Čočková polévka: Recept na rychlé a zdravé jídlo
Čočková polévka i všechny luštěninové polévky jsou výživné, syté a mají málo kalorií. Přinášíme vám jednoduchý a rychlý recept pro přípravu této chutné a vydatné polévky.
Luštěniny, a především čočka, byly velmi používané v minulosti. Jistě si všichni pamatujeme neoblíbenou polévku ze školní jídelny, nad kterou se většina dětí „šklebila“. Ovšem klasická čočková polévka vůbec nemusí hnědá hrouda bez chuti a fantazie.

Čočka
Čočka je skvělou zásobárnou rostlinných bílkovin, proto je často vyhledávána vegany a vegetariány. Čočku lze použít do salátu a a pomazánek, ovšem polévka patří nejčastější způsoby přípravy.
Druhy čočky
Mezi základní druhy čočky, které najdete na pultech každého obchodu, určitě patří tyto druhy:
- čočka barevná,
- žlutá čočka,
- čočka červená,
- černá čočka,
- zelená francouzská čočka.
Zdravotní výhody čočky
- Konzumací čočky snížíte hladinu cholesterolu v těle, děje se to díky vysokému obsahu vlákniny.
- Čočka obsahuje folát a hořčík, látky přispívající ke zdraví srdce a snížení rizika srdečních chorob.
- Nerozpustná vláknina přispívá ke zdraví trávicího ústrojí.
- Rozpustná vláknina zachycuje sacharidy, zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi, což je ideální pro lidi trpící cukrovkou a inzulínovou rezistencí.
- Čočka má ze všech luštěnin a ořechů nejvyšší obsah rostlinných bílkovin, stavebním kamenem svalů a skvělým pomocníkem při hubnutí.
- Pokud doplníte do těla draslík, který se nachází v luštěninách, zlepšíte funkci střev, předítete tak zácpě, nadýmání a bolestem břicha.
Čočková polévka
Zapomeňte na mdlou polévku ze školní jídelny a vyzkoušejte náš jednoduchý recept na výbornou čočkovou polévku, která se vám bude líbit.
Suroviny
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- ¼ hrnku oleje
- 2 nakrájené mrkve
- kousek nakrájeného celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana, bazalky
- bobkový list
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 hrnky čočky
- čerstvý špenát
- 2 lžíce octa
- sůl, pepř
Postup přípravy
- V hrnci, na rozpáleném oleji poduste cibuli, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte česnek, bobkový list, bazalku a oregano. Za neustálého míchání duste asi 3 minuty.
- Zalijte vodou, přidejte čočku a rajčata. Na mírném varu vařte 60 minut.
- Pak přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne.
- Dochuťte octem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem.
Jak zahustit čočkovou polévku?
Čočkovú polévku můžete zahustit klasicky jíškem za pomoci mouky a másla. Dobrým tipem je také rozmixovat část již uvařené čočky. Pokud husté polévky nemáte v oblibě, polévku zahušťovat nemusíte. Pokud máte rádi brambory vyzkoušejte je rozmixovat v misce a přidat do polévky, nebo je můžete rozdrvit přímo v polévce.

Tipy pro vylepšení čočkové polévky
Pokud máte rádi polévky, ve kterých se nachází kousek masa, skvělou volbou je i klasická čočková polévka s párkem.
Mezi nejoblíbenější druhy čočkové polévky v české kuchyni patří tyto:
- čočková polévka s uzeným,
- čočková polévka z červené čočky,
- čočková polévka s klobásou.
Připravte si tento oblíbený recept české kuchyně a dopřejte vašemu tělu zásobu bílkovin a sacharidů.
Máte rádi polévky? Vyzkoušejte také chutnou zelňačku s klobásou
Zdroj: recipetineats.com
Další recepty na polévky