Květáková polévka: Recept rychlý a krémový

Klasická květáková polévka vám bude chutnat. Je velmi zdravá a její krémovou chuť si zamilujete. Vyzkoušejte recept na poctivou polévku.

Klasická květáková polévka
Zdroj foto: Igor Dutina / Shutterstock.com

Jaký má květák přínos pro naše zdraví?

Květák je zelenina, která je velmi prospěšná pro naše zdraví. Je bohatý na vitamíny, cenné minerály i vlákninu, a tak byste se jeho konzumaci rozhodně neměli vyhýbat. Patří mezi nejzdravější potraviny vůbec a chrání naše zdraví.

  • Snižuje záněty – pravidelnou konzumací snížíte například riziko zánětu střev, ale také snižujete možnost vzniku cukrovky či obezity.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny – konzumace květáku je prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva či močového měchýře.
  • Chrání před srdečními onemocněními a poruchami mozku jako je mrtvice.
  • Podporuje detoxikaci organismu a té zlepšuje vaše trávení.
  • Protože je plný antioxidantů, pomáhá vyrovnat hladinu hormonů.

Na vašem jídelníčku by neměla chybět květáková polévka se smetanou, která vás ohromí svou jedinečnou chutí – a ani zdaleka nebude připomínat doby školní jídelny, kde jídlo bylo spíš za trest. Zdravou variantou je také fazolová polévka, tu si můžete připravit z čerstvé fazole nebo z fazole z konzervy.

TIP: Vyzkoušejte recept na zdravé květákové placky, které si zamilujete.

Krémová květáková polévka se smotanou

Pojďme se tedy podívat na recept babiččiny květákové polévky pro 4 porce (osoby). Tuhle polévku můžete připravit i bez smetany, přitom také chutí dobře, v případě pokud smetanu nemůžete nebo nechcete to můžete tedy vyzkoušet bez ní.

Suroviny

  • ½ květáku,
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 1 lžíce polohrubé mouky,
  • hrstku čerstvě nasekané petrželky,
  • pepř, (ideálně bílý pepř)
  • sůl.
Květáková polévka
Zdroj foto: draganica / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Květák propláchněte a rozeberte na malé růžičky.
  2. V zeleninovém vývaru vařte květák do měkka přes 10 minut 
  3. Když změkne, v mixéru celou polévku rozmixujte a dejte opět vařit. (Pokud máte rádi kousky květáku v polévce, nemixujte úplně do hladka)
  4. Smetanu smíchejte s polohrubou moukou do hladka, aby v ní nebyly žádné hrudky, přilijte ji do polévky a nechte ještě chvíli povařit.
  5. Do polévky přidejte mletý pepř (nejlépe bílý) a sůl.
  6. Nakonec do polévky přimíchejte čerstvě nasekanou petrželku.

Podávat můžete květákovou polévku s opečenými krutony nebo čerstvým pečivem. Tahle jednoduchá karfiolová polévka je hotová do 30 minut.

Vyzkoušejte i další chutné recepty na polévky.

Tipy pro tu nejlepší květákovou polévku

Můžete vyzkoušet i další verze této polévky, stačí do ní přidat jen některé další ingredience. Oblíbená je květáková polévka s bramborem, která je vhodná i pro děti. Máte-li tuto polévku jako nedělní náhradu za klasický vývar, pak vyzkoušejte květákovou polévku s mrkví. Pro hustější květákovou polévku přidejte vejce.

TIP navíc: Chcete-li mít netradiční barvu vaší polévky vyměňte bílý květák za fialový květák.
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.