Avokádo: Jak na pěstování, sázení, účinky a recepty

Jak vypěstovat avokádo v našich podmínkách? Tato superpotravina se stává stále populárnější. Obsahuje zdraví prospěšné látky. Pěstování avokáda není složité a zvládne jej i začátečník.

O Avokádu

Avokádo (strom je nazývaný také avokádovník) neboli hruškovec přelahodný (lat. Persea americana), pochází ze subtropických a tropických oblastí, odkud se díky oblíbenosti jeho plodů rozšířil do celého světa. Můžete si ho jednoduše vypěstovat i doma. Poradíme vám, jak si jej jednoduše zasadit.

I přesto že je avokádo tropický plod, zpočátku mu nepřijde na chuť úplně každý. To je však škoda, protože má špičkové nutriční hodnoty a pozitivní účinky na zdraví. Navíc se jedná o zajímavou rostlinu, jenž může doplnit design vaší domácnosti a jeho pěstování může být zábava.

Je avokádo ovoce, nebo zelenina?

Botanicky se jeho plody řadí mezi ovoce, avokádo však nemá výrazně sladkou chuť, která je pro ovoce typická. Dužina může být v kuchyni využívána na mnoho způsobů, díky této variabilitě se tak jedná o oblíbenou potravinu. Je však důležité se avokádo naučit dobře připravit, má totiž velmi typickou chuť, kvůli níž ho mnozí zavrhnou.

Zdroj foto: haireena / Shutterstock.com

Zdravotní účinky avokáda

Vzhledem k množství důležitých látek obsažených v plodech hruškovce je jasné, že se jedná o skvělý zdroj, jak spolehlivě doplňovat mnoho nezbytných živin. Navíc díky vysokému obsahu tuku napomáhá avokádo také se vstřebáváním látek i z jiných potravin. Není třeba obávat se množství lipidů, jsou to totiž převážně mononasycené mastné kyseliny, které jsou podstatné pro správnou srdeční funkci, navíc mohou také dokonce pomoci proti zánětu či v boji s rakovinou.

  • Velmi důležitou schopností avokáda je snižování takzvaného „zlého“ cholesterolu. Ten je zodpovědný za zdravotní potíže, a to až o 22 %.
  • Oproti tomu ten „hodný“ cholesterol můžete až o 11 % navýšit.
  • Riziko kardiovaskulárních onemocnění mohou zvyšovat také triglyceridy, jež látky v avokádu mohou snížit až o 20 %.

Konzumace avokáda může také velmi příznivě ovlivnit zdraví vašich očí, obsahuje totiž antioxidanty lutein a zeaxantin, které jsou nezbytné pro správnou funkci očí. Díky tomu dochází ke zmírnění rizika vzniku šedého zákalu či různých degenerací očí, což souvisí se zvyšováním věku.

Jestliže tedy ve stručnosti shrneme všechny body, díky nimž je avokádo tak zdravotně prospěšné, jedná se hlavně o:

  • vysoký obsah minerálů a vitaminů,
  • mononasycené mastné kyseliny,
  • velké množství vlákniny,
  • snižování cholesterolu,
  • posílení celkového zdraví,
  • antioxidanty,
  • prevence rakoviny,
  • napomáhá hubnutí.

Nutriční hodnoty avokáda

Co obsahuje avokádo? Obsahuje opravdu velké množství důležitých látek pro náš organismus. Z minerálů v něm najdeme hořčík, měď, draslík a fosfor, dále pak mnoho vitaminů, například C, E, H, K a vitaminy skupiny B. Nutriční složení avokáda obsahuje nízké množství cukrů, zato je bohaté na zdraví prospěšné tuky, s tím souvisí vysoká energetická hodnota. Kalorie avokáda se pohybuje kolem 240 kcal na 100 gramů. Velmi důležitou součástí jsou také antioxidanty a vláknina, jenž zajišťují správný chod organismu.

TIP

Zdravá a jednoduchá pochoutka. Zkuste recept na avokádovou pomazánku.

Jak vypěstovat avokádo z pecky

Avokádo je milou rostlinou, co dokáže prozářit interiér. Navíc, pokud se vám snaha o vypěstování podaří, jistě vám to přinese radost, a jednou snad i vlastní plod avokáda. Je však důležité, že tato rostlina si dává načas, a to při klíčení, i při tom, než začne tvořit plody. Pěstování avokáda z pecky však není nic složitého, je ale důležité dodržet pár zásad, aby se rostlince mohlo dařit.

Jak připravit pecku z avokáda

Ještě, než se do samotného procesu pustíte, je nutné vědět, jak správně přichystat pecku na proces klíčení. Nejjednodušším způsobem je takzvaný hydroponický, kdy semeno necháte naklíčit ve vodě.

K tomu budete potřebovat jen pár věcí, a to:

  • sklenici,
  • vodu,
  • tři párátka.
Pěstování avokáda z pecky
Zdroj foto: IngridHS / Shutterstock.com

Postup jak naklíčit avokádo

  1. Pecku po vyndání z plodu dobře očistěte, aby na ní nezůstaly žádné zbytky, které by mohly postupem času začít plesnivět, což by uškodilo celé budoucí rostlině.
  2. Můžete z pecky odstranit pevnou hnědou svrchní vrstvu, je to však poměrně náročné, a navíc vůbec ne nutné, při klíčení se totiž bude loupat sama. Jde jen o to, že se prasklina v pecce, co vznikne po zapíchnutí párátek, nebude otevírat.
  3. Sklenici naplňte kousek pod okraj vodou, ta by ideálně měla být odstátá.
  4. Následně do avokádové pecky zapíchejte tři až čtyři párátka tak, aby se udržela ve sklenici. Je totiž nutné, aby pecka nebyla ponořena celá, ale zhruba do dvou třetin.
  5. Poté takto připravenou pecku vložte špičkou vzhůru do sklenice, hladinu vody upravte tak, aby byla vhodná.
  6. Pak už stačí jen nádobu postavit na světlé a teplé místo, nejlépe kolem 25 °C, nebojte se proto pecku umístit do blízkosti topení. Měla by se však vyhnout přímému slunci.
  7. Vodu ideálně denně, případně obden měňte. Není dobré používat čerstvou vodu, proto si raději vždy předem připravte odstátou vlažnou vodu.
  8. Nyní už stačí jen čekat, než pecka začne klíčit. Zhruba po 3-4 týdnech by se na spodku avokádové pecky měly začít objevovat kořeny, krátce poté by měl vyrazit i klíček.

Klíčení v substrátu

Místo hydroponického způsobu můžete ke klíčení avokáda využít i klasickou cestu přes substrát. Stačí pecku vložit špičkou nahoru do vlhkého substrátu. Ten vám nesmí po celou dobu klíčení vyschnout, je proto nutné, abyste ho udržovali stále vlhký. Nevýhodou může být, že takto mokrý substrát je velmi náchylný na plísně, což by vám mohlo zmařit celý proces klíčení. Z toho důvodu je oblíbenější spíše způsob s vodou.

Jak zasadit avokádo?

Avokádo není zrovna vhodné pěstovat v našich podmínkách venku, z toho důvodu raději volte pěstování v nádobě, kterou můžete snadno přenést při změně podmínek. Při volbě substrátu si dejte pozor na nízký obsah soli a dobré odvodňování. Také byste minimálně do jednoho roku stáří rostliny neměli užívat příliš hnojenou půdu, to by mohlo naopak uškodit. Pro usnadnění odtoku vody je vhodné, když ještě na dno květináče umístite pár kamenů.

Při volbě květináče vám do začátku bude stačit menší o rozměrech 20-25 centimetrů. Ideální půdou je směs ornice a kokosového vlákna v poměru 50:50.

Půdu pouze jemně udusejte, aby zůstala provzdušněná. Nakonec vyhlubte dostatečně velkou díru pro umístění avokáda, aby mohlo dobře zakořenit. Je načase z pecky vyjmout párátka a jemně ji umístit do zeminy. Horní polovina pecky by měla být nad povrchem půdy.

Je důležité půdu udržovat vlhkou, zalívejte však s citem, aby nedošlo k přelití rostliny. Hnědé listy avokáda znamenají málo vody a měli byste se zalíváním přidat, zatímco žluté listy signalizují přelívání, to pak nechte květináč den či dva vyschnout.

Pak již stačí jen rostlině vybrat vhodné světlé a teplé místo a obrnit se trpělivostí. Při správné péči se avokádu bude dobře dařit, i přesto však nebude s růstem spěchat. Mít vlastní keřík avokáda je však krásnou odměnou za takové úsilí.

Jestliže necháte avokádovou pecku klíčit přímo v substrátu, odpadá vám starost se zasazováním. Vzhledem k tomu, že však musíte dbát nato, aby byla zemina dostatečně mokrá, jinak hrozí promoření půdy plísněmi či jinými škůdci, což by mohlo celý váš pokus zmařit. Z toho důvodu je lepší, když necháte pecku naklíčit v čisté vodě a pak ji již připravenou přesunout do květináče.

jak pěstovat avokádo
Zdroj foto: Lizmyosotis / stock.adobe.com

Na co si dát při pěstování avokáda pozor?

Důležité je dát pozor na teplotní šok, ten by rostlině mohl ublížit. Avokádo je poměrně citlivou rostlinou, jež si potrpí na správnou péči, co se prostředí a zalévání týká, nemá však za to žádné speciální nároky. Dostačující je, když rostlinu párkrát za rok lehce přihnojíte, aby se kmínek mohl dobře vyvíjet, a také myslete na přesazování, aby rostlina měla dostatek prostoru pro správný růst kořenového základu, bez kterého jen stěží může dobře prosperovat.

Recepty z avokáda

Ověřené a chutné recepty z avokáda naleznete v našem článku: https://www.tipio.cz/avokado/.

Jak poznat zralé avokádo?

Zralé avokádo by mělo mít nažloutlou barvu a jemnou konzistenci, tehdy jej můžete konzumovat. Je-li však ještě zelené a tvrdé, musíte si ještě pár dní počkat. Pokud už je dužina hnědá nedoporučujeme avokádo konzumovat.

Pěstování avokáda je u nás sice netradiční, i přesto se však jedná o zajímavou rostlinu, co prozáří váš dům.

Zdroj: botanopia.com, gardenersworld.com


Tipy na další oblíbené ovoce

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.