Francouzské brambory: Zapečené se smetanou

Francouzské brambory jsou klasickým jídlem. Není zapotřebí žádných speciálních surovin. Takže s chutí do toho. Vyzkoušejte recept na francouzské brambory.

Francouzská kuchyně je vyhlášená. Vyvíjela se od celá staletí, z nich každé do ní přidalo něco typického – třeba sýry nebo víno, jež se při vaření často používají.

Francouzské brambory
Zdroj foto: page frederique / Shutterstock.com

Zapečené francouzské brambory

Na zapékání brambor jsou odborníci obyvatelé francouzských Alp, kde tento výborný pokrm vznikl. U nás jsme si ho poněkud upravili vzhledem k používaným surovinám. Pravé francouzské brambory obsahují dostatečné množství slaniny, smetany a dobře vyzrálý tlustý sýr. Francouzi si tolik tuku mohli dovolit, protože tvrdě pracovali po celý den venku. Moderní generace, pro níž je typická práce s počítačovou myší, už musí trochu myslet na to, aby pokrm nebyl tak kaloricky vydatný. Takže ke slovu místo slaniny přichází trvanlivý salám, případně uzené maso, a tučný sýr nahrazujeme Eidamem 30%.

Francouzské brambory

Připravte si luxusní francouzské brambory se smetanou. Jedná se o jednoduchý recept na rychlé francouzské brambory.

Suroviny

  • 1 kg den předem uvařených brambor ve slupce
  • 1 cibuli
  • 300 g uzeného masa nebo dušené šunky
  • 150 g tvrdého sýru
  • 1 zakysaná smetana, případně smetana na vaření
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vymazání zapékací misky.
Francouzské brambory
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Den předem uvařené brambory nakrájíme na plátky.
  2. Zapékací misku vymažeme tukem a na dno dáme první vrstvu brambor.
  3. Na brambory přidáme na kostičku nakrájenou dušenou šunku nebo uzené maso a nakrájenou cibuli.
  4. Vrstvu přikryjeme plátky brambor a postup opakujeme.
  5. Poslední vrstvou by měly být opět brambory.
  6. Tvrdý sýr nahrubo nastrouháme a posypeme jím brambory.
  7. Vejce rozklepneme, rozšleháme ve smetaně a zalijeme s nimi směs v zapékací misce.
  8. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud vajíčka neztuhnou – tedy asi 30 minut.

Tipy pro vylepšení brambor

Nejchutnější francouzské brambory jsou se zeleninovým salátem. Pokud ho nemáte k dispozici, klidně ho nahradí i kyselá okurka. Můžete si je klidně připravit i na večeři nejen jako hlavní chod na oběd.

Máte raději s brambory zapečené se šunkou, nebo se salámem?

Zdroj: recipetineats.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.