Francouzské brambory jsou klasickým jídlem. Není zapotřebí žádných speciálních surovin. Takže s chutí do toho. Vyzkoušejte recept na francouzské brambory.
Francouzská kuchyně je vyhlášená. Vyvíjela se od celá staletí, z nich každé do ní přidalo něco typického – třeba sýry nebo víno, jež se při vaření často používají.
Zapečené francouzské brambory
Na zapékání brambor jsou odborníci obyvatelé francouzských Alp, kde tento výborný recept s masem vznikl. U nás jsme si ho poněkud upravili vzhledem k používaným surovinám. Pravé francouzské brambory obsahují dostatečné množství slaniny, smetany a dobře vyzrálý tlustý sýr. Francouzi si tolik tuku mohli dovolit, protože tvrdě pracovali po celý den venku. Moderní generace, pro níž je typická práce s počítačovou myší, už musí trochu myslet na to, aby pokrm nebyl tak kaloricky vydatný. Takže ke slovu místo slaniny přichází trvanlivý salám, případně uzené maso, a tučný sýr nahrazujeme Eidamem 30%.
Recept na francouzské brambory
Připravte si luxusní francouzské brambory se smetanou. Jedná se o jednoduchý recept na rychlé francouzské brambory.
Ingredience
Postup přípravy
- Den předem uvařené brambory nakrájíme na plátky.
- Zapékací misku vymažeme tukem a na dno dáme první vrstvu brambor.
- Na brambory přidáme na kostičku nakrájenou dušenou šunku nebo uzené maso a nakrájenou cibuli.
- Vrstvu přikryjeme plátky brambor a postup opakujeme.
- Poslední vrstvou by měly být opět brambory.
- Tvrdý sýr nahrubo nastrouháme a posypeme jím brambory.
- Vejce rozklepneme, rozšleháme ve smetaně a zalijeme s nimi směs v zapékací misce.
- Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C, dokud vajíčka neztuhnou – tedy asi 30 minut.
Doporučujeme: Francouzský koláč quiche
Tipy pro vylepšení francouzských brambor
Nejlepší francouzské brambory jsou se zeleninovým salátem. Pokud ho nemáte k dispozici, klidně ho nahradí jako příloha i kyselá okurka. Můžete si je klidně připravit i na večeři nejen jako hlavní chod na oběd.
Jak dlouho se vaří brambory: Ve slupce, na kaši nebo vcelku
Máte raději s brambory zapečené se šunkou, nebo se salámem?
Zdroj: recipetineats.com
Tipy na další recepty