Klasická čočková polévka – Zdravý a rychlý recept

Čočková polévka i všechny luštěninové polévky jsou výživné, syté a mají málo kalorií. Přinášíme vám jednoduchý a rychlý recept pro přípravu této chutné a vydatné polévky z čočky.

Luštěniny, a především čočka, byly velmi používané v minulosti. Jistě si všichni pamatujeme neoblíbenou polévku ze školní jídelny, nad kterou se většina dětí „šklebila“. Ovšem klasická čočková polévka vůbec nemusí hnědá hrouda bez chuti a fantazie.

Čočka je skvělou zásobárnou rostlinných bílkovin, proto je často vyhledávána vegany a vegetariány. Čočku lze použít do salátu a a pomazánek, ovšem polévka patří nejčastější způsoby přípravy.

Recept na čočkovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření:1 hodina Celkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Vyzkoušejte jednoduchý recept na výbornou čočkovou polévku, která se vám bude líbit.

Ingredience

Postup přípravy

  1. V hrnci, na rozpáleném oleji poduste cibuli, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte česnek, bobkový list, bazalku a oregano. Za neustálého míchání duste asi 3 minuty.
  2. Zalijte vodou, přidejte čočku a rajčata. Na mírném varu vařte 60 minut.
  3. Pak přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne.
  4. Dochuťte octem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem.

Tip: Červená a žlutá čočka se pěkně doměkka uvaří i bez namočení, ostatní druhy čočky je dobré namočit předem alespoň na 2 hodiny.

Čočková polévka
Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Jak zahustit čočkovou polévku?

Čočkovú polévku můžete zahustit klasicky jíškem za pomoci mouky a másla. Dobrým tipem je také rozmixovat část již uvařené čočky.

Pokud husté polévky nemáte v oblibě, polévku zahušťovat nemusíte. Pokud máte rádi brambory vyzkoušejte je rozmixovat v misce a přidat do polévky, nebo je můžete rozdrvit přímo v polévce.

Rada na závěr: Pokud budete polévku solit postupně a ne až na konec, čočka změkne rychleji.

Máte rádi polévky? Vyzkoušejte také chutnou zelňačku s klobásou

Jak vylepšit čočkovou polévku?

Pokud máte rádi polévky, ve kterých se nachází kousek masa, skvělou volbou je i čočková polévka s párkem.

Mezi nejoblíbenější druhy čočkové polévky v české kuchyni patř:

  • s uzeným,
  • čočková polévka z červené čočky,
  • s klobásou.

Připravte si tento oblíbený recept české kuchyně a dopřejte vašemu tělu zásobu bílkovin a sacharidů.

Zdroj: recipetineats.com


Další recepty na polévky

3/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra