Exotické chilli con carne: Výborný pokrm, který lze připravit s masem, i bez něj

I česká kuchyně je otevřená všemu novému a nechává se inspirovat zahraničím. Náš běžný jídelníček je díky tomu obohacený o spoustu receptů z různých končin světa. Nejen, že běžně se u nás připravují lahůdky z Itálie, Francie či Balkánu, oblíbená jsou i jídla z větších dálek. Typickým pokrmem v Texasu je chilli con carne. I ono už má své místo v našich kuchyních. Pojďme se podívat, co se pod tímto tajuplným názvem skrývá.

Co je chilli con carne?

Chilli con carne z mletého masa je kořeněný dušený pokrm. Při jeho ochutnání byste měli cítit pikantní chuť chilli papriček. Kdo je však nemá rád, nemusí je do jídla přidávat, protože možností, jak chili con carne připravit, je více. Toto jídlo je typické pro americký Texas, odkud se pak dostalo do světa. Zde mu však říkají pouze chilli a každý domorodec už ví, o čem je řeč.

Jaké jsou hlavní přísady chilli con carne?

Už sám název pokrmu ledacos o něm vypovídá – chilli papričky s masem. Ty mu dávají tu správnou chuť, po které vás budou pálit ústa. A pak už záleží na krajových zvyklostech, co se v jednotlivých receptech na chilli con carne objeví. A protože zkrátka nemohou přijít ani vegetariáni, existuje i bezmasá forma tohoto jídla, která je stejně pikantní jako recept klasický. Jen to maso v něm chybí.

Zdroj foto: fired / Shutterstock.com

Jak správně připravit mleté maso na chilli con carne?

Základem tohoto typického texaského pokrmu je hovězí mleté maso, které se dusí. Ovšem před tím, než ho začnete dusit, je třeba maso pořádně opéct na tuku, aby pokrm získal tu správnou chuť. Pokud tak neučiníte, těžko budete dobrou chuť chilli con carne dohánět solí, kořením či dalšími ingrediencemi.

Co se mletého masa týká, klidně může být prorostlejší. Dokonce výsledný pokrm bude díky tomu chutnější.

Až je mleté maso řádně na tuku opečeno, teprve potom se přistoupí k samotnému dušení pokrmu. A dusit ho klidně můžete dlouho, až je maso měkké a vytvoří rozpadlou konzistenci, která je jemná a díky chilli papričce chuťově výrazná.

Koření chilli: pálivé papričky dají jídlu typickou příchuť

Rostou v tropech a subtropech v Indii, Číně, Jižní a Střední Americe, kde se také hojně využívají v pokrmech. Obsahují vitamín C a karoten B. Chilli papričky podporují chuť k jídlu, avšak ve větším množství působí dráždivě. Pěstovali je už Indiáni v předkolumbovské době. Po objevení Ameriky se dostaly díky evropským kupcům do celého světa. Často se používaly jako náhrada za pepř a Maďaři jim děkují za vznik svého typického koření – mleté papriky do guláše.

Zdroj foto: marcin jucha / Shutterstock.com

Složení koření chilli con carne

Kdo nemá doma k dispozici čerstvou chilli papričku, vypomáhá si hotovým kořením chilli con carne, které dá připravovanému pokrmu jeho typickou chuť. Obsahuje papriku, chili a kajenský pepř. Jedná se o pikantní koření, jenž ale raději nepoužívejte do pokrmů, jež budou konzumovat i malé děti.

S čím jíst chilli con carne?

Když už se vám podaří chutné chilli con carne uvařit, určitě si lámete hlavu s tím, jak ho podávat. Nejčastěji se k němu zakusuje pečivo, lze ho zamotat do tortilly nebo podávat s rýží či kuskusem. Záleží na vašich zvyklostech. A někdo si k němu nedá žádnou přílohu, protože jen tak si chilli con carne pořádně vychutná.

Chilli con carne pro děti v pomalém hrnci

I když klasické chilli con carne asi nebude oblíbeným pokrmem malých dětí, existují i recepty umírněné, kde se pálivá paprika vůbec nevyskytuje. Díky tomu lze takový pokrm dítěti klidně předložit.

Postup přípravy:

  • Na chilli con carne v pomalém hrnci si připravíte červené fazole, které si přes noc necháte namočené.
  • Na druhý den pak na tuku osmahnete nakrájenou cibulku, přidáte strouhanou mrkev a česnek. Přidáte drcený kmín, koriandr, sladkou mletou papriku, uzenou mletou papriku a případně i trochu pepře.
  • Vše dobře osmažíte, až zelenina zavoní.
  • Na tuku osmahnete mleté maso a přidáte k zelenině, dobře promícháte a restujete společně.
  • Doplníte rajčaty a namočenými fazolemi, dochutíte případně cukrem.
  • Směs dáte do pomalého hrnce dusit na 4 hodiny. Pokud takový hrnec nemáte, dusíte tak dlouho, až jsou fazole měkké.
  • Hotový pokrm podáváte buď s celozrnným pečivem, rýží nebo v tortille.
Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Zeleninové chilli con carne

Když vám doma chybí mleté maso, a přesto byste rádi připravili chilli con carne, následující recept vás přesvědčí, že i bez něho se pokrm podaří. Důležité je mít k dispozici alespoň červené velké fazole a chilli papričku.

Postup přípravy:

  • Na rostlinném oleji zpěníte cibulku, přidáte nakrájenou chilli papričku a mletou papriku.
  • Osolíte a opepříte.
  • Potom přidáte den předem namočené červené fazole, nakrájená rajčata, doplníte kukuřicí a dusíte doměkka.
  • Jídlo se podává s rýží.

Chilli con carne ze sójového masa

Sójové maso je oblíbené zejména mezi vegetariány. Následující recept ale určitě využijí i ti, co by rádi zhubli nějaký ten kilogram navíc, který je trápí. Recept je poměrně rychlý, protože se používají sterilované fazole, které se nemusí tak dlouho dusit, aby byly měkké.

Postup přípravy:

  • Nejprve si připravíte sójové maso. Lze použít plátky, kostky i nudličky nebo granulát podle toho, co právě máte doma. Uvaříte je dle návodu v osolené vodě. Plátky je třeba nakrájet na menší části.
  • Na rostlinném oleji se orestuje cibulka, na to se vloží sojové maso a opeče.
  • Přidáte rajský protlak, prohřejete a doplníte sterilovanými fazolemi ve slaném nálevu a sterilovanou kukuřici.
  • Osolíte, opepříte, dochutíte chilli papričkou, případně jen mletou sladkou paprikou, nechcete-li mít pokrm příliš pálivý.
  • Společně prohřejete a podáváte buď s pečivem nebo rýží.

Chilli con carne s kuřecím masem

Typické je pro tento texaský pokrm hovězí mleté maso. Ale klidně ho můžete připravit i z masa kuřecího. Bude to netradiční recept, ale není o nic méně chutný.

Postup přípravy:

  • Připravíte si kuřecí maso – steaky nebo prso, které nakrájíte na malé kousky a osmažíte na tuku. Přidáte koření, které máte rádi.
  • Na tuku osmažíte nadrobno nakrájenou cibuli, přidáte nasekanou chilli papričku, sterilovanou kukuřici a fazole.
  • Dochutíte pepřem, utřeným česnekem a kari kořením.
  • Přidáte opečené kuřecí maso a společně chvíli podusíte.
  • Na talíři ozdobíte lžičkou kysané smetany a posypete strouhaným tvrdým sýrem.

Polévka chilli con carne

Kupodivu lze chilli con carne připravit i jako sytou a výživnou přesnídávkovou polévku.

Postup přípravy:

  • V kastrolu na rostlinném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáte mleté maso hovězí, nebo vepřové a opékáte ho. V této fázi přípravy by se nemělo dusit, takže pánev musí být velmi dobře vyhřátá.
  • Jak je maso opečené, doplníte ho sterilovanými červenými fazolemi, rajčaty, nebo rajským protlakem.
  • Zalijete vývarem a osolíte, opepříte, dochutíte česnekem a chilli papričkami.
  • Vše necháte dobře provařit. Minimálně jednu hodinu, aby se jednotlivé chuti prolnuly.
  • Podáváte sypané strouhaným tvrdým sýrem raději v hlubší misce.
Zdroj foto: CCat82 / Shutterstock.com

Špagety chilli con carne

Na způsob chilli con carne lze připravit i špagety. Vychází se přitom z klasického receptu na chilli con carne, na které se používá mleté maso a chilli paprička. Doplníte rajským protlakem nebo rajčaty, paprikou kapií a podusíte doměkka. Dochutíte česnekem i pepřem, podle potřeby osolíte. Mezitím si uvaříte špagety dle návodu, aby byly al dente. Podáváte s připravenou omáčkou chilli con carne a posypané nastrouhaným tvrdý sýrem.

Máte-li rádi nové recepty, určitě si pusťte do přípravy texaského pokrmu chilli con carne. Obohatíte svůj jídelníček o exotické jídlo, které výborně chutná.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací