Brokolicová polévka

Brokolice je oblíbeným kusem zeleniny, který se využívá jak na polévky, tak jako příloha, do zeleninových salátů nebo se přidává do mnoha zapečených jídel. Obsahuje velké množství vitamínu C, ale také dostatek vitamínu D, E, vitamíny skupiny B a rovněž kyselinu listovou, železo, selen, vápník, hořčík a další látky tělu prospěšné. Díky karotenoidům napomáhá v prevenci rakoviny plic. Chcete ji zařadit do svého jídelníčku? Vyzkoušejte dva recepty na brokolicovou polévku.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Brokolicová polévka s bramborem

Suroviny:

  • Brokolice
  • 1 kus cibule
  • 4 kusy brambor
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Drcený kmín
  • Olej
  • Česnek

Jak postupovat?

Cibuli nakrájejte na drobné kousky. Brokolici omyjte a rozdělte na růžičky. Do hrnce dejte trochu oleje a opečte brokolici a cibuli. Přidejte vodu nebo vývar a brambory. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a nechejte vařit do změknutí brambor a brokolice. Přidat můžete také vejce, které polévku lehce zahustí.

Zdroj foto: Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Krémová brokolicová polévka

Suroviny:

  • Brokolice
  • 1 menší cibule
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 kusy brambor
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 litr zeleninového vývaru

Jak postupovat?

Cibuli nakrájejte nadrobno a dejte na olej zpěnit. Přidejte brokolici nakrájenou na růžičky, brambory, které jsou oloupané a nakrájené na kostičky. Přidejte zeleninový vývar, přikryjte pokličkou a vařte, dokud brokolice a brambory nebudou měkké. Následně rozmixujte za pomoci tyčového mixéru. Přidejte smetanu a opět promíchejte. Přidejte sůl, mletý pepř nebo muškátový oříšek podle chuti a ještě nechte krátce povařit. Podávejte s krutonky a hoblinkami parmazánu.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací