Špagety carbonara. Jednoduchý recept pro dokonalé jídlo

Špagety carbonara jsou italskou lahůdkou. V česku se také nazývají špagety po uhlířsku. Vyzkoušejte jednoduchý recept a připravte výjimečné těstoviny carbonara.

Až hříšně krémové špagety carbonara s vejcem vás naprosto ohromí svou chutí. Příprava pasty carbonara a špaget je až směšně jednoduché a skvělé jídlo připravíte do 20 minut. Jediné, na co si musíte dávat dobrý pozor, je kvalita surovin. Ta totiž dokáže velmi ovlivnit konečný výsledek. Proto na nich nešetřete.

Těstoviny - Špagety carbonara
Zdroj foto: MariaKovaleva / Shutterstock.com

Italské těstoviny carbonara

Věděli jste, že Italové jedí špagety na oběd jako první chod? Místo polévky tak mají na stole takové skvosty, jako jsou právě těstoviny špagety carbonara (italsky Spaghetti carbonara). Proto také u nich není zvykem dávat si omáčky carbonara se špagetami plný talíř, jako u nás, ale pouze malé množství – jen tak na chuť. Proto jejich těstoviny s omáčkou musí být také jednoduché a rychlé na přípravu, což carbonara rozhodně jsou. Vyzkoušejte i vy chuť Itálie a připravte si toto vynikající jídlo. Italské spaghetti carbonara po česku známe aj pod názvem špagety po uhlířsku.

Jak vznikl název uhlířské špagety není příliš známo. Je možné, že tento název vznikl podle řemesla uhlířství, ve kterém dělníci vyráběli dřevěné uhlí.

Vyzkoušejte i další recepty na těstoviny.

Recept na špagety carbonara

Pravé italské špagety ala carbonara zvládnete připravit za 20 minut. Připravte si rychlé špagety pro 4 osoby.

Jak se tedy vaŕí špagety a jak připravit omáčku carbonara?

Suroviny

  • 100 g pancetty, nebo domácího uzeného bůčku,
  • 20 g másla,
  • 50 g tvrdého ovčího sýra,
  • 50 g parmazánu,
  • 3 vejce velikosti M,
  • 350 g kvalitních špaget,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a čerstvě mletý pepř.
Italske spaghetti carbonara na talíři
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Připrava špaget carbonara krok za krokem

  1. Udělat špagety není složité. Nejprve si připravte velký hrnec, do kterého dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Ty tam vložte, až bude voda vařit.
  2. Pancettu nebo uzený bůček nakrájejte najemno a sýry nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. V malé misce rozšlehejte vejce, které osolíte a opepříte.
  4. Česnek rozdrťte.
  5. Ve středně velké pánvi rozpusťte máslo a vsypte bůček a česnek. Smažte zhruba 5 minut na středním ohni. Až je bůček osmažen dozlatova, přidejte na pánev uvařené špagety a kleštičkami je promíchejte s obsahem pánve.
  6. K rozšlehaným vejcím přidejte sýr – a celý obsah přidejte ke špagetám, které jste těsně před tím stáhli z ohně. Můžete přidat i trochu vody.

Trochu strouhaného parmazánu (kvalitní značky parmezánu jsou třeba Albert, Zanetti, Gran Moravia, Parmigiano Reggiano) si nechte na posypání hotového pokrmu. Pokud nemáte uzený bůček, můžete si připravit jako tak zdravé špagety carbonara se slaninou. Takto připravené špagety alla carbonara ihned podávejte.

Italské jídlo lasagne mohou být dalším obědem, který doma připravíte. Vyzkoušejte domácí lasagne.

Zdroj: simplyrecipes.com, delish.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.