Recept na domácí nudle

Popisovat výrobu nudlí je skoro jako popisovat, jak si uvařit čaj. Je však plno lidí, kteří to doma zatím nezkoušeli. Přitom je to levné, chutné, celkem rychlé, sice trochu namáhavé, ale hlavně domácí! A když už si jednou uděláte domácí polévku, přece do ní nebudete dávat kupované nudle!

Ingredience:

  • vejce
  • mouku
Recept nudle
Recept nudle

Hádáte správně, že bude potřeba tyto dvě věci jen zpracovat dohromady, nakrájet nudle a je hotovo. Toto je ta kratší verze receptu, pokud vás neuspokojila, nyní následuje ta delší:

Vajíčka si ideálně seženeme domácí. Z kupovaných to ale půjde samozřejmě také, jen možná nebudou vaše nudle tak „žluťoučké“. Každé vejce je jinak velké, takže přesné množství mouky budete muset odhadnout. Začněte se 100 g hrubé nebo polohrubé mouky na 1 vejce a mouku přidávejte podle potřeby. Pokud budete chtít nudle usušit, nepřidávejte do těsta sůl, při skladování by vám navlhly.

Většinou se vajíčko rozklepne do důlku vytvořeného z mouky na pracovní ploše. Abyste si usnadnili práci, rozšlehejte vejce v misce či hrníčku, přidejte trochu mouky a vzniklé těstíčko vylijte do zbylé mouky a zapracujte. Těsto budete muset zpracovat ručně a tímto způsobem si ruce umažete trochu méně než je nutné.

Rozšlehejte vejce v misce či hrníčku
Rozšlehejte vejce v misce či hrníčku

Výsledné těsto by mělo být hladké a vláčné a nesmí se lepit. Teď přijde na řadu ta namáhavá část. Pokud jste vynechali fitko, bohatě si to vynahradíte při válení těsta. Čím tenčí bude těsto, tím tenčí budou výsledné nudle. Aby byly opravdu „vlasové“, budete muset na váleček pořádně přitlačit a možná se u toho i trochu zapotíte, protože nudlové těsto je velice houževnatý soupeř! Bojujte a nevzdávejte to, dokud nevyválíte placku, která bude téměř průsvitná.

Placku nakrájejte na pruhy o šířce asi 3 – 4 cm
Placku nakrájejte na pruhy o šířce asi 3 – 4 cm

Placku nakrájejte na pruhy o šířce asi 3 – 4 cm a nechte je na vále pár minut schnout. Pak si pruhy naskládejte na sebe a krájejte. Vezměte si na to ostrý nůž a snažte se krájet co nejtenčí kousky. Možná se vám napoprvé úplně „vlasové“ nepovedou, ale i snaha se počítá!

Snažte se krájet co nejtenčí kousky
Snažte se krájet co nejtenčí kousky

Až budete mít hotovo, můžete nudle hned spotřebovat – hodit do vroucí osolené vody a 5 minut vařit, pak scedit a přidat do polévky, nebo si je schovat na jindy – rozložit na utěrku a nechat do druhého dne uschnout.

Hotové nudle
Hotové nudle

Usušené nudle skladujte v uzavřené nádobě. Nebo je uvařte a ty, co nespotřebujete, zamrazte. Kdykoli je pak můžete vytáhnout a ohřát přímo v polévce. Mít doma zásobu domácích nudlí je jednoduché a praktické, takže si připravte váleček a jděte do toho!

Dobrou chuť
Dobrou chuť

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací