Čočková polévka zahřeje, zasytí a skvěle chutná. Jak ji připravit?

Luštěninové polévky, včetně čočkové, jsou velmi výživné a syté, i když obsahují jen velmi málo kalorií. Čočka je živinami nabitou luštěninou, oblíbenou pro přípravu chutné polévky.

Luštěniny, a především čočka, byly velmi používané v minulosti. Jistě si všichni pamatujeme neoblíbenou polévku ze školní jídelny, nad kterou se většina dětí „šklebila“. Ovšem čočková polévka vůbec nemusí hnědá hrouda bez chuti a fantazie.

Čočka je skvělou zásobárnou rostlinných bílkovin, proto je často vyhledávána vegany a vegetariány. Čočku lze použít do salátu a a pomazánek, ovšem polévka patří nejčastější způsoby přípravy.

Zdroj foto: Foodio / Shutterstock.com

Zdravotní výhody čočky

  • Konzumací čočky snížíte hladinu cholesterolu v těle, děje se to díky vysokému obsahu vlákniny.
  • Čočka obsahuje folát a hořčík, látky přispívající ke zdraví srdce a snížení rizika srdečních chorob.
  • Nerozpustná vláknina přispívá ke zdraví trávicího ústrojí.
  • Rozpustná vláknina zachycuje sacharidy, zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi, což je ideální pro lidi trpící cukrovkou a inzulínovou rezistencí.
  • Čočka má ze všech luštěnin a ořechů nejvyšší obsah rostlinných bílkovin, stavebním kamenem svalů a skvělým pomocníkem při hubnutí.

Jak na vydatnou čočkovou polévku

Zapomeňte na mdlou čočkovou polévku ze školní jídelny a vyzkoušejte náš recept.

Co budete potřebovat:

  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • ¼ hrnku oleje
  • 2 nakrájené mrkve
  • kousek nakrájeného celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana, bazalky
  • bobkový list
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 2 hrnky čočky
  • čerstvý špenát
  • 2 lžíce octa
  • sůl, pepř
Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Postup:

  1. V hrnci, na rozpáleném oleji poduste cibuli, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte česnek, bobkový list, bazalku a oregano. Za neustálého míchání duste asi 3 minuty.
  2. Zalijte vodou, přidejte čočku a rajčata. Na mírném varu vařte minimálně hodinu. Pak přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne. Dochuťte octem, solí a pepřem. Podávejte s chlebem.

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací