Připravte si domácí bramborový knedlík

Domácí bramborový knedlík by měla zvládnout každá kuchařka. Je to totiž oblíbená pochoutka českých domácností a mají ho rádi snad všichni. I když zdánlivě vypadá jeho příprava složitě, není na něm nic těžkého. Stačí znát jen pár základních fíglů, jak na něj, aby se vám nerozpadl, nebo naopak nebyl tvrdý jak beton.

Zdroj foto: Viktor1 / Shutterstock.com

Pár rad, které se vám budou hodit

Základem dobrého knedlíku jsou kvalitní brambory. Použijte ty salátové, nesmějí být ale přezrálé. Měli byste je vařit ve slupce a nejlépe den předem, aby pěkně vychládly, odležely se, a hlavně byly suché – ale nevařte je úplně doměkka. Se solí nešetřete, protože brambory jí hodně vstřebají do sebe. Ale dejte si pozor, aby konečný výsledek pak nebyl zbytečně moc přesolený. Raději těsto před dokončením ochutnejte.

Bramborový knedlík příprava

Než se pustíte do přípravy, nachystejte si tyto suroviny, které vám vyjdou na 4 porce:

  • 1 kg vařených brambor,
  • 2 vejce velikosti M,
  • 2 lžičky klasické kuchyňské soli,
  • 100 g dětské krupičky (můžete použít i hrubou mouku, ale knedlíky nebudou tak dobré),
  • 1 lžíci solamylu.
Zdroj foto: Viktor1 / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Nejprve si uvařte brambory ve slupce v dostatečném množství dobře osolené vody.
  2. Po uvaření slijte vodu a nechte brambory zcela vychladnout a proschnout.
  3. Připravte si jemné struhadlo, brambory zbavte slupky a všechny nastrouhejte.
  4. Těsto zpracovávejte na vále. Vysypte na něj brambory, posypte je krupičkou, solí a solamylem.
  5. Přidejte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta, které ale nesmí být lepkavé.
  6. Pokud se vám zdá příliš řídké, zahustěte ho ještě krupičkou nebo hrubou moukou.
  7. Hotové těsto rozdělte na 4 stejnoměrné bochánky, které rozválejte do tvaru knedlíku a dejte do vařící osolené vody.
  8. Uvařené knedlíky poznáte tak, že budou plavat na povrchu. Trvá to zhruba 10 minut.

Při výrobě těsta na bramborové knedlíky musíte pracovat rychle, protože čím více jej budete hníst, tím bude řidší.

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.