Klasická čočková polévka – Zdravý a rychlý recept

Čočková polévka i všechny luštěninové polévky jsou výživné, syté a mají málo kalorií. Přinášíme vám jednoduchý a rychlý recept pro přípravu této chutné a vydatné polévky z čočky.

Luštěniny, a především čočka, byly velmi používané v minulosti. Jistě si všichni pamatujeme neoblíbenou polévku ze školní jídelny, nad kterou se většina dětí „šklebila“. Ovšem klasická čočková polévka vůbec nemusí hnědá hrouda bez chuti a fantazie.

Čočka je skvělou zásobárnou rostlinných bílkovin, proto je často vyhledávána vegany a vegetariány. Čočku lze použít do salátu a a pomazánek, ovšem polévka patří nejčastější způsoby přípravy.

Recept na čočkovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření:1 hodina Celkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Vyzkoušejte jednoduchý recept na výbornou čočkovou polévku, která se vám bude líbit.

Ingredience

Postup přípravy

  1. V hrnci, na rozpáleném oleji poduste cibuli, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte česnek, bobkový list, bazalku a oregano. Za neustálého míchání duste asi 3 minuty.
  2. Zalijte vodou, přidejte čočku a rajčata. Na mírném varu vařte 60 minut.
  3. Pak přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne.
  4. Dochuťte octem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem.

Tip: Červená a žlutá čočka se pěkně doměkka uvaří i bez namočení, ostatní druhy čočky je dobré namočit předem alespoň na 2 hodiny.

Čočková polévka
Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Jak zahustit čočkovou polévku?

Čočkovú polévku můžete zahustit klasicky jíškem za pomoci mouky a másla. Dobrým tipem je také rozmixovat část již uvařené čočky.

Pokud husté polévky nemáte v oblibě, polévku zahušťovat nemusíte. Pokud máte rádi brambory vyzkoušejte je rozmixovat v misce a přidat do polévky, nebo je můžete rozdrvit přímo v polévce.

Rada na závěr: Pokud budete polévku solit postupně a ne až na konec, čočka změkne rychleji.

Máte rádi polévky? Vyzkoušejte také chutnou zelňačku s klobásou

Jak vylepšit čočkovou polévku?

Pokud máte rádi polévky, ve kterých se nachází kousek masa, skvělou volbou je i čočková polévka s párkem.

Mezi nejoblíbenější druhy čočkové polévky v české kuchyni patř:

  • s uzeným,
  • čočková polévka z červené čočky,
  • s klobásou.

Připravte si tento oblíbený recept české kuchyně a dopřejte vašemu tělu zásobu bílkovin a sacharidů.

Zdroj: recipetineats.com


Další recepty na polévky

3/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.