Kuskus jak ho znáte i neznáte. Vychutnejte si oblíbené pokrmy na sladko i na slano

Kuskus je pokrm vyrobený z krupice pšenice, ječmene nebo prosa, spařenou do malých krupicových kuliček. Ačkoliv jeho příprava může být podobná luštěninám, ve skutečnosti se jedná těstoviny.

V mnoha zemích je velmi oblíbenou přílohou k hlavnímu jídlu, ovšem výborná je i jeho sladká či salátová verze.

Zdroj foto: Iaroshenko Maryna / Shutterstock.com

Kuskus na sladko

Čím jiným začít den než vynikajícím sladkým a výživným pokrmem. Kuskus na sladko je skvělou alternativou ovesné kaše.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky mléka,
  • 2 lžíce medu,
  • 3 lžičky mleté skořice,
  • 2 hrnky kuskusu,
  • 1/3 hrnku sušených meruněk,
  • 1/3 hrnku sušených rozinek,
  • ½ hrnku mandlí.

    Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Do hrnce nalijte mléko, přidejte med a skořici – a přiveďte k varu. Poté vmíchejte kuskus, plamen vypněte, zakryjte pokličkou a nechte stát asi 5 minut.
  2. Nakonec vmíchejte sušené ovoce a mandle.

Pečený pekanový kuskus se sušenými rajčaty a houbami

Máte rádi lehká, a přitom výživná jídla? Tento kuskus jistě potěší jak vaše oči, tak váš žaludek.

Zdroj foto: SergeyMarina / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 2/3 hrnku pekanových ořechů,
  • 1 ½ hrnku čerstvých hub,
  • 1 cibuli,
  • 1 lžíci česneku,
  • 3 lžičky másla,
  • 1 ¼ šálku vody
  • 180 gramů kuskusu,
  • 1 skleničku sušených rajčat,
  • parmezán podle chuti,
  • sůl, pepř,
  • na ozdobení – okurek, červená paprika, mandle.

Postup přípravy:

  1. Pekanové ořechy naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby.
  2. Tu zapněte na 170 stupňů a ořechy 20-30 minut v troubě opražte.
  3. V hluboké pánvi rozpusťte na středním plamenu 1 lžíci másla, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a houby.
  4. Restujte 5-7 minut (do doby, než suroviny nezměknou) a poté dejte stranou.
  5. V hrnci rozpusťte dvě lžičky másla, do něhož nalijte vodu a přiveďte k varu.
  6. Do skleněné mísy nasypte kuskus, který zalijte horkou vodou s máslem.
  7. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte 7-10 minut odstát (než kuskus absorbuje veškerou vodu).
  8. Do hotového kuskusu vmíchejte pekanové ořechy, houbovou směs, sušená rajčata a parmazán. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Všechny přísady vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pokud je polévka moc hustá, zředit ji můžete vodou nebo mandlovým mlékem.
  10. Poté ji vložte do lednice na dvě hodiny. Vychlazenou podávejte s nakrájenou okurkou, červenou paprikou a plátky mandlí.

Kuskus s tuňákem

Pokud jste vyznavači zdravého stravování, kuskus s tuňákem je ideální pokrm jak na oběd, tak k večeři. Nebojte se přípravy, ta je velmi jednoduchá.

Zdroj foto: Darina Silina / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 1 plechovku fazolí,
  • 250 gramů rajčat,
  • řapíkatý celer,
  • 1/3 hrnku červené cibule a několik plátků cibule na ozdobu,
  • 1/4 hrnku pažitky,
  • 1/4 šálku nasekaných listů čerstvé petrželky,
  • 1 ½ lžíce kapary,
  • 2 plechovky kvalitního tuňáka v olivovém oleji,
  • 1 lžičku sladké papriky,
  • mletý kmín, sůl, pepř,
  • 1 lžičku bílého octa,
  • 1 lžičku citronové šťávy,
  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje,
  • 2 vejce naměkko,
  • 250 gramů kuskusu.

Postup přípravy:

  1. Do velké mísy dejte fazole (nasypte do sítka a propláchněte), rajčata překrojená na půlky, cibuli, pažitku, petržel, celer a kapary.
  2. Tuňáka z plechovky vytáhněte, překrojte na menší kousky a vložte k fazolové směsi. Přidejte sůl, pepř, sladkou papriku, mletý kmín, ocet, citronovou šťávu a olivový olej.
  3. Vše jemně promíchejte a nechejte chvíli stát, aby se promísila kombinace chutí.
  4. Mezitím si připravte kuskus, který zalijete horkou vodou a necháte stát asi 7 minut.
  5. Jakmile máte hotovo, můžete servírovat – kuskus dejte na talíř a na něj připravenou fazolovou směs s tuňákem.
  6. Nakonec dozdobte bylinkami, překrojenými vejci a cibulí.

Už jste někdy kuskus připravovali nebo o něm slyšíte poprvé? Věříme, že jsme pro vás vybrali ta nejchutnější jídla, co si zamilujete.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací