Pórková polévka: Recept rychle a jednoduše

Pórková polévka je v kuchyni oblíbeným pokrmem díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů, které obsahuje pórek. Z tohoto příbuzného česneku a cibule uvaříte výbornou polévku.

Pórková polévka
Zdroj foto: Kiian Oksana / Shutterstock.com

Pórek

Zeleninové polévky nabízejí velké množství receptů. Z každé zeleniny je možné připravit hned několik druhů polévek – krémové, s luštěninami, husté, zapražené i bez zásmažky. Pórek zde také sehrává důležitou úlohu. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, takže se do ní může pustit i kuchařským umem nepolíbený začátečník. Podle našeho návodu se mu polévku určitě povede.

Chcete tuto zeleninu pěstovat i u vás doma? Přečtěte si článek jak pěstovat pórek.

Léčivé účinky pórku

Pórek patří k zelenině, kterou pěstovali již v antickém Římě nebo starověkém Egyptě. Dokonce se o něm zmiňuje i Bible ve Starém zákoně. Pórek stejně jako ostatní druhy zeleniny je bohatý na živiny, které lidské tělo potřebuje. Najdete v něm vitamíny A, B1 a B6, C, E, lutein, z minerálů vápník, draslík, fosfor, železo, mangan, selen. Preventivně pórek pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi, podporuje prokrvování a tvorbu vaziva, přispívá k lepšímu hojení ran a trávení, podporuje činnost ledvin a chuť k jídlu. Z uvedeného vyplývá, že taková pravá pórková polévka nebo babiččina pórková polévka bude přímo vitamínovou bombou.

TIP: Vyzkoušejte i další vitamínovou bombu a vyzkoušejte recept na květákovou polévku.

Jak připravit pórek do polévky

I jednoduchá pórková polévka potřebuje nejprve pórek vhodně připravit. To začíná výběrem vhodného kousku zeleniny. Pokud jste odkázáni pouze na zeleninovou část supermarketů, tak vybírejte pórek, který je bez poškození a prasklin v bílé části jeho robustního stonku. Tato bílá část se dá konzumovat i syrová, ale hodí se samozřejmě i do polévek. Tmavou část pórku zpracujte pouze tepelně. Pórek se obvykle krájí na jemná kolečka, která je možné ještě překrojit na menší dílky.

Pórek do polévky
Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Recept na pórkovou polévku

Tento recept na pórkovou polévku s vejcem zvládnete uvařit během půl hodiny. Jeho příprava je jednoduchá. Polévku můžete nabídnout i dětem, jestliže do ní nepřidáte příliš pepře, případně tam nedáte žádný.

Suroviny

  • 1 středně velký pórek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • olej
  • 1 celé vejce

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme pórek. To znamená, že ho opláchneme a bílou část nakrájíme na kolečka, případně ještě překrojíme.
  2. V kastrolu si na oleji zpěníme hladkou mouku a do ní přidáme nakrájený pórek. Vše opražíme, až pórek zavoní. Pozor, ať ho nepřipálíte.
  3. Jak je pórek zezlátlý, tak do kastrolu přilijete vodu, osolíte ji a opepříte dle chuti.
  4. Polévku uvedete do varu a povaříte deset minut do změknutí pórku.
  5. Mezitím si v hrnku rozšleháte celé vejce a nalijete ho do vroucí polévky. Vidličkou vše rozkvedláte.
  6. Polévku ještě deset minut provaříte, aby vejce ztuhlo a jednotlivé chutě se spojily.
  7. Pak už můžete zdravou pórkovou polévku podávat.
Pórková polévka recept
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Tipy na vylepšení pórkové polévky

  • Do polévky lze přidat nakrájenou hlívu ústřičnou a na zahuštění použít zásmažku.
  • Jemná pórková polévka bez mouky se zahušťuje bramborami, které se v ní povaří. Vše se pak ponorným mixérem rozmixuje.
  • Místo vody lze k rozředění použít zeleninový nebo masový vývar.
  • Pórkovou polévku pro děti je možné uvařit z květáku a pórku.

Jak zahustit polévku?

Na hustou pórkovou polévku se používá buď zakysaná smetana nebo sladká smetana na vaření. Pórková polévka s taveným sýrem je alternativou v případě, že smetanu doma nemáte v zásobě. Místo něho je možné přidat i polotučné nebo plnotučné mléko.

Pórková polévka bez smetany

Zatímco jedni nedají dopustit na její jemnost, jiní ji mají raději bez smetany. V takové případě je možné pórek kombinovat i s jinými druhy zeleniny. Velice chutná kombinace je s mrkví, květákem či s bramborami. V tomto případě se bude jednat o pórkovou polévku dietní, kterou lze využít například při redukční dietě. Jako tuk je nejlépe použít olivový nebo řepkový olej. Ochutit ji lze česnek pro výraznější chuť.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbenou hrachovou polévku, která vás zasytí.

Další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.