Pekingská polévka – Recept na originální čínskou polévku

Pekingská polévka je proslavená po celém světě. Objevila se už na vašem jídelníčku? Připravte si original recept pekingské polévky. Jak na to?

Jestliže navštěvujete asijská bistra, jistě víte, že sladkokyselá pekingská polévka je snad v každém nabídkovém menu. Není se čemu divit, tahle polévka si získala miliony lidí po celém světě. 

Co obsahuje pekingská polévka?

Pekingská polévka s kuřecím masem je typická pro svou želatinovou konzistenci, která nemusí být hned někomu příjemná. Ovšem jakmile ochutnáte, polévku si přímo zamilujete. Co by v polévce rozhodně nemělo chybět, jsou asijské tmavé houby (Jidášovo ucho nebo shitake), vajíčko, maso dle svého výběru a také tofu. Bez těchto ingrediencí se vážně neobejdete. Jak udělat pekingskou polévku?

Recept na pekingskou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 15 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Tato polévka z Pekingu je velmi jednoduchá a svou chutí patří mezi ty méně pálivé, takže pikantní polévka z receptu bude, když do ní přidáte například chilli papričky.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve si očistěte kuřecí prso, zbavte ho veškerých blan. 
  2. Maso vložte do hrnce, zalijte vývarem (můžete použít vývar zeleninový, kuřecí nebo obyčejnou vodu) a vařte asi 20 minut.
  3. Jestliže jsou houby ve velkých kusech, nalámejte je na menší, zalijte teplou vodou a nechte je čtvrt hodiny, aby se namočily.
  4. Dále se vrhněte na přípravu dalších surovin. Tofu nakrájejte na malé kostičky. Bambusové výhonky překrojte, aby nebyly moc dlouhé – bambusové výhonky najdete v každé vietnamské večerce v plechovce.
  5. Maso vytáhněte, nakrájejte na malé kousky a vraťte zpět do vývaru. K masu také přidejte namočené houby, překrojené bambusové výhonky a tofu na kostičky. Všechno přiveďte k varu.
  6. Následně do polévky přidejte sójovou omáčku, sůl, pepř a sezamová semínka.
  7. Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob – dejte si skutečně záležet, abyste v polévce nelovili kousky škrobu. Vlijte do polévky a pořádně rozmíchejte – polévka zhoustne.
  8. Vejce si důkladně rozšlehejte a vlijte do polévky.
  9. Polévku dochuťte octem dle své chuti.

TIP: Připravte si recept na Bun Bo Nam Bo

Jak připravit vegánskou verzi pekingské polévky?

Jak jsme již zmínili výše, pekingská sladkokyselá polévka prošla řadou změn. Můžete si připravit také veganskou verzi, kdy klasický kuřecí vývar nahradíte zeleninovým, maso i vajíčko v polévce vynecháte. Záleží opravdu pouze na vaší chuti a preferencích.

pekingská polévka
Zdroj foto: Ratov Maxim / Shutterstock.com

Doporučujeme: Recept na Čínské pak choi

Jak na pikantní pekingskou polévku?

Pravá pekingská polévka je vyhledávaná zejména pro svou ostrost, doplněnou o vyváženou sladkokyselou chuť. V závislosti na tom, jak moc máte rádi ostrá jídla, si polévku můžete upravit dle své libosti. Ideálním dochucovadlem jsou čerstvé chilli papričky a jejich semínka, která jen rozdrtíte v hmoždíři a přidáte do polévky. Čínská pinkantní polévka bude zase o něco lepší.

Další tipy na asijské polévky

Teď, když už víte jak uvařit čínskou polévku můžete vyzkoušet i další. Kromě této asijské polévky, východní kuchyně nabízí i jiné delikatesní polévky, jako je například indonéská polévka soto ayam, pro kterou je typický česnek, zázvor, kuřecí vývar a rýžové nudle. Vietnamci nedají dopustit na svou Pho bo polévku, jejíž konzumace se bez hůlek neobejde. Japonci si ujíždí také na neméně známé polévce Ramen. I ta má svá pravidla, proto by v ní neměly chybět pšeničné nudle, sójová omáčka nebo pasta miso, řasy nori a masový vývar.

A jaká je vaše ta oblíbená? Propadli jste chuti asijských jídel nebo se jim vyhýbáte a dáváte přednost kuchyni, která nemá k té naší daleko?

Zdroj: thewoksoflife.com, emperorspecialtyfoods.com


Další recepty na polévky

4.7/5 - (11 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.