Pórková polévka – Rychlý recept plný vitamínov

Pórková polévka je v kuchyni oblíbeným pokrmem díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů, které obsahuje pórek. Z tohoto příbuzného česneku a cibule uvaříte výbornou polévku.

Pórková polévka recept
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Zeleninové polévky nabízejí velké množství receptů. Z každé zeleniny je možné připravit hned několik druhů polévek – krémové, s luštěninami, husté, zapražené i bez zásmažky. Pórek zde také sehrává důležitou úlohu. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, takže se do ní může pustit i kuchařským umem nepolíbený začátečník. Podle našeho návodu se mu polévku určitě povede.

Chcete tuto zeleninu pěstovat i u vás doma? Přečtěte si článek jak pěstovat pórek.

TIP: Vyzkoušejte i další vitamínovou bombu a vyzkoušejte recept na květákovou polévku.

Jak připravit pórek do polévky?

I jednoduchá pórková polévka potřebuje nejprve pórek vhodně připravit. To začíná výběrem vhodného kousku zeleniny. Pokud jste odkázáni pouze na zeleninovou část supermarketů, tak vybírejte pórek, který je bez poškození a prasklin v bílé části jeho robustního stonku. Tato bílá část se dá konzumovat i syrová, ale hodí se samozřejmě i do polévek. Tmavou část pórku zpracujte pouze tepelně. Pórek se obvykle krájí na jemná kolečka, která je možné ještě překrojit na menší dílky.

Recept na pórkovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Tento recept na pórkovou polévku s vejcem zvládnete uvařit během půl hodiny. Jeho příprava je jednoduchá. Polévku můžete nabídnout i dětem, jestliže do ní nepřidáte příliš pepře, případně tam nedáte žádný.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme pórek. To znamená, že ho opláchneme a bílou část nakrájíme na kolečka, případně ještě překrojíme.
  2. V kastrolu si na oleji zpěníme hladkou mouku a do ní přidáme nakrájený pórek. Vše opražíme, až pórek zavoní. Pozor, ať ho nepřipálíte.
  3. Jak je pórek zezlátlý, tak do kastrolu přilijete vodu, osolíte ji a opepříte dle chuti.
  4. Polévku uvedete do varu a povaříte deset minut do změknutí pórku.
  5. Mezitím si v hrnku rozšleháte celé vejce a nalijete ho do vroucí polévky. Vidličkou vše rozkvedláte.
  6. Polévku ještě deset minut provaříte, aby vejce ztuhlo a jednotlivé chutě se spojily.
  7. Pak už můžete zdravou pórkovou polévku podávat.

Tipy na vylepšení pórkové polévky

  • Do polévky lze přidat nakrájenou hlívu ústřičnou a na zahuštění použít zásmažku.
  • Jemná pórková polévka bez mouky se zahušťuje bramborami, které se v ní povaří. Vše se pak ponorným mixérem rozmixuje.
  • Místo vody lze k rozředění použít zeleninový nebo masový vývar.
  • Pórkovou polévku pro děti je možné uvařit z květáku a pórku.

Jak zahustit polévku z pórku?

Na hustou pórkovou polévku se používá buď zakysaná smetana nebo sladká smetana na vaření. Pórková polévka s taveným sýrem je alternativou v případě, že smetanu doma nemáte v zásobě. Místo něho je možné přidat i polotučné nebo plnotučné mléko.

Pórková polévka bez smetany

Zatímco jedni nedají dopustit na její jemnost, jiní ji mají raději bez smetany. V takové případě je možné pórek kombinovat i s jinými druhy zeleniny. Velice chutná kombinace je s mrkví, květákem či s bramborami. V tomto případě se bude jednat o pórkovou polévku dietní, kterou lze využít například při redukční dietě. Jako tuk je nejlépe použít olivový nebo řepkový olej. Ochutit ji lze česnek pro výraznější chuť.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbenou hrachovou polévku, která vás zasytí.


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra