Čevabčiči trochu jinak: Naučte se vylepšenou přípravu, na které si pochutná celá rodina

Kdo přemýšlí, co uvařit k obědu a je příznivcem masitých pokrmů, jistě neodmítne možnost udělat si doma výborné čevabčiči. Tento pokrm svou chutí i tvarem připomíná trochu sekanou.

Zdroj foto: Martin Veleta / Shutterstock.com

Pokud tedy nejste vegetarián a už opravdu nevíte, co uvařit rodině na oběd, čevabčiči určitě nikdo nepohrdne. Jeho příprava je rychlá, snadná a výsledek rozhodně stojí za to!

Co to čevabčiči je? Jeho původ a podoba

Čevabčiči (nebo se také můžete setkat s označením čevapčiči, přičemž upotřebit můžete obě varianty), je typicky turkické jídlo, jehož domovinou je Srbsko a Balkán obecně. Jedná se o podlouhlé kousky kořeněného mletého masa o stejné velikosti. Můžete je jíst smažené na špejli, a to buď na grilu nebo jednoduše v pánvi či v troubě.

Vytvořit je můžete nejen z hovězího, ale také z vepřového neboze směsi těchto dvou typů masa. Už tedy víte, jak pokrm vypadá. Tak se pojďte seznámit s klasickým receptem i jeho obdobami. Uvidíte, že se vám brzy budou sbíhat sliny!

Co obsahuje klasické čevabčiči

Jeho podoba se přenáší z generace na generaci už několik století a nikdy neztratilo ze své výjimečnosti. Originální čevabčiči (jelikož se dělá právě v Srbsku) se dělá z jehněčího masa. Pokud jej však chcete nahradit jiným druhem masa, zvolíte vepřové, hovězí nebo jejich směs. Dalšími přísadami jsou mletá paprika, česnek, cibule, pepř a sůl, a také chilli a majoránka.  Z uvedeného vyplývá, že maso žádné zvláštní přísady již neobsahuje a je jen výrazně okořeněno. Ostatně originální recept si můžete doma připravit sami, připravili jsme ho pro vás zde.

Stejná receptura, ale dokonalejší gurmánský zážitek

Nejšťavnatější a nejchutnější je „vylepšená“ verze tohoto jídla, obalená tenkými proužky slaniny.

Na toto originální čevabčiči budete potřebovat:

  • mleté ​​maso – 500 g,
  • cibule – 1 ks,
  • tenké plátky slaniny – 1 balení,
  • sůl,
  • směs mletého koření vhodného na maso.

Postup přípravy:

Maso nakupte u svého řezníka nejlépe v celku a namelte až doma. Mleté maso prodávané v obchodech nemusí obsahovat přesně to, co byste si přáli, a tak je tato varianta přece jen jistější.

  1. Do mletého masa (čím kvalitnější maso, tím bude čevabčiči lepší) vmíchejte čerstvě nakrájenou cibuli. Bude tak znatelně chutnější a šťavnatější. Čím jemněji bude cibule nakrájena, tím lépe. Kousky cibule by měly být rovnoměrně vmíchány do nahrubo namletého masa.
  2. Spolu s cibulí můžeme do masa vmíchat sůl a celou porci připraveného koření. Jejich výběr závisí na vkusu společnosti shromážděné u stolu.
  3. Důkladně promíchané, dobře osolené mleté ​​maso, jako při výrobě kebabu, dobře zpracujeme do jedné hmoty.
  4. Při smažení se z něj vyrobené čevabčiči nebude rozpadat.
  5. Plátky slaniny, které v receptu použijete, by měly být co nejtenčí, proto je dobré nechat si slaninu nakrájet přímo v obchodě. Pokud je vámi vybraná slanina tlustá, budete ji muset nakrájet na co nejtenčí doma, a to bývá občas problém. Je čas rozdělit hotové mleté ​​maso na stejné porce, přičemž každý kousek má tvar klobásy.
  6. Takto vytvořené klobásky z mletého masa jemně omotejte stužkami slaniny. Všechny připravené čevabčiči můžete smažit najednou nebo si pár uložit do mrazáku na jindy.
  7. Na suchou pánev dejte čevabčiči již obalené ve slanině. Tuk v něm obsažený bude stačit na smažení.
  8. Opečte jej ze všech stran, jemně otáčejte, aby se směs nerozpadla. Měly by mít zlatohnědou kůrku.

Čevabčiči ve slanině, ozdobené čerstvými bylinkami, jako je koriandr a rukola, můžeme podávat s různými omáčkami. Taky je můžete doplnit jen chlebem a hořčicí. Pochutnáte si v každém případě. Nám nezbývá než popřát dobrou chuť!

Zdroj: toprecepty.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací