Špagety carbonara jsou italskou lahůdkou. V česku se také nazývají špagety po uhlířsku. Vyzkoušejte jednoduchý recept a připravte výjimečné těstoviny carbonara.
Až hříšně krémové špagety carbonara s vejcem vás naprosto ohromí svou chutí. Příprava pasty carbonara a špaget je až směšně jednoduché a skvělé jídlo připravíte do 20 minut. Jediné, na co si musíte dávat dobrý pozor, je kvalita surovin. Ta totiž dokáže velmi ovlivnit konečný výsledek. Proto na nich nešetřete.
Italské těstoviny carbonara
Věděli jste, že Italové jedí špagety na oběd jako první chod? Místo polévky tak mají na stole takové skvosty, jako jsou právě těstoviny špagety carbonara (italsky Spaghetti carbonara). Proto také u nich není zvykem dávat si omáčky carbonara se špagetami plný talíř, jako u nás, ale pouze malé množství – jen tak na chuť. Proto jejich těstoviny s omáčkou musí být také jednoduché a rychlé na přípravu, což carbonara rozhodně jsou. Vyzkoušejte i vy chuť Itálie a připravte si toto vynikající jídlo. Italské spaghetti carbonara po česku známe aj pod názvem špagety po uhlířsku.
Jak vznikl název uhlířské špagety není příliš známo. Je možné, že tento název vznikl podle řemesla uhlířství, ve kterém dělníci vyráběli dřevěné uhlí.
TIP: Vyzkoušejte i další recepty na těstoviny.
Recept na špagety carbonara
Pravé italské špagety ala carbonara zvládnete připravit za 20 minut. Připravte si rychlé špagety pro 4 osoby.
Jak se tedy vaŕí špagety a jak připravit omáčku carbonara?
Ingredience
- 100 g pancetty (v nouzi postačí anglická slanina)
- 3 vejce
- 1 stroužek česneku
- olej
- sůl, pepř
- parmezán
Postup přípravy
- Na pánvi si osmažte do křupava na kostky nakrájenou slaninu a česnek rozdrcený nožem naplocho. Ve chvíli, kdy se začne česnek připalovat, vyndejte ho.
- Do misky si vyklepněte vejce a trochu je vidličkou promíchejte.
- Uvařte špagety al dente, sceďte je a rychle vraťte do hrnce tak, že v nich troška vody zůstane. Do horkých špaget přimíchejte vejce. Teplem by měla vejce na špagetách ulpívat a houstnout.
- Na závěr přimíchejte slaninu a na talířích posypejte troškou strouhaného parmazánu. Můžete přidat i sekanou hladkolistou petrželku.
Trochu strouhaného parmazánu (kvalitní značky parmezánu jsou třeba Albert, Zanetti, Gran Moravia, Parmigiano Reggiano) si nechte na posypání hotového pokrmu. Pokud nemáte uzený bůček, můžete si připravit jako tak zdravé špagety carbonara se slaninou. Takto připravené špagety alla carbonara ihned podávejte.
Italské jídlo lasagne mohou být dalším obědem, který doma připravíte. Vyzkoušejte domácí lasagne.
Zdroj: simplyrecipes.com, delish.com
Další recepty na těstoviny