Pórková polévka je v kuchyni oblíbeným pokrmem díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů, které obsahuje pórek. Z tohoto příbuzného česneku a cibule uvaříte výbornou polévku.
Zeleninové polévky nabízejí velké množství receptů. Z každé zeleniny je možné připravit hned několik druhů polévek – krémové, s luštěninami, husté, zapražené i bez zásmažky. Pórek zde také sehrává důležitou úlohu. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, takže se do ní může pustit i kuchařským umem nepolíbený začátečník. Podle našeho návodu se mu polévku určitě povede.
Chcete tuto zeleninu pěstovat i u vás doma? Přečtěte si článek jak pěstovat pórek.
TIP: Vyzkoušejte i další vitamínovou bombu a vyzkoušejte recept na květákovou polévku.
Jak připravit pórek do polévky?
I jednoduchá pórková polévka potřebuje nejprve pórek vhodně připravit. To začíná výběrem vhodného kousku zeleniny. Pokud jste odkázáni pouze na zeleninovou část supermarketů, tak vybírejte pórek, který je bez poškození a prasklin v bílé části jeho robustního stonku. Tato bílá část se dá konzumovat i syrová, ale hodí se samozřejmě i do polévek. Tmavou část pórku zpracujte pouze tepelně. Pórek se obvykle krájí na jemná kolečka, která je možné ještě překrojit na menší dílky.
Recept na pórkovou polévku
Tento recept na pórkovou polévku s vejcem zvládnete uvařit během půl hodiny. Jeho příprava je jednoduchá. Polévku můžete nabídnout i dětem, jestliže do ní nepřidáte příliš pepře, případně tam nedáte žádný.
Ingredience
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme pórek. To znamená, že ho opláchneme a bílou část nakrájíme na kolečka, případně ještě překrojíme.
- V kastrolu si na oleji zpěníme hladkou mouku a do ní přidáme nakrájený pórek. Vše opražíme, až pórek zavoní. Pozor, ať ho nepřipálíte.
- Jak je pórek zezlátlý, tak do kastrolu přilijete vodu, osolíte ji a opepříte dle chuti.
- Polévku uvedete do varu a povaříte deset minut do změknutí pórku.
- Mezitím si v hrnku rozšleháte celé vejce a nalijete ho do vroucí polévky. Vidličkou vše rozkvedláte.
- Polévku ještě deset minut provaříte, aby vejce ztuhlo a jednotlivé chutě se spojily.
- Pak už můžete zdravou pórkovou polévku podávat.
Tipy na vylepšení pórkové polévky
- Do polévky lze přidat nakrájenou hlívu ústřičnou a na zahuštění použít zásmažku.
- Jemná pórková polévka bez mouky se zahušťuje bramborami, které se v ní povaří. Vše se pak ponorným mixérem rozmixuje.
- Místo vody lze k rozředění použít zeleninový nebo masový vývar.
- Pórkovou polévku pro děti je možné uvařit z květáku a pórku.
Jak zahustit polévku z pórku?
Na hustou pórkovou polévku se používá buď zakysaná smetana nebo sladká smetana na vaření. Pórková polévka s taveným sýrem je alternativou v případě, že smetanu doma nemáte v zásobě. Místo něho je možné přidat i polotučné nebo plnotučné mléko.
Pórková polévka bez smetany
Zatímco jedni nedají dopustit na její jemnost, jiní ji mají raději bez smetany. V takové případě je možné pórek kombinovat i s jinými druhy zeleniny. Velice chutná kombinace je s mrkví, květákem či s bramborami. V tomto případě se bude jednat o pórkovou polévku dietní, kterou lze využít například při redukční dietě. Jako tuk je nejlépe použít olivový nebo řepkový olej. Ochutit ji lze česnek pro výraznější chuť.
TIP: Vyzkoušejte také oblíbenou hrachovou polévku, která vás zasytí.
Další recepty na polévky