Domácí kváskový chléb snadno a rychle

Domácí kváskový chléb je čerstvý a voňavý. Typická je křupavá kůrka. Recept na chutný kváskový chléb dokážete připravit sami u vás doma, kdykoliv jen budete chtít.

Čerstvý kvásek na chléb

Suroviny k upečení domácího chleba jsou snadno dostupné, pečicí trouba se běžně nachází v každé domácnosti, a když budete chtít, čas si uděláte. Jediná a zásadní věc, kterou si musíte obstarat, je kvásek. Čerstvý se dá sehnat přímo v pekárně nebo u lidí, kteří již chleba pečou (najdete je na kváskové mapě). Můžete si také koupit sušený, ale jeho „probuzení“ chvilku trvá a začínající pekaře by to mohlo od pečení odradit, takže začněte určitě s čerstvým.


Recept na kváskový chléb

Vycházíme tedy z toho, že kvásek na chléb jsme úspěšně sehnali. Jak připravit kváskový chléb?

Suroviny

  • 150g žitné mouky (nejlépe chlebová),
  • 300g pšeničné mouky (také chlebová),
  • 330ml vody,
  • 1.5 ČL soli,
  • 1 ČL kmínu,

navíc můžeme přidat – koriandr, semínka (slunečnicová, dýňová, chia, sezamová či jiná).


Proces výroby kváskového chleba má tři úrovně. Vzhledem k tomu, že chlebu celkem trvá, než se „vyklube“ v celé své kráse, je důležité si je správně načasovat.

Příprava kvásku na kváskový chléb – večer

  1. do mísy dáme 150 g žitné mouky, 150 g vody a lžíci kvásku,
  2. zamícháme, vyrobíme husté těsto, celou mísu dáme do sáčku a uzavřeme gumičkou či provázkem,
  3. necháme kynout asi 12 hodin.
Kvásek na kváskový chléb
Připravený kvásek na chléb. Zdroj foto: Redakce

Příprava těsta na chléb – ráno

  1. nikdy nezapomeňte na první krok – z mísy odebereme lžíci kvásku a vrátíme ho do lednice! Použijeme ho zase příště a takto si ho můžeme udržovat při životě téměř do nekonečna,
  2. do mísy ke zbývajícímu kvásku přidáme 300 g pšeničné mouky a 180 g vody, 1,5 lžičky soli, lžičku kmínu, případně lžičku koriandru.

    Připravené suroviny na kváskový chléb
    Připravené ingredience na domácí chléb. Zdroj foto: Redakce

  3. těsto můžete hníst ručně nebo zapojit stroje – kuchyňský robot nebo domácí pekárna to zvládnou hravě za vás,
  4. až bude těsto hladké a vláčné, můžete ještě přidat semínka nebo jej rovnou přemístit na pomoučený vál a vytvarovat bochánek – pozor! Bude se hodně, ale opravdu hodně lepit! Takže bojujte a nevzdávejte to, výsledek už je na dosah,
  5. bochánek vložte do ošatky vysypané moukou, případně do jakékoli mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 4 hodiny – chlebové těsto má radši nižší teplotu a čím déle bude kynout, tím bude chléb lepší.

Pečení kváskového chleba – v poledne

Vykynutý bochník z kvásku
Vykynutý bochník z kvásku. Zdroj foto: Redakce
  1. troubu zapneme na 250 stupňů a vložíme do ní 2 plechy, až se nahřeje, horní plech vyndáme a vyklopíme na něj nakynutý bochník,
  2. chleba vložíme do trouby a na spodní plech nalijeme půl hrníčku vody. Hned zavřeme ať nám neuteče teplo a pára,
  3. pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme ještě 10 minut.
Upečený křupavý kváskový chléb
Upečený křupavý kváskový chléb. Zdroj foto: Redakce

Hotový a nejlepší kváskový chléb poznáme podle krásně zlaté barvy kůrky a dutého zvuku při poklepání zespod. Než se do něj pustíte, nechte jej vychladnout na mřížce. Pokud jej rozkrojíte moc brzo, mohl by se vám „zdrcnout“.

Tipy pro přípravu kváskového chleba

  • časové rozvržení přípravy na večer, ráno a poledne je jen orientační, ale je to nevýhodnější varianta. Pokud jste přes den v práci, můžete si proces přípravy posunout podle potřeby na jinou denní dobu nebo si nechat pečení alespoň na víkend,
  • každá trouba peče jinak, takže si zpočátku domácí kváskový chleba hlídejte – hotový chléb poznáte podle barvy a zvuku,
  • možná se vám to napoprvé nepovede, ale nevzdávejte to! Cvičení dělá mistra a představte si tu chuť, vůni, kůrku… tak do toho.

Zdroj: Autorský text

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra