ReceptyTěstovinyVečeře

Špagety carbonara – Pravé italské jídlo

Špagety carbonara – Pravé italské jídlo

Špagety carbonara jsou italskou lahůdkou. V česku se také nazývají špagety po uhlířsku. Vyzkoušejte jednoduchý recept a připravte výjimečné těstoviny carbonara.

Až hříšně krémové špagety carbonara s vejcem vás naprosto ohromí svou chutí. Příprava pasty carbonara a špaget je až směšně jednoduché a skvělé jídlo připravíte do 20 minut. Jediné, na co si musíte dávat dobrý pozor, je kvalita surovin. Ta totiž dokáže velmi ovlivnit konečný výsledek. Proto na nich nešetřete.

Špagety carbonara
Zdroj foto: MariaKovaleva / Shutterstock.com

Italské těstoviny carbonara

Věděli jste, že Italové jedí špagety na oběd jako první chod? Místo polévky tak mají na stole takové skvosty, jako jsou právě těstoviny špagety carbonara (italsky Spaghetti carbonara). Proto také u nich není zvykem dávat si omáčky carbonara se špagetami plný talíř, jako u nás, ale pouze malé množství – jen tak na chuť. Proto jejich těstoviny s omáčkou musí být také jednoduché a rychlé na přípravu, což carbonara rozhodně jsou. Vyzkoušejte i vy chuť Itálie a připravte si toto vynikající jídlo. Italské spaghetti carbonara po česku známe aj pod názvem špagety po uhlířsku.

Jak vznikl název uhlířské špagety není příliš známo. Je možné, že tento název vznikl podle řemesla uhlířství, ve kterém dělníci vyráběli dřevěné uhlí.

TIP: Vyzkoušejte i další recepty na těstoviny.

Recept na špagety carbonara

Pravé italské špagety ala carbonara zvládnete připravit za 20 minut. Připravte si rychlé špagety pro 4 osoby.

Jak se tedy vaŕí špagety a jak připravit omáčku carbonara?

Ingredience

  • 100 g pancetty (v nouzi postačí anglická slanina)
  • 3 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • sůl, pepř
  • parmezán

Postup přípravy

  1. Na pánvi si osmažte do křupava na kostky nakrájenou slaninu a česnek rozdrcený nožem naplocho. Ve chvíli, kdy se začne česnek připalovat, vyndejte ho.
  2. Do misky si vyklepněte vejce a trochu je vidličkou promíchejte.
  3. Uvařte špagety al dente, sceďte je a rychle vraťte do hrnce tak, že v nich troška vody zůstane. Do horkých špaget přimíchejte vejce. Teplem by měla vejce na špagetách ulpívat a houstnout.
  4. Na závěr přimíchejte slaninu a na talířích posypejte troškou strouhaného parmazánu. Můžete přidat i sekanou hladkolistou petrželku.
spaghetti carbonara
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Trochu strouhaného parmazánu (kvalitní značky parmezánu jsou třeba Albert, Zanetti, Gran Moravia, Parmigiano Reggiano) si nechte na posypání hotového pokrmu. Pokud nemáte uzený bůček, můžete si připravit jako tak zdravé špagety carbonara se slaninou. Takto připravené špagety alla carbonara ihned podávejte.

Italské jídlo lasagne mohou být dalším obědem, který doma připravíte. Vyzkoušejte domácí lasagne.

Zdroj: simplyrecipes.com, delish.com


Další recepty na těstoviny

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)