Čevabčiči trochu jinak: Naučte se vylepšenou přípravu, na které si pochutná celá rodina
Kdo přemýšlí, co uvařit k obědu a je příznivcem masitých pokrmů, jistě neodmítne možnost udělat si doma výborné čevabčiči. Tento pokrm svou chutí i tvarem připomíná trochu sekanou.

Pokud tedy nejste vegetarián a už opravdu nevíte, co uvařit rodině na oběd, čevabčiči určitě nikdo nepohrdne. Jeho příprava je rychlá, snadná a výsledek rozhodně stojí za to!
Co to čevabčiči je? Jeho původ a podoba
Čevabčiči (nebo se také můžete setkat s označením čevapčiči, přičemž upotřebit můžete obě varianty), je typicky turkické jídlo, jehož domovinou je Srbsko a Balkán obecně. Jedná se o podlouhlé kousky kořeněného mletého masa o stejné velikosti. Můžete je jíst smažené na špejli, a to buď na grilu nebo jednoduše v pánvi či v troubě.
Vytvořit je můžete nejen z hovězího, ale také z vepřového nebo ze směsi těchto dvou typů masa. Už tedy víte, jak pokrm vypadá. Tak se pojďte seznámit s klasickým receptem i jeho obdobami. Uvidíte, že se vám brzy budou sbíhat sliny!
Co obsahuje klasické čevabčiči
Jeho podoba se přenáší z generace na generaci už několik století a nikdy neztratilo ze své výjimečnosti. Originální čevabčiči (jelikož se dělá právě v Srbsku) se dělá z jehněčího masa. Pokud jej však chcete nahradit jiným druhem masa, zvolíte vepřové, hovězí nebo jejich směs. Dalšími přísadami jsou mletá paprika, česnek, cibule, pepř a sůl, a také chilli a majoránka. Z uvedeného vyplývá, že maso žádné zvláštní přísady již neobsahuje a je jen výrazně okořeněno. Ostatně originální recept si můžete doma připravit sami, připravili jsme ho pro vás zde.
Stejná receptura, ale dokonalejší gurmánský zážitek
Nejšťavnatější a nejchutnější je „vylepšená“ verze tohoto jídla, obalená tenkými proužky slaniny.
Na toto originální čevabčiči budete potřebovat:
- mleté maso – 500 g,
- cibule – 1 ks,
- tenké plátky slaniny – 1 balení,
- sůl,
- směs mletého koření vhodného na maso.
Postup přípravy:
Maso nakupte u svého řezníka nejlépe v celku a namelte až doma. Mleté maso prodávané v obchodech nemusí obsahovat přesně to, co byste si přáli, a tak je tato varianta přece jen jistější.
- Do mletého masa (čím kvalitnější maso, tím bude čevabčiči lepší) vmíchejte čerstvě nakrájenou cibuli. Bude tak znatelně chutnější a šťavnatější. Čím jemněji bude cibule nakrájena, tím lépe. Kousky cibule by měly být rovnoměrně vmíchány do nahrubo namletého masa.
- Spolu s cibulí můžeme do masa vmíchat sůl a celou porci připraveného koření. Jejich výběr závisí na vkusu společnosti shromážděné u stolu.
- Důkladně promíchané, dobře osolené mleté maso, jako při výrobě kebabu, dobře zpracujeme do jedné hmoty.
- Při smažení se z něj vyrobené čevabčiči nebude rozpadat.
- Plátky slaniny, které v receptu použijete, by měly být co nejtenčí, proto je dobré nechat si slaninu nakrájet přímo v obchodě. Pokud je vámi vybraná slanina tlustá, budete ji muset nakrájet na co nejtenčí doma, a to bývá občas problém. Je čas rozdělit hotové mleté maso na stejné porce, přičemž každý kousek má tvar klobásy.
- Takto vytvořené klobásky z mletého masa jemně omotejte stužkami slaniny. Všechny připravené čevabčiči můžete smažit najednou nebo si pár uložit do mrazáku na jindy.
- Na suchou pánev dejte čevabčiči již obalené ve slanině. Tuk v něm obsažený bude stačit na smažení.
- Opečte jej ze všech stran, jemně otáčejte, aby se směs nerozpadla. Měly by mít zlatohnědou kůrku.
Čevabčiči ve slanině, ozdobené čerstvými bylinkami, jako je koriandr a rukola, můžeme podávat s různými omáčkami. Taky je můžete doplnit jen chlebem a hořčicí. Pochutnáte si v každém případě. Nám nezbývá než popřát dobrou chuť!
Zdroj: toprecepty.cz