Křupavé bramboráky: Recept na více způsobů
Můžete se utlouct po smažených dokřupava osmažených bramborácích? Ať už milujete tradiční placky pouze z brambor, nebo jste nakloněni i experimentům, vyzkoušejte recept na tradiční bramboráky.
Věděli jste, že se nejedná o pochoutku tradiční pouze pro slovanskou kuchyni, ale že jsou bramboráky tradičním pokrmem v době Chanuky? Židé jim říkají latke nebo latkas.
Tradiční recept na bramboráky
Připravte si ty nejlepší bramboráky. Recept, který si zamilujete.
Suroviny
- 1 kg brambor, 7-10 ks dle velikosti
- vejce (2 ks),
- hladkou mouku (podle potřeby),
- česnek (alespoň 4 stroužky),
- sušenou majoránku,
- sůl a pepř,
- olej či tuk na smažení.
Záleží jenom na vás. Ideální je nastrouhat na jemno polovinu a druhou polovinu na hrubší straně struhadla.
V našem receptu používáme hladkou mouku, můžete ji však nahradit také zdravou špaldovou moukou.
Postup přípravy
- Pokud si chcete usmažit klasické bramborové placky, stačí nastrouhat brambory na struhadle, osušit je papírovou utěrkou, přidat vejce, rozmačkané stroužky česneku a pomocí mouky vytvořit těsto na bramboráky.
- Nakonec nezapomeňte přidat sůl a pepř. Tuhle směs na bramboráky smažte na vrstvě oleje či tuku dozlatova z obou stran.
Výborně chutnají bramboráky s masovou směsí.
Cuketové bramboráky
Pokud byste chtěli zkusit něco jiného, nového, netradičního, připravte si cukeťáky. Co to je? Jednoduše bramboráky z cuket. Při jejich výrobě aplikujete stejný postup jako při přípravě bramboráků, ale místo brambor nastrouháte cuketu.
Jestliže cuketu nemáte rádi, přidejte k bramborám další zeleninu. Nevíte jakou? Dalo by se říci, že téměř jakoukoliv kořenovou: mrkev, celer, petržel. A v případě, že milujete pokrmy se zelím, smíchejte těsto na bramboráky se zelím.

Bramboráky nasladko
A teď z úplně jiného soudku. Věděli jste, že v sousedním Německu jedí bramboráky nasladko? Jednoduše při přípravě těsta vynechají sůl, pepř, majoránku a česnek – a hotové placky potírají jablečným protlakem. Možná vám to zní zvláštně, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení! A v Polsku je připravují také nasladko, ale pro změnu se smetanou a posypané cukrem.
Nezáleží na tom, který recept zvolíte a jak si tuto dobrotu nachystáte, hlavní je, abyste si pochutnali.
Další recepty na bezmasá jídla