Křupavé bramboráky na pánvi – Rychlý a chutný recept

Můžete se utlouct po smažených dokřupava osmažených bramborácích? Ať už milujete tradiční placky pouze z brambor, nebo jste nakloněni i experimentům, vyzkoušejte recept na tradiční bramboráky.

Věděli jste, že se nejedná o pochoutku tradiční pouze pro slovanskou kuchyni, ale že jsou bramboráky tradičním pokrmem v době Chanuky? Židé jim říkají latke nebo latkas.

bramboráky
Luxusní bramboráky. Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Tradiční recept na bramboráky

Připravte si ty nejlepší bramboráky. Oblíbený rychlý recept, který si zamilujete.

Ingredience

  • 8 brambor
  • 2 ks vejce
  • 3 PL hladká mouka
  • 3-4 stroužky česneku
  • sušená majoránka
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • olej

Postup přípravy

  1. Pokud si chcete usmažit klasické bramborové placky, stačí nastrouhat brambory na struhadle a osušit je papírovou utěrkou.
  2. Přidejte vejce, rozmačkané stroužky česneku, majoránku a mouku a pořádně promíchejte.
  3. Vytvořené těsto na bramboráky dochuťte solí, pepřem a kmínem.
  4. Na pánvi si rozehřejte olej a postupně smažte jednotlivé bramboráky na pánvi dozlatova z obou stran.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na pečené bramboráky v troubě

Jak nastrouhat brambory na bramboráky?

Záleží jenom na vás. Ideální je nastrouhat na jemno polovinu a druhou polovinu na hrubší straně struhadla.

Jakou mouku použít do bramboráků?

V našem receptu používáme hladkou mouku, můžete ji však nahradit také zdravou špaldovou moukou.

Jak na cuketové bramboráky

Pokud byste chtěli zkusit něco jiného, nového, netradičního, připravte si cukeťáky. Co to je? Jednoduše bramboráky z cuket. Při jejich výrobě aplikujete stejný postup jako při přípravě bramboráků, ale místo brambor nastrouháte cuketu.

Jestliže cuketu nemáte rádi, přidejte k bramborám další zeleninu. Nevíte jakou? Dalo by se říci, že téměř jakoukoliv kořenovou: mrkev, celer, petržel. A v případě, že milujete pokrmy se zelím, smíchejte těsto na bramboráky se zelím.

Jak na bramboráky nasladko

A teď z úplně jiného soudku. Věděli jste, že v sousedním Německu jedí bramboráky nasladko? Jednoduše při přípravě těsta vynechají sůl, pepř, majoránku a česnek – a hotové placky potírají jablečným protlakem. Možná vám to zní zvláštně, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení! A v Polsku je připravují také nasladko, ale pro změnu se smetanou a posypané cukrem.

Nezáleží na tom, který recept zvolíte a jak si tuto dobrotu nachystáte, hlavní je, abyste si pochutnali.


Další recepty na bezmasá jídla

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.