Pekingská polévka: Pikantní polévka, která chutná ohromně

Pekingská polévka je proslavená po celém světě. Objevila se už na vašem jídelníčku? Inspirujte se receptem a připravte si ji v klidu doma. Výborný je také pikantní polévka s chilli.

Jestliže navštěvujete asijská bistra, jistě víte, že pekingská polévka je snad v každém nabídkovém menu. Není se čemu divit, pekingská polévka si získala miliony lidí po celém světě. 

Co tvoří základ pekingské polévky

Pekingská polévka je typická pro svou želatinovou konzistenci, která nemusí být hned někomu příjemná. Ovšem jakmile ochutnáte, polévku si přímo zamilujete. Co by v polévce rozhodně nemělo chybět, jsou asijské tmavé houby (Jidášovo ucho nebo shitake), vajíčko, maso dle svého výběru a také tofu. Bez těchto ingrediencí se vážně neobejdete.

Pekingská polévka – recept na netradiční polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 15 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Popis receptu

Tato polévka je velmi jednoduchá a svou chutí patří mezi ty méně pálivé, takže pikantní vietnamská polévka z receptu bude, když do ní přidáte například chilli papričky.

Suroviny

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si očistěte kuřecí prso, zbavte ho veškerých blan. 
  2. Maso vložte do hrnce, zalijte vývarem (můžete použít vývar zeleninový, kuřecí nebo obyčejnou vodu) a vařte asi 20 minut.
  3. Jestliže jsou houby ve velkých kusech, nalámejte je na menší, zalijte teplou vodou a nechte je čtvrt hodiny, aby se namočily.
  4. Dále se vrhněte na přípravu dalších surovin. Tofu nakrájejte na malé kostičky. Bambusové výhonky překrojte, aby nebyly moc dlouhé – bambusové výhonky najdete v každé vietnamské večerce v plechovce.
  5. Maso vytáhněte, nakrájejte na malé kousky a vraťte zpět do vývaru. K masu také přidejte namočené houby, překrojené bambusové výhonky a tofu na kostičky. Všechno přiveďte k varu.
  6. Následně do polévky přidejte sójovou omáčku, sůl, pepř a sezamová semínka.
  7. Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob – dejte si skutečně záležet, abyste v polévce nelovili kousky škrobu. Vlijte do polévky a pořádně rozmíchejte – polévka zhoustne.
  8. Vejce si důkladně rozšlehejte a vlijte do polévky.
  9. Polévku dochuťte octem dle své chuti.

Tip

  • Jak jsme již zmínili výše, pekingská sladkokyselá polévka prošla řadou změn. Můžete si připravit také veganskou verzi, kdy klasický kuřecí vývar nahradíte zeleninovým, maso i vajíčko v polévce vynecháte. Záleží opravdu pouze na vaší chuti a preferencích.
Klíčová slova:pekingská polévka recept, pikantní pekingská polévka recept, pekingská polévka original

TIP: Připravte si recept na Bun Bo Nam Bo

Pekingská pikantní polévka

Pekingská pikantní polévka je vyhledávaná zejména pro svou ostrost, doplněnou o vyváženou sladkokyselou chuť. V závislosti na tom, jak moc máte rádi ostrá jídla, si polévku můžete upravit dle své libosti. Ideálním dochucovadlem jsou čerstvé chilli papričky a jejich semínka, která jen rozdrtíte v hmoždíři a přidáte do polévky. Pikantní čínská polévka bude zase o něco lepší.

Další tipy na asijské polévky

Kromě této polévky, asijská kuchyně nabízí i jiné delikatesní polévky, jako je například indonéská polévka soto ayam, pro kterou je typický česnek, zázvor, kuřecí vývar a rýžové nudle.

Vietnamci nedají dopustit na svou Pho bo polévku, jejíž konzumace se bez hůlek neobejde.

Japonci si ujíždí také na neméně známé polévce Ramen. I ta má svá pravidla, proto by v ní neměly chybět pšeničné nudle, sójová omáčka nebo pasta miso, řasy nori a masový vývar.

A jaká je vaše ta oblíbená? Propadli jste chuti asijských jídel nebo se jim vyhýbáte a dáváte přednost kuchyni, která nemá k té naší daleko?

Zdroj: thewoksoflife.com, emperorspecialtyfoods.com


Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.