Recept na domácí kváskový chléb snadno a rychle

Čerstvý a voňavý chléb, křupavá kůrka – také zbožňujete chuť a vůni chleba právě vytaženého z pece? Věřte tomu, že to dokážete sami doma, kdykoliv jen budete chtít! Pokud nemůžete nebo nechcete jít každý den do pekárny, musí přijít pekárna k Vám!

Suroviny k upečení domácího chleba jsou snadno dostupné, pečicí trouba se běžně nachází v každé domácnosti, a když budete chtít, čas si uděláte. Jediná a zásadní věc, kterou si musíte obstarat, je kvásek. Čerstvý se dá sehnat přímo v pekárně nebo u lidí, kteří již chleba pečou (najdete je na kváskové mapě). Můžete si také koupit sušený, ale jeho „probuzení“ chvilku trvá a začínající pekaře by to mohlo od pečení odradit, takže začněte určitě s čerstvým.

Vycházíme tedy z toho, že kvásek jsme úspěšně sehnali. Připravíme si zbývající suroviny:


Ingredience:

  • 150 g   žitné mouky (nejlépe chlebová),
  • 300 g   pšeničné mouky (také chlebová),
  • 330 ml   vody,
  • 1.5 čl   soli,
  • 1 čl   kmínu,
  • navíc můžeme přidat – koriandr, semínka (slunečnicová, dýňová, chia, sezamová či jiná).

Proces výroby má tři úrovně. Vzhledem k tomu, že chlebu celkem trvá, než se „vyklube“ v celé své kráse, je důležité si je správně načasovat.

Příprava kvásku – večer

  • do mísy dáme 150 g žitné mouky, 150 g vody a lžíci kvásku,
  • zamícháme, vyrobíme husté těsto, celou mísu dáme do sáčku a uzavřeme gumičkou či provázkem,
  • necháme kynout asi 12 hodin.
Připravený kvásek
Připravený kvásek

Příprava těsta – ráno

  • nikdy nezapomeňte na první krok – z mísy odebereme lžíci kvásku a vrátíme ho do lednice! Použijeme ho zase příště a takto si ho můžeme udržovat při životě téměř do nekonečna,
  • do mísy ke zbývajícímu kvásku přidáme 300 g pšeničné mouky a 180 g vody, 1,5 lžičky soli, lžičku kmínu, případně lžičku koriandru.
Připravené ingredience
Připravené ingredience
  • těsto můžete hníst ručně nebo zapojit stroje – kuchyňský robot nebo domácí pekárna to zvládnou hravě za vás,
  • až bude těsto hladké a vláčné, můžete ještě přidat semínka nebo jej rovnou přemístit na pomoučený vál a vytvarovat bochánek – pozor! Bude se hodně, ale opravdu hodně lepit! Takže bojujte a nevzdávejte to, výsledek už je na dosah,
  • bochánek vložte do ošatky vysypané moukou, případně do jakékoli mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 4 hodiny – chlebové těsto má radši nižší teplotu a čím déle bude kynout, tím bude chléb lepší.

Pečení chleba – v poledne

Vykynutý bochník
Vykynutý bochník
  • troubu zapneme na 250 stupňů a vložíme do ní 2 plechy, až se nahřeje, horní plech vyndáme a vyklopíme na něj nakynutý bochník,
  • chleba vložíme do trouby a na spodní plech nalijeme půl hrníčku vody. Hned zavřeme ať nám neuteče teplo a pára,
  • pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě 10 minut.
Dobrou chuť
Dobrou chuť

Hotový chléb poznáme podle krásně zlaté barvy kůrky a dutého zvuku při poklepání zespod. Než se do něj pustíte, nechte jej vychladnout na mřížce. Pokud jej rozkrojíte moc brzo, mohl by se vám „zdrcnout“.

Ještě pár rad na závěr:

  • časové rozvržení přípravy na večer, ráno a poledne je jen orientační, ale je to nevýhodnější varianta. Pokud jste přes den v práci, můžete si proces přípravy posunout podle potřeby na jinou denní dobu nebo si nechat pečení alespoň na víkend,
  • každá trouba peče jinak, takže si zpočátku chleba hlídejte – hotový chléb poznáte podle barvy a zvuku,
  • možná se vám to napoprvé nepovede, ale nevzdávejte to! Cvičení dělá mistra a představte si tu chuť, vůni, kůrku… tak do toho.

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací