Pečené kaštany: Připravte si tuto pochoutku doma

Jedlé kaštany k podzimu prostě neodmyslitelně patří. Pečení je jedním z nejlepších způsobů, jak si je vychutnat. Kromě toho jsou pečené kaštany také zdrojem různých vitamínů a živin.

Upečte si tuto lahůdku doma pomocí tipů, které jsme si pro vás připravili.

Co byste o kaštanech měli vědět?

Pokud se chystáte připravit si tuto podzimní tradiční lahůdku, měli byste vědět, že jedlé kaštany pochází ze stromu kaštanovník jedlý, nikoliv ze známého jírovce maďal, jenž se běžně vyskytuje v parku a na sídlištích. Kromě plodů kaštanovníku jedlého se také využívají jeho listy, jež se používají pro zklidnění při kašli. Plody jsou plné živin jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy. Ale také vitamínů, například vitamín C, vitamín B, a minerálních látek jako je draslík a fosfor. Díky látce tanin mají skvělé antioxidační účinky zpomalující stárnutí.

Klasické pečené kaštany

Proč čekat jen na stánkový prodej kaštanů? Připravte si je doma přesně takové, jaké chcete. Rozhodně byste pečené kaštany měli alespoň přinejmenším vyzkoušet. Věřte, nebo ne, ale nic jednoduššího jste nepekli.

Budete potřebovat

  • Jedlé kaštany,
  • pečicí papír,
  • sůl.

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve kaštany očistěte.
  2. Poté každý kaštan nařízněte na jedné straně do kříže. Tímto krokem zajistíte, aby se krásně propekl a měl by se snadněji oloupat.
  3. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut na 170 °C.
  4. Jakmile jsou kaštany upečené, zlehka je osolte a můžete se do nich pustit – nejlepší jsou ještě horké.

Pečené kaštany s rozmarýnem

Kdo rád zkouší něco nového, může vyzkoušet pečené kaštany s chutí po rozmarýnu.

Budete potřebovat

  • 500 gramů jedlých kaštanů,
  • 2 polévkové lžíce másla,
  • 4 snítky rozmarýnu,
  • kůru z jednoho citronu,
  • sůl.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si předehřejte troubu na 200°C.
  2. Kaštany očistěte a každý z nich nařízněte nožem na jedné straně do kříže.
  3. Vložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30 minut. Během této doby kaštany tu a tam promíchněte.
  4. Pak přidejte máslo, rozmarýn, citronovou kůru (omytou) a sůl, kaštany promíchejte a pečte dalších deset minut a opět je zlehka během této doby promíchněte.
  5. Nakonec podávejte ještě horké.
Zdroj foto: yuda chen / Shutterstock.com

Pečené kaštany v čokoládě

Skvělou delikatesou jsou také pečené kaštany v čokoládě, které můžete také využít i jako netradiční vánoční cukroví.

Budete potřebovat

  • Jedlé kaštany,
  • bílou a tmavou čokoládu,
  • párátka,
  • pečicí papír.

Postup přípravy

  1. Kaštany nejdříve zbavte nečistot a na jejich špičce je nařízněte do křížku.
  2. Poklaďte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předem předehřáté trouby.
  3. Pečte asi 25 minut na 170-180 stupňů. Během doby pečení si připravte čokoládu.
  4. Tu stačí rozpustit ve vodní lázni, popřípadě do ní můžete vložit kousek másla.
  5. Po upečení kaštany opatrně oloupejte (ještě horké), napíchněte na špejli nebo párátko a namáčejte v čokoládě. Přejeme dobrou chuť.

Vařené kaštany

Kaštany můžeme také použít také například do krémové polévky nebo do dortových krémů. K tomu jsou ideální kaštany vařené.

Budete potřebovat

  • Jedlé kaštany,
  • voda.

Postup přípravy

  1. Jedlé kaštany pečlivě očistíme, omyjeme a na jedné straně je nařízneme do tvaru kříže.
  2. Takto nachystané je vložíme do velkého hrnce, zalijeme je vodou tak, aby byly zcela ponořené.
  3. Jakmile začne voda vřít, stáhneme plamen na nižší a necháme asi 20-25 minut vařit.
  4. Po uplynutí této doby hrnec s kaštany odstavíme a necháme je ve vodě ještě dalších asi sedm minut.
  5. Poté jsou hotové a můžeme je ještě zatepla oloupat.

Taky si nedovedete podzim bez pečených kaštanů představit? A jaký je váš zaručený a oblíbený recept?

Zdroj: bezhladoveni.cz, apetitonline.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací