Krémová květáková polévka – Rychlý recept

Klasická květáková polévka vám bude chutnat. Je velmi zdravá a její krémovou chuť si zamilujete. Vyzkoušejte recept na poctivou polévku.

Recept na květákovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Pojďme se tedy podívat na recept babiččiny květákové polévky pro 4 porce (osoby). Tuhle polévku můžete připravit i bez smetany, přitom také chutí dobře, v případě pokud smetanu nemůžete nebo nechcete to můžete tedy vyzkoušet bez ní.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Květák propláchněte a rozeberte na malé růžičky.
  2. V zeleninovém vývaru vařte květák do měkka přes 10 minut 
  3. Když změkne, v mixéru celou polévku rozmixujte a dejte opět vařit. (Pokud máte rádi kousky květáku v polévce, nemixujte úplně do hladka)
  4. Smetanu smíchejte s polohrubou moukou do hladka, aby v ní nebyly žádné hrudky, přilijte ji do polévky a nechte ještě chvíli povařit.
  5. Do polévky přidejte mletý pepř (nejlépe bílý) a sůl.
  6. Nakonec do polévky přimíchejte čerstvě nasekanou petrželku.

TIP: Vyzkoušejte recept na zdravé květákové placky, které si zamilujete.

Květáková polévka recept
Zdroj foto: draganica / Shutterstock.com

S čím podávat květákovou polévku?

Podávat můžete květákovou polévku s opečenými krutony nebo čerstvým pečivem. Tahle jednoduchá karfiolová polévka je hotová do 30 minut.

Vyzkoušejte i další chutné recepty na polévky.

Tipy, aby to byla ta nejlepší květáková polévka

Můžete vyzkoušet i další verze této polévky, stačí do ní přidat jen některé další ingredience. Oblíbená je květáková polévka s bramborem, která je vhodná i pro děti.

Máte-li tuto polévku jako nedělní náhradu za klasický vývar, pak vyzkoušejte květákovou polévku s mrkví. Pro hustější květákovou polévku přidejte vejce.

TIP navíc: Chcete-li mít netradiční barvu vaší polévky vyměňte bílý květák za fialový květák.

Jaký má květák přínos pro naše zdraví?

Květák je zelenina, která je velmi prospěšná pro naše zdraví. Je bohatý na vitamíny, cenné minerály i vlákninu, a tak byste se jeho konzumaci rozhodně neměli vyhýbat. Patří mezi nejzdravější potraviny vůbec a chrání naše zdraví.

  • Snižuje záněty – pravidelnou konzumací snížíte například riziko zánětu střev, ale také snižujete možnost vzniku cukrovky či obezity.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny – konzumace květáku je prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva či močového měchýře.
  • Chrání před srdečními onemocněními a poruchami mozku jako je mrtvice.
  • Podporuje detoxikaci organismu a té zlepšuje vaše trávení.
  • Protože je plný antioxidantů, pomáhá vyrovnat hladinu hormonů.

Doporučujeme: Připravte si oblíbený a tradiční pokrm květákový mozeček

Na vašem jídelníčku by neměla chybět květáková polévka se smetanou, která vás ohromí svou jedinečnou chutí – a ani zdaleka nebude připomínat doby školní jídelny, kde jídlo bylo spíš za trest. Zdravou variantou je také fazolová polévka, tu si můžete připravit z čerstvé fazole nebo z fazole z konzervy.


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.