Tradiční a křupavé bramboráky na několik způsobů: Jak si je jednoduše připravit?

Můžete se utlouct po smažených dokřupava osmažených bramborácích? Věděli jste, že se nejedná o pochoutku tradiční pouze pro slovanskou kuchyni, ale že jsou bramboráky tradičním pokrmem v době Chanuky? Židé jim říkají latke nebo latkas. Ať už milujete tradiční placky pouze z brambor, nebo jste nakloněni i experimentům, pokračujte ve čtení.

Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Tradiční bramboráky

Pro přípravu tradičních bramboráků budete potřebovat:

  • brambory (1 kg),
  • vejce (2 ks),
  • hladkou mouku (podle potřeby),
  • česnek (alespoň 4 stroužky),
  • sušenou majoránku,
  • sůl a pepř,
  • olej či tuk na smažení.

Postup přípravy

  1. Pokud si chcete usmažit klasické bramborové placky, stačí nastrouhat brambory na struhadle, osušit je papírovou utěrkou, přidat vejce, rozmačkané stroužky česneku a pomocí mouky vytvořit těsto.
  2. Nakonec nezapomeňte přidat sůl a pepř. Smažte na vrstvě oleje či tuku dozlatova z obou stran.

Cuketová varianta

Pokud byste chtěli zkusit něco jiného, nového, netradičního, připravte si cukeťáky. Co to je? Jednoduše bramboráky z cuket. Při jejich výrobě aplikujete stejný postup jako při přípravě bramboráků, ale místo brambor nastrouháte cuketu.

Jestliže cuketu nemáte rádi, přidejte k bramborám další zeleninu. Nevíte jakou? Dalo by se říci, že téměř jakoukoliv kořenovou: mrkev, celer, petržel. A v případě, že milujete pokrmy se zelím, smíchejte těsto na bramboráky se zelím.

Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Bramboráky nasladko

A teď z úplně jiného soudku. Věděli jste, že v sousedním Německu jedí bramboráky také nasladko? Jednoduše při přípravě těsta vynechají sůl, pepř, majoránku a česnek – a hotové placky potírají jablečným protlakem. Možná vám to zní zvláštně, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení! A v Polsku je připravují také nasladko, ale pro změnu se smetanou a posypané cukrem.

Nezáleží na tom, který recept zvolíte a jak si tuto dobrotu nachystáte, hlavní je, abyste si pochutnali.

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.