou duší doporučit.

Budeme potřebovat:

2 dobře vyzrálé banány, 100 ml mléka, 2 vejce, 1 lžíci másla, 130 g celozrnné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů, 1 lžíci oleje, vanilkový lusk a špetku soli.

  1. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, sůl, mléko a 2 vejce. Vše smícháme. Do tohoto základu přidáme oba dobře rozmačkané banány a ochutíme vanilkou.
  2. Na pánev dáme malinko oleje a necháme ho dobře rozehřát. Alternativou pro smažení může být i kokosový tuk, po kterém pokrm získá lehkou příchuť kokosu.
  3. Naběračkou nalejeme doprostřed těsto. U těchto zdravějších verzí, se jej nesnažíme dělat co nejtenčí, aby se nám netrhaly. Pečeme po obou stranách. Výsledkem budou palačinky síle 0,5 – 1 cm, tedy spíš placičky.
  4. Po otočení palačinky, položíme nahoru kousíček másla. Jakmile se rozteče, je palačinka propečená.
  5. Jako závěrečnou úpravu, doporučujeme na zbytku másla nechat zkaramelizovat nadrobno nakrájený banán.
Zdroj foto: pixabay.com, Autor: Tabeajaichhalt – https://pixabay.com/cs/photos/palačinka-crepes-jíst-potraviny-640874/

Celozrnné palačinky

Tento recept používá žitnou, špaldovou a pohankovou mouku, které jsou velmi zdravé pro naše zažívání a dodávají tělu velké množství vitamínů řady B, vlákninu a minerály.

Co budeme potřebovat:

200 g pohankové, 100 g žitné a 100 g špaldové mouky, 1 litr ovesného mléka (můžete nahradit sójovým), špetka soli, 1 polévková lžíce olivového oleje (bez výrazného aroma), kokosový olej a opět nějakou zdravou náplň (třeba džem bez cukru, ovoce zkaramelizované na kousku másla nebo v troše vody rozvařené sušené ovoce).

  1. V misce smícháme všechny mouky a sůl. Pomaličku do toho přidáváme mléko a olej. Intenzivně mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky, ale můžeme si pomoci i mixérem.
  2. Těsto necháme čtvrt hodiny odstát, pak znovu lehce promícháme a na kokosovém oleji smažíme tenké palačinky.

Špaldové palačinky

Tyto palačinky jsou velmi zdravé, mimořádně hebké a chuťově vynikající. Ale POZOR! Špalda obsahuje velké množství lepku, takže nic pro lidi, kteří jsou na bezlepkové dietě.

Potřebné suroviny:

0,5 litru mléka, 2 vejce, 170 g špaldové mouky, vanilkový cukr a špetka soli.

  1. Výše uvedené suroviny vyšleháme v úplně hladké těsto, jež pak necháme půl hodiny odpočinout. POZOR! Tento krok nevynechávejte, jinak se vám budou palačinky trhat.
  2. Na trošce oleje smažíme stejně jako klasickou palačinku. Doprostřed pánve nalijeme trošku těsta a kroužením tvarujeme kulatou, tenkou palačinku.
  3. Opět plníme dle vlastního výběru. My doporučujeme marmeládu, ale zajímavý je i tvaroh slazený medem.
  4. Lehce pocukrujeme.
Zdroj foto: pixabay.com, Autor: RitaE – https://pixabay.com/cs/photos/jahody-jahodový-dort-omeleta-1445830/

Ovesné palačinky

Oves je skvělým zdrojem energie a vitamínů řady A a B. Navíc oves obsahuje hodně železa, což prospěje krvetvorbě. Jeho přínos pro lidské zdraví by vydal na celý jeden článek, proto jmenujme jen to základní – pomáhá správnému trávení, stabilizuje krevní cukr a snižuje cholesterol.

Připravíme si:

150 g mletých ovesných vloček, 2 vejce, vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce cukru a 200 ml mléka, špetka soli a mleté skořice.

  1. Smícháme mleté vločky, oba cukry, mléko, vejce, skořici i sůl a vymícháme těsto bez hrudek.
  2. Smažíme na oleji po obou stranách nepříliš tenké palačinky.
  3. Vzhledem k tomu, že cukr je již v samotném těstě, doporučujeme zkusit variantu, že každou placičku jen pokapeme javorovým sirupem a ozdobíme zakysanou smetanou a lístkem meduňky.

Fitness palačinky

Lehké, dietní, zdravé – to jsou tři základní atributy těchto „hubnoucích“ palačinek. A pokud je posypeme drcenými oříšky, dodají nám ještě i pořádnou dávku zdravých omega-3 tuků. V případě, že redukujeme váhu, pak těchto palačinek nemůžeme sníst mnoho, ale s klidným svědomím si můžeme udělat dva kousky a ozdobit je směsicí čerstvého ovoce, které jim dodají sladkou příchuť a nám vitamíny a pocit sytosti. Uvedené množství surovin je uvedeno právě na tyto 2 palačinky.

Potřebné suroviny:

80 g nízkotučného tvarohu, 1 vejce, 25 g ovesné mouky, 1 vanilkový lusk, 80 ml vody a kokosový olej (2 g).

  1. Vajíčko, tvaroh, mouku a vodu smícháme do tekutější konzistence (ale ne zase moc).
  2. Pánev rozehřejeme a mašlovačkou ji jen zlehka potřeme kokosovým tukem.
  3. Polovinu těsta na ni nalejeme a smažíme 3 minutky z každé strany.
  4. Zdobíme ovocem, sypeme oříšky, ale můžeme naplnit i nízkotučným jogurtem oslazeným sladidlem bez kalorií.
Zdroj foto: pixabay.com, Autor: Tumisu – https://pixabay.com/cs/photos/zhubnout-hubnutí-břicho-štíhlý-1968908/

→ A když už jsme u toho hubnutí se zdravými palačinkami, tak si přidáme ještě jednu slanou verzi pro ty, co sladké zrovna nemusí:

Zapékané špenátovo-tvarohové fitness palačinky

Co potřebujeme:  

300 ml polotučného mléka, 2 vejce, 100 g celozrnné špaldové mouky, lžíce oleje na smažení.

Na náplň:  1 nízkotučný tvaroh, 200 g rozmraženého špenátu (ze kterého pořádně vymačkáme vodu), 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, troška mletého pepře a 125 g mozzarelly light.

  1. Všechny suroviny na těsto vymícháme do hladka.
  2. Na kapce oleje usmažíme palačinky. Z této dávky jich vyjde tak 5-6.
  3. Náplň si připravíme tak, že si ke špenátu přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, tvaroh a polovinu strouhaného sýra. Promícháme.
  4. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů.
  5. Usmažené palačinky naplníme připravenou špenátovou směsí a srolujeme.
  6. Zapékací misku vysteleme pečícím papírem, na který vyskládáme palačinky jednu vedle druhé a zasypeme zbytkem sýra.
  7. Zapékáme 15-20 minut na 200 stupňů.

→ Pokud vám slaná verze zachutnala, ale přece jen vám tam chybí „maso“, pak vyzkoušejte ještě tuto šunkovo-sýrovou variantu:

Celozrnné palačinky se šunkou a sýrem

Připravíme si: 

200 ml mléka, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 2 vejce, máslo na vytření pánve.

Na náplň:  100 g vepřové šunky, 60 g eidamu, 10 g smetanového sýra, čerstvá pažitka.

  1. Z mouky, vajec a mléka vymícháme hustší těstíčko.
  2. Na kapičce oleje smažíme po obou stranách tenké placičky.
  3. Po usmažení všech palačinek si na pánev přidáme ještě jednu kapičku oleje a na ní si jen lehce opečeme na proužky krájenou šunku, kterou pak již mimo plamen smícháme s nahrubo strouhaným sýrem, krájenou pažitkou a  smetanovým sýrem.
  4. Vzniklou směsí naplníme palačinky, smotáme a obložíme horou čerstvé zeleniny.
Zdroj foto: pixabay.com, Autor: ostpost39 – https://pixabay.com/cs/photos/bliny-losos-palačinky-3771036/

→ A jako pomyslnou „třešničku na dortu“ přidáváme návod na neodolatelné vitariánské, neboli RAW palačinky.

RAW palačinky s kešutellou a medem (sušené v sušičce ovoce) 

Jde o nejzdravější druh ze všech (pokud jste alergici, pak si musíte vytvořit obměnu, která vám bude nejvíce vyhovovat). Pomineme-li dobu sušení placek, které může klidně probíhat i v noci, pak jde i o způsob nejrychlejší. Ovocných variant může být hodně, my si dnes připravíme banánovo-citronové. Tato kombinace je totiž nejoblíbenější. Náplní bude tzv. „kešutella“ (hmota vzdáleně podobná nutelle, návod v textu) a čerstvé jahody. Nemáte-li na „kešutellu“ potřebné ingredience, můžete palačinky zevnitř pomazat oříškovým máslem. Nakonec do nich zamotáme ovoce, v našem případě banán, aby nám celou palačinku držely v pěkně kulatém tvaru. Banán můžeme nahradit jahodami nebo třeba úžasnou záležitostí, jakou je štrúdlová náplň. Návod na ni přidám níže.  

Na palačinky budeme potřebovat: 

5 banánů a citrónovou šťávu.

Na „kešutellu“ si nachystáme:

150 g kešu oříšků (na noc ponořených do vody), 150 ml vody, 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů (lze nahradit holandským kakaem, jen už to nebude čistá RAW strava), 4 lžíce medu.

Na „štrúdlovou“ RAW náplň potřebujeme:

2 jablka, 3 lžíce oříšků, 1 lžíce javorového (nebo agáve) sirupu, malinko citronové šťávy .

  1. Banány umixujeme spolu s citrónovou šťávou na kaši.
  2. Na tác do sušičky, který vysteleme fólií (nebo na originál sušící tác na tekuté směsi) nalijeme přibližně 80 ml hladké hmoty a rozetřeme po celém obvodu na výšku 0,5 mm. Postup opakujeme na další a další tácy, až do spotřebování celého těsta (mělo by jich být tak 5).
  3. Dáme do sušičky a při teplotě 42 stupňů sušíme 8 hodin. Když přestanou lepit, měly by být hotové. Nesmí být vyschlé, musí zůstat trošku „gumové“. Takto připravené palačinky nám vydrží v suchu a chladu i několik měsíců.
  4. Příprava „kešutelly“ není nijak složitá. Namočené oříšky slijeme, dáme je do mixéru, přidáme vodu, med a kakaový prášek a rozmixujeme do hladka.
  5. Palačinky sloupneme z folie. Do poloviny je natřeme „kešutellou“ a na přechod mezi namazanou a nenamazanou částí vyskládáme řadu ovoce (já dala banán vcelku, ale můžeme dát cokoliv). Palačinku stočíme a zešikma rozřízneme na půl.
  6. Po vršku rozházíme ještě pár kousků ovoce, drcených oříšků, můžeme zakápnout medem nebo datlovým sirupem a ozdobíme lístky meduňky.
Zdroj foto: pixabay.com, Autor: Kevin Petit – https://pixabay.com/cs/photos/krep-banán-čokoláda-jíst-fajn-2856552/

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací