Majoránka – překvapí vás léčivými účinky

Majoránka je jako koření významná zejména pro českou kuchyni. Už jste však zkusili čaj z majoránky? Znáte její široké spektrum léčivých účinků? Podíváme se, jak majoránku pěstovat. Hodnotné povídání o majoránce nás zavede až k jednoduchému receptu na poctivou domácí bramboračku.

Majoránku nalezneme téměř v každé spořádané kuchyni. Hodí se především do polévek, omáček a masitých jídel. Pro českou kuchyní je téměř nepostradatelná, jen těžko si představíme drštkovou polévku bez majoránky, stejně tak jako klasickou bramboračku, bramborák (vošouch, cmundu), nebo karbanátek.

Nejznámější je majoránka zahradní (Majorana hortensis). Majoránka anglicky zní krkolomně marjoram. Tato bylinka patří do čeledi hluchavkovitých a jedná se o trvalku. Má oválné listy, rovnou lodyhu, a dokáže vyrůst do výšky až půl metru. Kvete v letních měsících.

Majoránka jako koření

Majoránka má svou typickou kořennou vůni a chuť. Koření z majoránky vzniká tak, že se sušené listy a květy této bylinky takzvaně drhnou. Maximálně tak vynikne chuť, aroma, a vznikne typické koření právě pro evropskou kuchyni. Méně zkušenému kuchaři se může stát, že si majoránku splete s oreganem. Ano, sušené a rozemleté oregano vypadá velmi podobně (a dokonce patří do stejné čeledi), přesto je jeho aroma značně odlišné. Oregano se hodí spíše na pizzu.

Zdroj foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

Pěstování majoránky

Rozhodnete-li se pořídit majoránku v zahradnictví, nejčastěji je nabízena právě majoránka zahradní (Majorana hortensis), ta, která nám tak příjemně voní v kuchyni. K dostání bývá ale také majoránka vytrvalá syrská (Majorana syriaca), někdy se jí také říká „Zaatar“. Můžete jí použít stejně, má však o něco exotičtější nádech. Sehnat se dají i jiné druhy majoránky, raději moc ale neexperimentujte, ať si domů nepřinesete oregano (patří do stejné čeledi). A jak majoránku pěstovat?

Pěstování od semene

Semena majoránky se sejí v březnu až dubnu. Stačí je rozsypat po cílené půdě, případně lehounce zasypat zeminou, ale dokáží vyklíčit i na povrchu. Rozhodně k nim musí mít přístup sluneční paprsky. Při optimální teplotě 20 °C mohou začít klíčit už do týdne.

Vysazování sazeniček

Výsev zakoupených či předpěstovaných sazeniček provádíme v květnu. Majoránku sázejte ve skupince 3-4 sazeniček a dodržujte rozestup alespoň 15 cm. Dopřejte rostlinkám dostatek světla a přiměřenou vláhu. Snesou raději sušší prostředí než přemokření.

Pěstování v květináči

Majoránku můžeme snadno pěstovat v květináči či truhlíku v domácím prostředí. Ideálně místo pro ni najdeme u okna v kuchyni. Majoránka totiž potřebuje dostatek světla, ale zároveň se hodí, mít jí při vaření dostatečně po ruce.

Přesunutí majoránky domů se stejně nevyhnete, pokud nechcete, aby vám majoránka v zimě nepošla. Sice se uvádí, že je to vytrvalá bylinka, snese ale jen mírné mrazy. Domů jí přesuňte s dostatečným předstihem, ať jí teplotní změna nevyvede z míry. Zastřižená majoránka na podzim znovu obrazí. Snadno tak přezimuje, přesto se pro další sezónu hodí nový výsev.

Majoránková sklizeň

Nejvhodnější dobou pro hromadnou sklizeň majoránky je doba raného rozkvětu, to bývá v letních měsících. Rostlinku ustříhněte kousek nad zemí, s největší pravděpodobností znovu obroste. Následně majoránku sušte ve svazcích na suchém, teplém a dobře větraném místě.

Zdroj foto: Ekaterina Kondratova / Shutterstock.com

Pozitivní účinky majoránky

Tato bylinka byla známa lidem už od starověku. Staří Řekové majoránkou léčili všemožné nemoci. Dříve to byl také významný symbol pro lásku a štěstí a kromě přidávání do jídla byste tehdy majoránku našli všemožně po příbytcích. V dnešní době máme všemožné vědecké analýzy, nemusíme se tedy spoléhat jen na víru. Jaké léčivé účinky majoránka doopravdy má?

Povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení

Kdo ví, možná se majoránka stala tak často používaným kořením, protože povzbuzuje chuť k jídlu. Zároveň zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje trávení. Působí protinadýmavě, zmírňuje nevolnost, zácpu, ale i průjem. Staří Řekové se s jedy zas tak moc nepletli – užít majoránku se hodí také při lehké otravě jídlem.

Lék na rýmu a nachlazení

Naše babičky používali majoránku jako účinný lék na různé symptomy běžného nachlazení. Připravený čaj je vhodný na rýmu i na kašel, pomůže od oteklého nosu a hrdla. Uleví i od bolesti uší. Pozitivní účinky majoránky budou znát i někteří astmatici.

Pomocník s psychikou

Majoránka nám naskýtá další možnosti, jak zmírnit úzkost a všudypřítomný stres. Přispívá k lepšímu spánku. Některé ženy používají majoránkový čaj ke zmírnění vedlejších projevů menopauzy. Pomáhá také s výkyvem nálad při menstruaci.

Léčitel všemožných neduhů

Majoránka se hodí k podpůrné léčbě cukrovky. Uleví od svalových křečí, bolehlavech a migrénách. Podporuje krevní oběh a snižuje tlak. Často se uvádí, že majoránka pomáhá s tvorbou mateřského mléka, přesto se její nadměrné užívání při kojení a v těhotenství nedoporučuje.

Vyjmenovali jsme si hlavní oblasti, v kterým nám může majoránka pomoci. Myslete však na to, že „dávka dělá jed“, proto užívejte majoránku v rozumné míře a pouze krátkodobě. A nezapomínejte – pokud si nejste jisti, i domácí léčbu konzultujte s lékařem.

Zdroj foto: Scisetti Alfio / Shutterstock.com

Čaj z majoránky

Pro přípravu čaje je nejlepší majoránka čerstvá. Tipy na její pěstování se dozvíte níže. Pokud nemáte při ruce čerstvou majoránku, dá se použít i sušená majoránka (klidně ta, kterou máte doma).

Příprava majoránkového čaje je jednoduchá

Pro sušenou majoránku budete potřebovat sítko. Čajovou lžičku sušené majoránky (nebo 2-3 čerstvé lístky) v hrnku zalejte horkou vodou a nechte 5-10 minut louhovat. Vyjměte majoránku. Pro specifickou chuť majoránky doporučujeme dochutit medem a citrónem. Sami experimentujte – někomu bude více chutnat slabší čaj z půl lžičky majoránky, někdo ocení silnější chuť. Vyzkoušejte také různou dobu louhování.

Při akutních problémech užívejte tento čaj 2–4 šálky denně každé 3 hodiny. Po delším užívání vysaďte, jinak by hrozilo, že si přivodíte velmi nepříjemné vedlejší účinky.

Zdroj foto: Lunov Mykola / Shutterstock.com

Jednoduchý recept na poctivou domácí bramboračku

Když už se celou dobu bavíme o majoránce, jako bychom měli na jazyku její chuť. A co dělá majoránka? Povzbuzuje chuť k jídlu. První myšlenka směrem do kulinářského světa nás pravděpodobně zavede k poctivé domácí bramboračce. Jedná se o velice chutnou, ale na přípravu nenáročnou polévku.

Ingredience (4 porce)

  • 1 kg brambor,
  • 4 ks kořenové mrkve,
  • 1 ks celér,
  • 2 ks petržel,
  • hrst sušených hub (nebo přiměřené množství čerstvých),
  • máslo,
  • 2 stroužky česneku,
  • majoránka,
  • sůl,
  • pepř,
  • mouka (pokud chcete polévku zahustit).

Postup

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme do něj kořenovou zeleninu a dozlatova osmažíme. Přidáme houby a brambory. Zalijeme horkou vodou. Necháme vařit zhruba půl hodiny, do změknutí brambor. Můžeme polévku nechat vařit i déle, více vynikne její chuť, avšak můžete rozvařit zeleninu a brambory. Před koncem vložte rozmačkaný česnek a koření. A je hotovo. Pokud chcete polévku zahustit, přidejte jíšku (předem připravenou z mouky a másla) a vařte dalších zhruba 10 minut do zhoustnutí. Dobrou chuť!

Zdroj foto: Magdalena Kucova / Shutterstock.com

Použití majoránky je opravdu široké

Majoránka je nenáročná bylinka a její použití je opravdu široké. Měla by mít místo v každé bylinné zahrádce. Pokud máte pevné zdraví, a nebudete muset její léčivé schopnosti potřebovat, pořád můžete vlastnoručně vypěstovanou majoránku použít při vaření, a pochutnat si tak na výborné bramboračce, bramboráku, karbanátkách…

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací