Výborná čočková polévka: Jednoduchý recept na vydatný oběd

Čočková polévka i všechny luštěninové polévky jsou výživné, syté a mají málo kalorií. Přinášíme vám jednoduchý a rychlý recept pro přípravu této chutné a vydatné polévky.

Luštěniny, a především čočka, byly velmi používané v minulosti. Jistě si všichni pamatujeme neoblíbenou polévku ze školní jídelny, nad kterou se většina dětí „šklebila“. Ovšem klasická čočková polévka vůbec nemusí hnědá hrouda bez chuti a fantazie.

Čočka je skvělou zásobárnou rostlinných bílkovin, proto je často vyhledávána vegany a vegetariány. Čočku lze použít do salátu a a pomazánek, ovšem polévka patří nejčastější způsoby přípravy.

Druhy čočky

Mezi základní druhy čočky, které najdete na pultech každého obchodu, určitě patří tyto druhy:

  • čočka barevná,
  • žlutá čočka,
  • čočka červená,
  • černá čočka,
  • zelená francouzská čočka.
Čočková polévka s párkem
Zdroj foto: Foodio / Shutterstock.com

Zdravotní výhody čočky

  • Konzumací čočky snížíte hladinu cholesterolu v těle, děje se to díky vysokému obsahu vlákniny.
  • Čočka obsahuje folát a hořčík, látky přispívající ke zdraví srdce a snížení rizika srdečních chorob.
  • Nerozpustná vláknina přispívá ke zdraví trávicího ústrojí.
  • Rozpustná vláknina zachycuje sacharidy, zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi, což je ideální pro lidi trpící cukrovkou a inzulínovou rezistencí.
  • Čočka má ze všech luštěnin a ořechů nejvyšší obsah rostlinných bílkovin, stavebním kamenem svalů a skvělým pomocníkem při hubnutí.
  • Pokud doplníte do těla draslík, který se nachází v luštěninách, zlepšíte funkci střev, předítete tak zácpě, nadýmání a bolestem břicha.

Výborná čočková polévka – recept

Zapomeňte na mdlou čočkovou polévku ze školní jídelny a vyzkoušejte náš jednoduchý recept na výbornou čočkovou polévku:

Tip: Červená a žlutá čočka se pěkně doměkka uvaří i bez namočení, ostatní druhy čočky je dobré namočit předem alespoň na 2 hodiny.

Suroviny:

  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • ¼ hrnku oleje
  • 2 nakrájené mrkve
  • kousek nakrájeného celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana, bazalky
  • bobkový list
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 2 hrnky čočky
  • čerstvý špenát
  • 2 lžíce octa
  • sůl, pepř
Čočková polévka na talíři
Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Postup:

  1. V hrnci, na rozpáleném oleji poduste cibuli, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte česnek, bobkový list, bazalku a oregano. Za neustálého míchání duste asi 3 minuty.
  2. Zalijte vodou, přidejte čočku a rajčata. Na mírném varu vařte minimálně hodinu. Pak přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne. Dochuťte octem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem.

Čočková polévka – zahuštění

Čočkovú polévku můžete zahustit klasicky jíškem za pomoci mouky a másla. Dobrým tipem je také rozmixovat část již uvařené čočky. Pokud husté polévky nemáte v oblibě, polévku zahušťovat nemusíte.

Rada na závěr: Pokud budete polévku solit postupně a ne až na konec, čočka změkne rychleji.

Pokud máte rádi polévky, ve kterých se nachází kousek masa, skvělou volbou je i klasická čočková polévka s párkem.

Mezi nejoblíbenější druhy čočkové polévky v české kuchyni patří tyto:

  • čočková polévka s uzeným,
  • čočková polévka z červené čočky,
  • čočková polévka s klobásou.

Připravte si tento oblíbený recept české kuchyně a dopřejte vašemu tělu zásobu bílkovin a sacharidů.

Zdroj: recipetineats.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.