Křupavé bramboráky: Recept na více způsobů

Můžete se utlouct po smažených dokřupava osmažených bramborácích? Ať už milujete tradiční placky pouze z brambor, nebo jste nakloněni i experimentům, vyzkoušejte recept na tradiční bramboráky.

Věděli jste, že se nejedná o pochoutku tradiční pouze pro slovanskou kuchyni, ale že jsou bramboráky tradičním pokrmem v době Chanuky? Židé jim říkají latke nebo latkas.

bramboráky
Luxusní bramboráky. Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Tradiční recept na bramboráky

Připravte si ty nejlepší bramboráky. Recept, který si zamilujete.

Suroviny

  • 1 kg brambor, 7-10 ks dle velikosti
  • vejce (2 ks),
  • hladkou mouku (podle potřeby),
  • česnek (alespoň 4 stroužky),
  • sušenou majoránku,
  • sůl a pepř,
  • olej či tuk na smažení.
Jak nastrouhat brambory na bramboráky?

Záleží jenom na vás. Ideální je nastrouhat na jemno polovinu a druhou polovinu na hrubší straně struhadla.

Jakou mouku použít do bramboráků?

V našem receptu používáme hladkou mouku, můžete ji však nahradit také zdravou špaldovou moukou.

Postup přípravy

  1. Pokud si chcete usmažit klasické bramborové placky, stačí nastrouhat brambory na struhadle, osušit je papírovou utěrkou, přidat vejce, rozmačkané stroužky česneku a pomocí mouky vytvořit těsto na bramboráky.
  2. Nakonec nezapomeňte přidat sůl a pepř. Tuhle směs na bramboráky smažte na vrstvě oleje či tuku dozlatova z obou stran.

Výborně chutnají bramboráky s masovou směsí.

Cuketové bramboráky

Pokud byste chtěli zkusit něco jiného, nového, netradičního, připravte si cukeťáky. Co to je? Jednoduše bramboráky z cuket. Při jejich výrobě aplikujete stejný postup jako při přípravě bramboráků, ale místo brambor nastrouháte cuketu.

Jestliže cuketu nemáte rádi, přidejte k bramborám další zeleninu. Nevíte jakou? Dalo by se říci, že téměř jakoukoliv kořenovou: mrkev, celer, petržel. A v případě, že milujete pokrmy se zelím, smíchejte těsto na bramboráky se zelím.

cuketové bramboráky
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Bramboráky nasladko

A teď z úplně jiného soudku. Věděli jste, že v sousedním Německu jedí bramboráky nasladko? Jednoduše při přípravě těsta vynechají sůl, pepř, majoránku a česnek – a hotové placky potírají jablečným protlakem. Možná vám to zní zvláštně, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení! A v Polsku je připravují také nasladko, ale pro změnu se smetanou a posypané cukrem.

Nezáleží na tom, který recept zvolíte a jak si tuto dobrotu nachystáte, hlavní je, abyste si pochutnali.


Další recepty na bezmasá jídla

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.