Květáková polévka: Jak si ji doma připravit?

Květák je zelenina, která je velmi prospěšná pro naše zdraví. Je bohatý na vitamíny, cenné minerály i vlákninu, a tak byste se jeho konzumaci rozhodně neměli vyhýbat. Na vašem jídelníčku by neměla chybět květáková polévka, která vás ohromí svou jedinečnou chutí – a ani zdaleka nebude připomínat doby školní jídelny, kde jídlo bylo spíš za trest. 

Zdroj foto: Igor Dutina / Shutterstock.com

Jaký má květák přínos pro naše zdraví?

Květák je více než jen obyčejná zelenina. Patří mezi nejzdravější potraviny vůbec a chrání naše zdraví.

  • Snižuje záněty – pravidelnou konzumací snížíte například riziko zánětu střev, ale také snižujete možnost vzniku cukrovky či obezity.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny – konzumace květáku je prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva či močového měchýře.
  • Chrání před srdečními onemocněními a poruchami mozku jako je mrtvice.
  • Podporuje detoxikaci organismu a té zlepšuje vaše trávení.
  • Protože je plný antioxidantů, pomáhá vyrovnat hladinu hormonů.

Květáková polévka

K přípravě poctivé květákové polévky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • ½ květáku,
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 1 plnou lžíce polohrubé mouky,
  • špetku muškátového oříšku,
  • hrstku čerstvě nasekané petrželky,
  • bílý pepř,
  • sůl.
Zdroj foto: draganica / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Květák propláchněte a rozeberte na malé růžičky.
  2. Vložte ho do vroucího zeleninového vývaru a vařte do měkka zhruba 15 minut.
  3. V mixéru celou polévku rozmixujte a dejte opět vařit.
  4. Smetanu smíchejte s polohrubou moukou do hladka, aby v ní nebyly žádné hrudky, přilijte ji do polévky a nechte ještě chvíli povařit.
  5. Polévku okořeňte čerstvě mletým bílým pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem dle vaší chuti.
  6. Nakonec do polévky přimíchejte čerstvě nasekanou petrželku.

Podávat můžete s opečenými krutony nebo čerstvým pečivem. Celou polévku máte hotovou do 30 minut.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací