Majoránka: Pěstování, využití a účinky na zdraví

Majoránka je jako koření významná pro českou kuchyni, jídlu dodává výjimečnou chuť. Znáte její léčivé účinky? Už jste zkusili čaj z majoránky? Podívejte se, jak majoránku pěstovat.

Majoránku nalezneme téměř v každé spořádané kuchyni. Hodí se především do polévek, omáček a masitých jídel. Pro českou kuchyní je téměř nepostradatelná, jen těžko si představíme drštkovou polévku bez majoránky, stejně tak jako klasickou bramboračku, bramborák (vošouch, cmundu), nebo karbanátek.

Nejznámější je majoránka zahradní (Origanum majorana, Majorana hortensis). Majoránka anglicky zní krkolomně marjoram. Tato bylinka patří do čeledi hluchavkovitých a jedná se o trvalku. Má oválné listy, rovnou lodyhu a dokáže vyrůst do výšky až půl metru. Kvete v letních měsících.

Majoránka jako koření

Majoránka zahradní má svou typickou kořennou vůni a chuť. Koření z majoránky vzniká tak, že se sušené listy a květy této bylinky takzvaně drhnou. Maximálně tak vynikne chuť, aroma, a vznikne typické koření právě pro evropskou kuchyni. Méně zkušenému kuchaři se může stát, že si majoránku splete s oreganem. Ano, sušené a rozemleté oregano vypadá velmi podobně (a dokonce patří do stejné čeledi), přesto je jeho aroma značně odlišné. Oregano se hodí spíše na pizzu.

Majoránka koření
Zdroj foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

Pěstování majoránky

Rozhodnete-li se pořídit majoránku v zahradnictví, nejčastěji je nabízena právě majoránka zahradní (Majorana hortensis), ta, která nám tak příjemně voní v kuchyni. K dostání bývá ale také majoránka vytrvalá syrská (Majorana syriaca), někdy se jí také říká „Zaatar“. Můžete jí použít stejně, má však o něco exotičtější nádech. Sehnat se dají i jiné druhy majoránky, raději moc ale neexperimentujte, ať si domů nepřinesete oregano (patří do stejné čeledi). A jak pěstovat majoránku?

Pěstování od semene

Semena majoránky se sejí v březnu až dubnu. Stačí je rozsypat po cílené půdě, případně lehounce zasypat zeminou, ale dokáží vyklíčit i na povrchu. Rozhodně k nim musí mít přístup sluneční paprsky. Při optimální teplotě 20 °C mohou začít klíčit už do týdne.

Vysazování sazeniček

Výsev zakoupených či předpěstovaných sazeniček provádíme v květnu. Majoránku sázejte ve skupince 3-4 sazeniček a dodržujte rozestup alespoň 15 cm. Dopřejte rostlinkám dostatek světla a přiměřenou vláhu. Snesou raději sušší prostředí než přemokření.

Pěstování majoránky v květináči

Majoránku můžeme snadno pěstovat v květináči či truhlíku v domácím prostředí. Ideálně místo pro ni najdeme u okna v kuchyni. Majoránka totiž potřebuje dostatek světla, ale zároveň se hodí, mít jí při vaření dostatečně po ruce.

Přesunutí majoránky domů se stejně nevyhnete, pokud nechcete, aby vám majoránka v zimě nepošla. Sice se uvádí, že je to vytrvalá bylinka, snese ale jen mírné mrazy. Domů jí přesuňte s dostatečným předstihem, ať jí teplotní změna nevyvede z míry. Zastřižená majoránka na podzim znovu obrazí. Přezimování majoránky je snadné, přesto se pro další sezónu hodí nový výsev.

Majoránka – sklizeň

Nejvhodnější dobou pro hromadnou sklizeň majoránky je doba raného rozkvětu, to bývá v letních měsících. Rostlinku ustříhněte kousek nad zemí, s největší pravděpodobností znovu obroste. Následně majoránku sušte ve svazcích na suchém, teplém a dobře větraném místě.

Majoránku sbírejte ještě před rozkvětem, po většině od června. Při sklizni musí být rostliny suché.

Sušená majoránka

Mladé čerstvé lístky majoránky můžete během sezóny používat přímo k ochucení jídel. Zbylou majoránku, kterou nespotřebujete si můžete usušit. Sušíme celou nať majoránky. Posbíranou majoránku můžeme sušit rozloženou v tenké vrstvě na pečícím papíru případně sítku nebo ji svážeme do malých svazků a sušíme zavěšenou. Při sušení majoránky berte v úvahu fakt, že místo sušení by mělo být teplé, ale ne až moc, doporučuje se do 30 °C, jinak vyprchají z rostliny silice.

Pozor! Majoránka, která je správně usušená má šedo-zelenou barvu, nikdy ne hnědou!
Majoránka pěstování
Zdroj foto: Ekaterina Kondratova / Shutterstock.com

Majoránka – léčivé účinky

Tato bylinka byla známa lidem už od starověku. Staří Řekové majoránkou léčili všemožné nemoci. Dříve to byl také významný symbol pro lásku a štěstí a kromě přidávání do jídla byste tehdy majoránku našli všemožně po příbytcích. V dnešní době máme všemožné vědecké analýzy, nemusíme se tedy spoléhat jen na víru. Jaké léčivé účinky majoránka doopravdy má?

Zlepšuje trávení

Kdo ví, možná se majoránka stala tak často používaným kořením, protože povzbuzuje chuť k jídlu. Zároveň zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje trávení. Působí proti nadýmavě, zmírňuje nevolnost, zácpu, ale i průjem. Staří Řekové se s jedy zas tak moc nepletli – užít majoránku se hodí také při lehké otravě jídlem.

Lék na nachlazení

Naše babičky používali majoránku jako účinný lék na různé symptomy běžného nachlazení. Připravený čaj je vhodný na rýmu i na kašel, pomůže od oteklého nosu a hrdla. Uleví i od bolesti uší. Pozitivní účinky majoránky budou znát i někteří astmatici.

Pomocník s psychikou

Majoránka nám naskýtá další možnosti, jak zmírnit úzkost a všudypřítomný stres. Přispívá k lepšímu spánku. Některé ženy používají majoránkový čaj ke zmírnění vedlejších projevů menopauzy. Pomáhá také s výkyvem nálad při menstruaci.

Léčitel všemožných neduhů

Majoránka se hodí k podpůrné léčbě cukrovky. Uleví od svalových křečí, bolehlavech a migrénách. Podporuje krevní oběh a snižuje tlak. Často se uvádí, že majoránka pomáhá s tvorbou mateřského mléka, přesto se její nadměrné užívání při kojení nedoporučuje. Majoránka v těhotenství také patří na seznam bylinek, kterým byste se raději měli vyhnout.

Vyjmenovali jsme si hlavní oblasti, v kterým nám může majoránka pomoci. Myslete však na to, že „dávka dělá jed“, proto užívejte majoránku v rozumné míře a pouze krátkodobě. A nezapomínejte – pokud si nejste jisti, i domácí léčbu konzultujte s lékařem.

Zdroj foto: Scisetti Alfio / Shutterstock.com

Čaj z majoránky

Pro přípravu čaje je nejlepší majoránka čerstvá. Pokud nemáte při ruce čerstvou majoránku, dá se použít i sušená majoránka (klidně ta, kterou máte doma).

Příprava majoránkového čaje 

Pro sušenou majoránku budete potřebovat sítko. Čajovou lžičku sušené majoránky (nebo 2-3 čerstvé lístky) v hrnku zalejte horkou vodou a nechte 5-10 minut louhovat. Vyjměte majoránku. Pro specifickou chuť majoránky doporučujeme dochutit medem a citrónem. Sami experimentujte – někomu bude více chutnat slabší čaj z půl lžičky majoránky, někdo ocení silnější chuť. Vyzkoušejte také různou dobu louhování.

Při akutních problémech užívejte tento čaj 2–4 šálky denně každé 3 hodiny. Po delším užívání vysaďte, jinak by hrozilo, že si přivodíte velmi nepříjemné vedlejší účinky.

Majoránka čaj
Zdroj foto: Lunov Mykola / Shutterstock.com

Poctivá domácí bramboračka – recept

Když už se celou dobu bavíme o majoránce, jako bychom měli na jazyku její chuť. A co dělá majoránka? Povzbuzuje chuť k jídlu. První myšlenka směrem do kulinářského světa nás pravděpodobně zavede k poctivé domácí bramboračce. Jedná se o velice chutnou, ale na přípravu nenáročnou polévku.

Suroviny (4 porce)

  • 1 kg brambor,
  • 4 ks kořenové mrkve,
  • 1 ks celér,
  • 2 ks petržel,
  • hrst sušených hub (nebo přiměřené množství čerstvých),
  • máslo,
  • 2 stroužky česneku,
  • majoránka,
  • sůl,
  • pepř,
  • mouka (pokud chcete polévku zahustit).

Postup

  1. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme do něj kořenovou zeleninu a dozlatova osmažíme.
  2. Přidáme houby a brambory. Zalijeme horkou vodou. Necháme vařit zhruba půl hodiny, do změknutí brambor. Můžeme polévku nechat vařit i déle, více vynikne její chuť, avšak můžete rozvařit zeleninu a brambory.
  3. Před koncem vložte rozmačkaný česnek a koření. A je hotovo.
  4. Pokud chcete polévku zahustit, přidejte jíšku (předem připravenou z mouky a másla) a vařte dalších zhruba 10 minut do zhoustnutí. Dobrou chuť!
Zdroj foto: Magdalena Kucova / Shutterstock.com

Využití majoránky

Majoránka je nenáročná bylinka a její použití je opravdu široké. Měla by mít místo v každé bylinné zahrádce. Pokud máte pevné zdraví, a nebudete muset její léčivé schopnosti potřebovat, pořád můžete vlastnoručně vypěstovanou majoránku použít při vaření, a pochutnat si tak na výborné bramboračce, bramboráku, karbanátkách…

Zdroj: gardenerspath.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.