Hlavní jídla a obědRecepty

Zapečené francouzské brambory se smetanou – Snadný recept

Zapečené francouzské brambory se smetanou – Snadný recept

Francouzské brambory jsou klasickým jídlem. Není zapotřebí žádných speciálních surovin. Takže s chutí do toho. Vyzkoušejte recept na francouzské brambory.

Francouzská kuchyně je vyhlášená. Vyvíjela se od celá staletí, z nich každé do ní přidalo něco typického – třeba sýry nebo víno, jež se při vaření často používají.

Zapečené francouzské brambory

Na zapékání brambor jsou odborníci obyvatelé francouzských Alp, kde tento výborný recept s masem vznikl. U nás jsme si ho poněkud upravili vzhledem k používaným surovinám. Pravé francouzské brambory obsahují dostatečné množství slaniny, smetany a dobře vyzrálý tlustý sýr. Francouzi si tolik tuku mohli dovolit, protože tvrdě pracovali po celý den venku. Moderní generace, pro níž je typická práce s počítačovou myší, už musí trochu myslet na to, aby pokrm nebyl tak kaloricky vydatný. Takže ke slovu místo slaniny přichází trvanlivý salám, případně uzené maso, a tučný sýr nahrazujeme Eidamem 30%.

Recept na francouzské brambory

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 50 minutPorce:6 porce

Připravte si luxusní francouzské brambory se smetanou. Jedná se o jednoduchý recept na rychlé francouzské brambory.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Den předem uvařené brambory nakrájíme na plátky.
  2. Zapékací misku vymažeme tukem a na dno dáme první vrstvu brambor.
  3. Na brambory přidáme na kostičku nakrájenou dušenou šunku nebo uzené maso a nakrájenou cibuli.
  4. Vrstvu přikryjeme plátky brambor a postup opakujeme.
  5. Poslední vrstvou by měly být opět brambory.
  6. Tvrdý sýr nahrubo nastrouháme a posypeme jím brambory.
  7. Vejce rozklepneme, rozšleháme ve smetaně a zalijeme s nimi směs v zapékací misce.
  8. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud vajíčka neztuhnou – tedy asi 30 minut.

Doporučujeme: Francouzský koláč quiche

Francouzské brambory
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Tipy pro vylepšení francouzských brambor

Nejlepší francouzské brambory jsou se zeleninovým salátem. Pokud ho nemáte k dispozici, klidně ho nahradí jako příloha i kyselá okurka. Můžete si je klidně připravit i na večeři nejen jako hlavní chod na oběd.

Jak dlouho se vaří brambory: Ve slupce, na kaši nebo vcelku

Máte raději s brambory zapečené se šunkou, nebo se salámem?

Zdroj: recipetineats.com


Tipy na další recepty

Share this post

About the author

Dobrý den. Mé jméno je Jana Fojtíková. Jsem mámou dvou dětí a velký nadšenec do psaní. Tato záliba mě drží už od doby, co jsem se v první třídě naučila vládnout perem a poznávat písmena. Kromě rodiny k mým koníčkům patří historie, procházky přírodou, kynologie, akvaristika a také četba knih, klidně i v elektronické podobě.