Kuskus: Recept 3x jinak. Oblíbené jídlo na sladko i slano

Kuskus je zdravé a chutné jídlo, které si můžete připravit na více způsobů. Kuskus recepty jsou oblíbené na sladko i na slano, třeba s tuňákem. Vyzkoušejte oblíbené recepty.

Co je kuskus?

Kuskus je pokrm vyrobený z krupice pšenice, ječmene nebo prosa, spařenou do malých krupicových kuliček.

V mnoha zemích je velmi oblíbenou přílohou k hlavnímu jídlu, ovšem výborná je i jeho sladká či salátová verze.

Je kuskus těstovina?

Ano, jedná se o těstovinu, ačkoliv jeho příprava může být podobná luštěninám.

TIP: Další oblíbené recepty na těstoviny

Je kuskus dietní?

Ano, můžeme jej zařadit do dietní stravy. Má mnoho vitamínů, železo a vápník.

Existuje několik druhů kuskusů, tak třeba:

  • Celozrnný kuskus
  • Kuskus perlový

Jak uvařit kuskus?

Existuje více možností jak připravit kuskus. 

  1. Potřebné množství kuskusu dejte do misky.
  2. Zalijte ho celý hořkou vodou (můžete i s máslem) a misku přikryjte potravinářskou fólií.
  3. Kuskus by měl absorbovat vodu do 7-10 minut a následně s ním můžete dále pracovat.
kuskus
Zdroj foto: Iaroshenko Maryna / Shutterstock.com

Kuskus recepty

Když už víme jak se vaří kuskus, můžeme se pustit do základních receptů. 

Kuskus na sladko

Čím jiným začít den než vynikajícím sladkým a výživným pokrmem. Recept na kuskus na sladko je skvělou alternativou ovesné kaše.

Suroviny

  • 2 hrnky mléka,
  • 2 lžíce medu,
  • 3 lžičky mleté skořice,
  • 2 hrnky kuskusu,
  • 1/3 hrnku sušených meruněk,
  • 1/3 hrnku sušených rozinek,
  • ½ hrnku mandlí.
 

Postup přípravy:

  1. Do hrnce nalijte mléko, přidejte med a skořici – a přiveďte k varu. Poté vmíchejte kuskus, plamen vypněte, zakryjte pokličkou a nechte stát asi 5 minut.
  2. Nakonec vmíchejte sušené ovoce a mandle.
Kuskus na sladko
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Pečený pekanový kuskus se zeleninou

Máte rádi lehká, a přitom výživná jídla? Tento kuskus se zeleninou jistě potěší jak vaše oči, tak váš žaludek. Připravte si zeleninový kuskus se sušených rajčat s okurkou a paprikou.

Suroviny

  • 2/3 hrnku pekanových ořechů,
  • 1 ½ hrnku čerstvých hub,
  • 1 cibuli,
  • 1 lžíci česneku,
  • 3 lžičky másla,
  • 1 ¼ šálku vody
  • 180 gramů kuskusu,
  • 1 skleničku sušených rajčat,
  • parmezán podle chuti,
  • sůl, pepř,
  • na ozdobení – okurek, červená paprika, mandle.

Příprava kuskusu:

  1. Pekanové ořechy naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby.
  2. Tu zapněte na 170 stupňů a ořechy 20-30 minut v troubě opražte.
  3. V hluboké pánvi rozpusťte na středním plamenu 1 lžíci másla, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a houby.
  4. Restujte 5-7 minut (do doby, než suroviny nezměknou) a poté dejte stranou.
  5. V hrnci rozpusťte dvě lžičky másla, do něhož nalijte vodu a přiveďte k varu.
  6. Do skleněné mísy nasypte kuskus, který zalijte horkou vodou s máslem.
  7. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte 7-10 minut odstát (než kuskus absorbuje veškerou vodu).
  8. Do hotového kuskusu vmíchejte pekanové ořechy, houbovou směs, sušená rajčata a parmazán. Dochuťte solí a pepřem.
  9. Všechny přísady vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pokud je polévka moc hustá, zředit ji můžete vodou nebo mandlovým mlékem.
  10. Poté ji vložte do lednice na dvě hodiny. Vychlazenou podávejte s nakrájenou okurkou, červenou paprikou a plátky mandlí.
Zdroj foto: SergeyMarina / Shutterstock.com

Kuskus s tuňákem

Pokud jste vyznavači zdravého stravování, kuskus s tuňákem je ideální pokrm jak na oběd, tak k večeři. Nebojte se přípravy kuskusu, ta je velmi jednoduchá.

Suroviny

  • 1 plechovku fazolí,
  • 250 gramů rajčat,
  • řapíkatý celer,
  • 1/3 hrnku červené cibule a několik plátků cibule na ozdobu,
  • 1/4 hrnku pažitky,
  • 1/4 šálku nasekaných listů čerstvé petrželky,
  • 1 ½ lžíce kapary,
  • 2 plechovky kvalitního tuňáka v olivovém oleji,
  • 1 lžičku sladké papriky,
  • mletý kmín, sůl, pepř,
  • 1 lžičku bílého octa,
  • 1 lžičku citronové šťávy,
  • ¼ hrnku extra panenského olivového oleje,
  • 2 vejce naměkko,
  • 250 gramů kuskusu.

Postup přípravy:

  1. Do velké mísy dejte fazole (nasypte do sítka a propláchněte), rajčata překrojená na půlky, cibuli, pažitku, petržel, celer a kapary.
  2. Tuňáka z plechovky vytáhněte, překrojte na menší kousky a vložte k fazolové směsi. Přidejte sůl, pepř, sladkou papriku, mletý kmín, ocet, citronovou šťávu a olivový olej.
  3. Vše jemně promíchejte a nechejte chvíli stát, aby se promísila kombinace chutí.
  4. Mezitím si připravte kuskus, který zalijete horkou vodou a necháte stát asi 7 minut.
  5. Jakmile máte hotovo, můžete servírovat – kuskus dejte na talíř a na něj připravenou fazolovou směs s tuňákem.
  6. Nakonec dozdobte bylinkami, překrojenými vejci a cibulí.
kuskus s tuňákem
Zdroj foto: Darina Silina / Shutterstock.com

Už jste ho někdy připravovali nebo o něm slyšíte poprvé? Věříme, že jsme pro vás vybrali ta nejchutnější jídla, co si zamilujete. Oblíbená je také verze kuskus s kuřecím masem.


Další oblíbené recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra